Hit Refresh

0

COVER BAZAAR Romania_martie-aprilie 2016

„Ce este nou acum? Ne aflam in fata unei rasturnari de mesaj si functie. Printre propunerile surprinzatoare si extrem de hot pe care le aduce moda in acest sezon intalnim un tricou intr-o nuanta aprinsa de galben cu logoul DHL imprimat pe piept, o salopeta verde cu un indescifrabil text in germana, exact ca aceea pe care o purtau tatii nostri cand mestereau in garaj, o rochie care aduce cu musamaua uzata din bucataria de vara a bunicii, o bluza cu DiCaprio si Winslet prinsi intr-o dramatica imbratisare – probabil cea mai vinovata placere a adolescentei noastre. Mai mult decat celor din Occident, noua ne vine foarte usor sa rezonam cu universul lui Demna Gvasalia, designerul georgian de la Vetements care urmeaza sa preia si fraiele creative ale venerabilei case Balenciaga, cel care a pus pe un catwalk improvizat toate cele de mai sus. Ceea ce pentru unii pare a fi un mod caricatural de a privi moda reprezinta pentru noi doar fragmente ale unei adolescente banale, vazute printr-un caleidoscop crapat.

Sezonul acesta se anunta a fi despre haine pe care femeile chiar vor sa le poarte, acelea in fata carora ramai cu impresia ca le-ai mai vazut undeva, dar despre care stii instinctiv ca-ti trebuie in garderoba. Haine care nu se vor noi sau avangardiste. Gvasalia este doar varful aisbergului. Exista o lunga serie de designeri – impresionant de neorchestrati – care au produs mici cutremure de-a lungul ultimelor cateva sezoane. Phoebe Philo la Céline, Nicolas Ghesquière la Louis Vuitton, Simon Porte la Jacquesmus, Kym Ellery, pentru a numi cativa. Sunt cei care propun un nou tip de retorica in moda, cei care impun o forma de melancolie impachetata intr-o haina postmoderna. Nu este vorba nicidecum despre revolutia pe care o anunta cu aplomb cei care fac neincetat prozelitism Noului, ci despre cultul unei naivitati (si lejeritati) pierdute. O miscare de adancime catre un firesc profund estetizat, care pare ca va dinamiza stabilimentul.   

Influentele sunt nenumarate – scenelor casnice din colectiile Vetements li se alatura variante brutaliste sau inspirate din cultura digitala in alte colectii –, iar algoritmul dupa care este creat mixul este absolut autentic in fiecare colectie. in fata acestui bric-à-brac neasteptat, tirania tendintelor pare sa-si piarda forta.

Moda nu mai este conceptuala, iar statement (ce mai inseamna asta azi?) devine chiar simplitatea mesajului si a modului de a-l transmite. Conformism with a twist. Nu vorbim doar despre o schimbare de directie in design, ci si despre felul in care tot mai multe nume se ridica impotriva sistemului de productie si distributie profund dezechilibrat. Acelasi sistem din care s-au smuls – sau din care au fost smulsi – in ultima jumatate de an Alber Elbaz, Raf Simons, Wang si altii. Acelasi sistem care impune un ritm de consum nesustenabil.    

Nimic nou pana acum, moda a mai trecut printr-o faza grunge, a negarii si schimbarii, cu un Marc Jacobs extrem de obraznic si neegalat in talent in rol principal. Si atunci, ca si acum, intreaga constructie s-a clatinat putin, insa moda a mers mai departe, iar printul a ajuns sa conduca cel mai mare imperiu al luxului vreme de 17 ani. In acest paradox sta frumusetea cuceritoare a modei si capacitatea ei fantastica de a ne entuziasma mereu. Nimic nu piere, iar schimbarile nu sunt niciodata definitive. Totul se metamorfozeaza. De aceea, la acest inceput de sezon, am decis sa lasam deschisa conversatia si sa declaram under construction forma pe care o va avea in viitor moda.

Un sezon plin de inspiratie!”

Andrei Iovu, redactor-sef

BAZAAR Romania martie-aprilie 2016_Pictorial Colectii

Spring is Here. Fotografii de Dan Beleiu. Realizat de Andrei Iovu, Lil Bulgac, Ina Borcea si Cosmin Florea

BAZAAR Romania martie-aprilie 2016_Cate Blanchett

Cate Blanchett: Spirit de aventura. De Hermione Eyre. Fotografii de Norman Jean Roy

HBZCarine1_resized

In constructie. Primavara 2016 la lucru. De Carine Roitfeld. Fotografii de Bjorn Iooss

BAZAAR Romania martie-aprilie 2016_Beauty BAZAAR

Beauty BAZAAR. Fotografii de Oltin Dogaru. Realizat de Ioana Vasile

BAZAAR Romania martie-aprilie 2016_Pictorial Business

Dress for Success. Fotografii de Alex Galmeanu. Realizat de Cosmin Florea

BAZAAR Romania martie-aprilie 2016_BAZAAR at Work

Leading Ladies. Fotografii de Oltin Dogaru. Interviuri de Anda Brindusa si Ioana Chira

BAZAAR Romania martie-aprilie 2016_Trend Report

Trend Report. Realizat de Lil Bulgac

Editia Harper’s BAZAAR Romania martie-aprilie 2016, acum la centrele de presa!
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here