10 filme altfel de privit până la sfârșitul carantinei

1

Mai avem de așteptat foarte puțin până vom putea reveni, la un fel de normal. Cu cea mai mare speranță însă, ne așteptăm la un altfel de „normal”, mai conștient și chibzuit. Până reușim să ne renaștem complet și să ieșim din carantină, ar fi o idee bună să ne îmbogățim cunoștințele cinematografice la ultima sută de metri. Am cules câteva filme altfel, pentru a celebra ființa „altfel” care am devenit.

1. La Haine

Regizorul Mathieu Kassovitz a impresionat lumea filmului cu La Haine – o peliculă suculentă și explozivo-expresivă despre volatilitățile rasiale și culturale din Franța modernă, și anume a cartierelor cu venituri reduse de la periferia Parisului. Vinz (Vincent Cassel), Hubert (Hubert Koundé) și Saïd (Saïd Taghmaoui) – un evreu, un african și un arab, oferă reprezentarea populației imigrante a Franței, cu resentimentele lor provocate de marginalizare. O lucrare de o frumusețe dură, La Haine este un reper al cinematografiei franceze contemporane și o reflecție sublimă a crizei identitare.

2. Amadeus

Considerat unul dintre cele mai remarcabile filme din istoria cinematografiei, Amadeus de Milos Forman a fost nominalizat pentru 53 distincții, printre care a câștigat 40, inclusiv 8 Premii Oscar. Filmul urmărește viața lui Mozart, talentul său deosibit și latura sa hedonistă, precum și relația intensă cu rivalul său Antonio Salieri, ce narează istoria filmului. În 2019 filmul Amadeus a fost selectat pentru prezervare de către Registrul Național de Film de  Biblioteca Congresului din SUA, pentru impactul său semnificativ “ cultural, istoric și estetic”.

3. Suzhou River

Suzhou River este un film din anul 2000, regizat de Lou Ye. Face parte din “A șasea generație” a regiei chineze, cu abordarea temei despre realitatea Chinei contemporane, cu focusul pe experiența urbană cruntă, luând loc pe străzile haotice și industriale de-a lungul râului Suzhou din Shanghai. Suzhou River este o aventură amețitoare despre dragoste, ușor surealistă, ce are loc într-o lume iluminată de neon, cu o atmosferă dream-like al unui film neo-noir francez, cu elemente specifice filmelor lui Wong Kar-Wai. Un cocktail superb.

4. 3 Women

“3 Women” este unul dintre cele mai neobișnuite și surealiste filme din anii ’70, istoria căruia i-a venit regizorului Robert Altman în vis. Într-o performanță de actorie spectaculoasă ale lui Shelley Duvall și Sissy Spacek în rolurile principalele, filmul relatează despre relația bizară a două femei dintr-o localitate pustie din California, interpretarea căreia a stârnit discuții despre psihanaliză și identitate. Filmul a fost proiectat în premieră la Festivalul de Film din Cannes unde a concurat pentru premiul Palme d’Or, Shelley Duvall câștigând premiul pentru cea mai bună actriță.

5. Buffalo ’66

O comedie neagră cu un scenariu scris și regizat în debut de Vincent Gallo, cu el și Christina Ricci în rol principal, Buffalo ’66 este plasat pe locul 36 în lista celor mai bune filme independent de către Empire. Buffalo ’66 îmbina influențele experimentale ale noului val francez cu inversiunea realistă a regizorilor americani din anii ’70, cu un rezultat original, ce combină fructuos absurditatea, crima și comedia.

6. Orlando

O ecranizare superbă a cărții “Orlando: A Biography” de Virginia Woolf, “Orlando” este o experiență vizuală inedită ce transcende timpul, literalmente. Cu Tilda Swinton în rol principal, filmul urmărește viața unei ființe omnisexuale, care se renaște în diverse epoci. Regizat de Sally Potter, Orlando nu este o simplă relatare, ci o viziune a existenței umane. Ce înseamnă să te naști ca femeie sau ca bărbat? Să te naști într-o anumită perioadă sau loc și nu în altul? Să te naști în bogăție, în sărăcie sau în tradițiile unui anumit popor? Cei mai mulți dintre noi nu vom ști niciodată. Costumele impresionante și locațiile uluitoare – o experiență vizuală sofisticată condimentată cu un discurs filozofic.

7. Harold and Maude

Harold and Maude un film regizat de Hal Ashby în anul 1971, este o comedie neagră ce studiază într-o manieră absurdă temele vieții, morții și a existențialismului. Filmul urmărește relația dintre Harold, un tânăr ciudat, precum și Maude, o doamnă în vârstă, neconvențională – ambii pasionați de moarte. Filmul oferă o perspectivă diferită asupra vieții, a plăcerilor și regulilor ei. Inițial eșuat din perspectivă critică și comercială, filmul a dezvoltat un cult, și momentan se află pe locul 45 în lista Institutului Filmului American, a celor mai faine 100 comedii din istorie. A fost selectat pentru prezervare de către Registrul Național de Film de către Biblioteca Congresului din SUA, pentru impactul său semnificativ “ cultural, istoric și estetic”.

8. Women on the Verge of a Nervous Breakdown

Filmul ce i-a adus faimă internațională și un loc protejat în avangarda cinematografului spaniol lui Pedro Almodovar, comedia neagră cu un stil estetic optezecist distinct “Women on the Verge of a Nervous Breakdown” este un must-watch din arhiva lui Almodovar. O explorare a psihologiei emoționale femenine, filmul relatează istoria lui Pepa, ce într-o încercare eșuată de sinucidere este implicată într-o de o serie de evenimente absurde și amuzante. Filmul a câștigat 5 premii Goya, și rămâne a fi o sursă de studiu al modei și esteticii anilor ’80.

9. Gummo

Cunoscut ca unul dintre cele mai importante filme de cult, debutul regizoral al lui Harmony Korine, filmul dramă Gummo din anul 1997, este un reper al avant-gardului cinematografic. Narațiunea liberă urmărește mai multe personaje principale printre care diva underground-ului Chloe Sevigny, care găsesc modalități ciudate și distructive de a petrece timpul, într-un oraș devastat de tornado, întrerupte de momente ce relatează istoriile altor locuitori ai orașului. Filmul a generat un răspuns substanțial pentru conținutul său grafic și extravagant, o imagine deseori ascunsă de ochiul obișnuit cu cotidianul “normal”.

10. Grey Gardens


Apărut în 1975, filmul documentar “Grey Gardens, regizat de frații Albert și David Maysles reprezintă unul dintre cele mai importante filme de cult pentru lumea modei. Filmul relatează despre viața lui Edith Ewing Bouvier și fiica ei, ce poartă exact același nume, cunoscute ca Big Edie și Little Edie. Născute într-o în clasa superioară a societății americane pe care nu au suporta-o, rude apropiate cu Jackie Kennedy Onassis și sora ei Lee Radziwill, mama și fiica au rămas izolate în ruinele Grey Gardens, un conac odinioară somptuos, din celebra zonă East Hampton. Trăind în condiții mai puțin acceptabile, dar îmbrăcate în blănuri și ținute luxoase din anii ’20, cele două trăiau undeva la granița dintre trecut și prezent, oribil și fabulos, într-un univers paralel ce le aparține.

Citiți și: „3 look-uri iconice Yves Saint Laurent și variante de a le recrea„!

Imagini: goldenposter.com; imbd.com; Colaje : Veronica Nojac

 

Facebook Comments

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here