10 dintre romanele lansate in ultima perioada care merita atentia voastra

0
10 dintre romanele lansate recent

Profitati din plin de perioada in care vremea nu este inca atat de imbietoare pentru a va petrece tot timpul in oras si savurati cateva dintre romanele lansate in ultima perioada de autori romani si straini.

Am facut o selectie a celor aparute pe final de 2016 si inceput de 2017, iar temele sunt pe cat de diverse, pe atat de savuroase.

Antropologie – Dan Rhodes, vellant.ro, 19,89 lei

Antropologie, prima carte a lui Dan Rhodes, cuprinde 101 povestiri, fiecare continand exact 101 cuvinte. Ele sunt practic variatiuni in jurul temei iubirii si a neimplinirilor in relatii, scrise cu multa imaginatie. Cuplurile sunt surprinse in momentele lor comice, dar si atunci cind unul din parteneri evoca, plin de durere, pierderea dragostei. Naratorul are cate o iubita noua in fiecare poveste, iar atunci cand nu au titulatura generica “Prietena mea”, au nume creative precum Mazzy, Xanthe sau Foxglove.

Simpatizantul – Viet Thanh Nguyen, editura-art.ro, 35 lei

Castigatorul din 2016 al Premiului Pulitzer pentru fictiune, precum si al altor sase premii, Simpatizantul este descoperirea anului. Are ritmul si suspansul unui thriller veritabil, iar autorul sau a fost comparat cu Graham Greene si Saul Bellow. Naratorul este un dublu agent comunist, un om cu doua minti, jumatate francez, jumatate vietnamez, ce ajunge in America dupa caderea Saigonului si incearca, asa cum fac si ceilalti refugiati vietnamezi, sa-si construiasca o noua viata.

111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura romana, nemira.ro, 23,99 lei

Volumul cu poezii selectate de Marius Chivu si Radu Vancu este o varianta minunata de cadou pentru indragostiti si acopera nu mai puțin de 230 de ani de poezie romaneasca. Cel mai vechi poem inclus in carte dateaza din anul 1785, iar cel mai nou, din 2015. “Aceasta antologie reflecta o intreaga literatura (poeți clasici si contemporani, celebri si necunoscuți, genii si minori) si totodata ofera nenumarate surprize. Dat fiind conținutul sentimental explicit, recomandam lectura in intimitatea cuplului; iar pentru o viața publica armonioasa – postarea versurilor preferate pe retelele sociale!“ Marius Chivu si Radu Vancu

Mita Vinerii – Doina Rusti, polirom.ro, 29,95 lei

Mita Vinerii spune istoria unui retetar magic si a unei familii de adepti ai marelui Sator. Plasata in Bucurestiul fanariot si in epoca luminilor, la fel ca Manuscrisul fanariot – ultimul bestseller semnat Doina Rusti –, povestea trece pe nesimtite de la faptele reale din anul 1798 la misterele unui cult de magicieni, ale caror fabuloase retete culinare scot la lumina gusturile vietii arhaice si rafinamentul unei bucatarii fermecate, din vremuri de mult uitate. Carabusii prajiti, crumilla cum animis, placintele de trandafiri, elixirele de iubire sau lichiorul formicosus sint numai citeva dintre mixturile vrajite ce condimenteaza peripetiile Mitei Vinerii.

Parada de Paste – Richard Yates, emag.ro, 29,90 lei

Volumul scriitorului american Richard Yates a fost publicat pentru prima data in 1976 si este cea de-a cincea carte a autorului. Alaturi de Revolutionary Road, cartea este considerata ca fiind una dintre cele mai bune opere ale lui Yates. Romanul incepe in 1930, cand personajele principale ale romanului sunt copii si se incheie in 1970, cu moartea uneia dintre ele. Parada de Paste se invarte in primul rand in jurul lui Emily, desi, pe tot parcursul cartii, naratorul va capata si alte voci.

Mireille Abramovici – Pe urmele tatalui. O poveste de iubire, humanitas.ro, 29 lei

Mireille Abramovici porneste pe urmele tatalui sau, arestat la Nisa cu zece zile inainte de nasterea ei si deportat in mai 1944, alaturi de alte sute de evrei. In speranta de a-i salva, simbolic, viata, totul, chiar si cel mai vag indiciu, ii este de folos. Scrisori, fotografii si acte din arhiva mamei, drumuri in Romania, Franta si Germania, vizite la rude si la cunoscuti de-ai parintilor ei, obiecte ramase amintire din povestea lor de dragoste, vise si intuitii umplu incetul cu incetul spatiile albe din portretul tatalui si intregesc o poveste coplesitoare.

Perspective – Anda Gabriela Dolis, carturesti.ro, 25 de lei

Visul, introdus in roman ca element fantastic, irational, abandonarea identitații personajului narator ca una incerta, enigmatica, copilaria versus adolescenta, prima vazuta ca un spatiu protector, din care se decupeaza definitia fericirii, a doua un univers angoasant, in care obsesia singuratatii se instaleaza definitiv si cu efecte ucigatoare, toate sunt temele ale acestei carti lansate de editura Curtea Veche.

Atractie fatala – Meredith Wild, 28,86 lei, elefant.ro

Al doilea volum din seria Hacker: pune la incercare relatia dintre Erica si Blake. Desi ii place sa detina controlul, hackerul Blake Landon a reusit sa castige increderea femeii pe care o iubeste, iar Erica si-a depasit retinerile si si-a deschis inima in fata lui. Dornica sa inceapa o viata noua, e hotarata sa nu lase nimic sa le afecteze relatia, chiar daca asta inseamna sa-i ofere lui Blake controlul dupa care acesta tanjeste. Insa atunci cand demonii din trecutul ei le ameninta viitorul, Erica ia o decizie care le-ar putea schimba vietile pentru totdeauna.

Simon si planul Homo Sapiens – Becky Albertalli, libris.ro, 34,9 lei

Simon Spier, un adolescent in varsta de saisprezece ani, gay nedeclarat, prefera sa-si pastreze dramele pentru musicalul de la scoala. Insa cand un e-mail ajunge in mainile cui nu trebuie, secretul sau e pe cale de a fi aruncat in lumina reflectoarelor. Acum, Simon e de fapt santajat: daca nu o face pe petitorul pentru mascariciul clasei, Martin, orientarea lui sexuala va fi dezvaluita tuturor. Mai mult, intimitatea lui Blue, pseudonimul baiatului cu care corespondeaza prin e-mail, va fi pusa in primejdie.

Sotul meu, Michael – Amos Oz, 17,33 lei, librarie.net

Unul dintre primele si cele mai faimoase romane semnate de Amos Oz, Sotul meu, Michael, a avut un succes incredibil atunci cand a fost publicat in 1968 si i-a adus autorului sau binemeritata recunoastere internationala. Amplasat in Ierusalimul anilor 1950, romanul spune povestea lui Hannah Gonen, casatorita cu un barbat decent, dar fara nimic remarcabil, pe nume Michael. Pe masura ce anii trec si fanteziile lui Hannah incep sa-I afecteze realitatea, ea se simte din ce in ce mai instrainata de sotul ei.

Cititi si: “Memorii & biografii: carti interesante lansate sau reeditate in 2016”!

Colaj: Tudor Smalenic

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here