24 de ore cu Andrei Dinu

0
Andrei Dinu și bunica lui, în piese Prosper Center

Cum decurge o zi din viața designerului și scenografului, printre colecțiile brandului de streetwear Prosper Center și costume și decoruri pentru spectacole de teatru sau performance-uri.

7:30 – 8:00 A.M. Mi-e greu să mă trezesc, dar știu că pot face mai multe lucruri dacă mă trezesc devreme. Iar atunci când lucrez pentru Prosper Center, trebuie să mă duc la atelier și oamenii de acolo încep munca devreme. Primele lucruri pe care le fac sunt să mă spăl și să-mi fac cafeaua. Cafeaua de dimineață e de bază. Dacă am nevoie, mai beau una mai târziu, dar mă feresc de prea multe excitante. Îmi plăcea să cred că și cafeaua, și Cola mă ajută împotriva migrenelor. Nu-i chiar așa.

Alexandra Pirici, Co-natural, 2018, New Museum New York

8:15 A.M. Cât îmi beau cafeaua, citesc știrile pe telefon, mă uit pe Instagram, deschid site-urile de sport. Îmi place să mă uit la fotbal, așa că verific dimineața ce s-a mai întâmplat, dacă am ratat ceva. Sunt fan Liverpool. Diseară e meci. Au șansa, după 29 de ani, să câștige campionatul. Mă enervez uneori la meciuri, dar încerc să nu mă mai implic așa de tare. A fost haios când am lucrat cu Alexandra [partenera lui] la proiectul de la Bayern Munchen [N Football, un meci de fotbal cu regulile schimbate pe care Alexandra Pirici & Jonas Lund l-au realizat anul trecut cu juniorii clubului și pentru care Andrei a făcut costumele]. Începuserăm amândoi să urmărim fotbal și atunci aveam un partener, numai că ea își pierdea interesul mai repede decât mine. Nu joc fotbal însă. Am încercat tai chi cu Alexandra o perioadă. Mă atrage mai mult alpinismul. Deocamdată am făcut bouldering la o sală din București. Îmi place că la alpinism ești legat mai mult de natură. Și tai chi-ul se poate face afară, dar e mai degrabă urban.

8:30 A.M. După ce beau cafea, nu prea îmi vine să mănânc. Mă forțez un pic să mănânc ceva, orice – sendvișuri sau cereale cu lapte.

8:45 A.M. În general, port trening. Dar am și niște jeanși. I-am cumpărat când am aplicat la viza SUA pentru proiectul Alexandrei de la New Museum [Co-natural, prezentat la muzeul din New York în 2018; Andrei a realizat designul de expoziție – lumini, decor și display holografic]. Nu știu dacă au avut vreo influență, că oricum nu te vezi decât de la brâu în sus din spatele ghișeului. Astăzi am fost la Registrul Comerțului și m-am îmbrăcat în jeanși. [Râde.]

„Clienții sunt de vârsta mea – 30 și ceva de ani – sau mai tineri, deși mi-ar plăcea să poarte Prosper Center și cei mai în vârstă. Am făcut o poză cu bunica mea într-un trening. Îi stătea destul de bine.”

9:00 A.M. Ori mă duc să lucrez la atelier, ori rămân acasă să trimit e-mailuri și să comand pe Internet materiale sau diverse accesorii de care am nevoie pentru Prosper Center sau pentru scenografie. Dacă nu le găsesc online, trebuie să mă duc să le caut prin oraș, numai că Bucureștiul nu excelează la capitolul materiale, mai ales din zona sport, care mă interesează pe mine. Ascult muzică pe drum sau dimineața: Frank Ocean, PNL – niște rapperi francezi – și Adda Kaleh.

10:00 A.M. Prosper Center – devenit Prosper Plaza după renovare – a fost un mall low profile undeva pe Calea 13 Septembrie, lângă Rahova. Am locuit pe acolo o perioadă și mi s-a părut interesant să îi folosesc numele. Pentru brand mă atrage o zonă eclectică cu o juxtapunere de stiluri și o imagine hibridă în care se îmbină interesele mele – sport, pop culture, costume de teatru, artă – cu ceea ce văd pe stradă și mă inspiră. În colecția nouă m-a interesat mai ales ideea de interior – exterior. De exemplu, am în colecție un trening din material de prosop. Voiam să fac ceva legat de halatul de baie purtat în exterior. Sunt niște doamne care mai ies la magazinul din colț în halate. Un fel de blurare a granițelor dintre casă și stradă. Apoi există o piesă pe care am reluat-o două colecții la rând pentru că prima oară n-a ieșit atât de bine pe cât ar fi trebuit: o jachetă care seamănă cu o plapumă. E inspirată din plapuma de lână și satin care era populară până-n capitalism. Mi-a plăcut cum arată plapuma asta și caut mereu să combin decorațiuni interioare cu haine – vezi goblenul pe care-l tot folosesc ca un element distinctiv al brandului. Prima jachetă, din satin, arăta bine, dar nu era foarte funcțională. Am reluat-o acum, din fâș, mai ușoară. Apropo de juxtapunerea de stiluri, mai am o rochie lungă argintie a cărei parte de sus e sport. Aici am pornit de la material pentru că am găsit un lycra elastic și foarte lucios, care are o notă sport, dar poate arăta și prețios. Procesul de lucru pentru o colecție începe cu documentarea. Urmează schițele. Ținutele. Apoi caut materiale. Uneori, ca-n cazul rochiei, ideea vine de la material. Produc la un atelier din București, pe care l-am găsit destul de greu pentru că hainele astea sunt destul de complicate, necesită timp și îndemânare, sunt sport (și nu se lucrează foarte mult sport) și e vorba despre o serie medie de producție, nu una mare.

Look Prosper Center din colecția primăvară-vară 2019

2:00 P.M. Nu fac pauză să mănânc de prânz, din păcate. E o zi continuă de lucru până seara. Când lucrez la costume și decoruri, începutul e tot un proces un creație, ca la designul vestimentar. Apoi, dacă e cineva care se ocupă de achiziții, îi dau omului respectiv ce trebuie să cumpere. Mă duc la ateliere sau la firmele unde se lucrează obiectele respective. Particip la repetiții. Am întâlniri cu regizorul sau cu artistul. Când lucrez cu Alexandra, fiind mult timp împreună, e mai organică partea de creație; dezavantajul e că ajungem să lucrăm tot timpul. Primele scenografii le-am făcut în timpul facultății, apoi am colaborat cu Gianina Cărbunariu pentru câteva spectacole la București, Sibiu și Piatra Neamț și cu Alexandru Berceanu pentru două spectacole la Teatrul Evreiesc de Stat [București 41 – Tur Retur și 1916, ambele în repertoriu]. N-am avut un plan ca, pe lângă scenografie, să înființez un brand de modă. Inițial a fost doar ideea de a face ceva cu broderiile de tip goblen – suprapuse pe articole sport, mi se părea că produc un mix interesant. Primele piese erau mai aproape de readymades: luam haine din magazine și le combinam cu aceste goblenuri care semănau cu niște imagini pixelate. Am dezvoltat practica și am început să produc eu imagini inspirate din jocuri video, artă și pop culture pe care le brodez tip goblen, creând ținute mai complexe, ce combină un stil sport cu elemente mai teatrale. De ceva vreme am și clienți recurenți. Mulți vin din zona artistică, din câte îmi dau seama. Sunt de vârsta mea – 30 și ceva de ani – sau mai tineri, deși mi-ar plăcea să poarte Prosper Center și cei mai în vârstă. Am făcut o poză cu bunica mea într-un trening. Îi stătea destul de bine.

8:00 – 9:00 P.M. Când ajung acasă, mănânc. Și poate, mai târziu, mai mănânc ceva dulce.

„Prosper Center a fost un mall low profile undeva pe Calea 13 Septembrie, lângă Rahova. Am locuit acolo o perioadă și mi s-a părut interesant să-i folosesc numele.”

10:00 P.M. Încerc să mă opresc din lucru, dacă nu am nimic urgent. Ne uităm la un film, poate. Din ce am văzut de curând, mi-au plăcut Annihilation și Fitzcarraldo, al lui Herzog. Citesc pe calculator, așa că pe noptieră nu am cărți, ci medicamentele pentru migrenă.

12:00 A.M. Anul acesta voi lucra cu Alexandra la două proiecte, și cel puțin unul dintre ele e destul de challenging. Prosper Center continuă să fie exciting. Vrem să mai mergem într-o vacanță în Amazon, în partea din Peru. Am fost anul trecut și ne-a plăcut foarte mult, e destul de intens – poți să faci, de exemplu, un tur noaptea și apoi să te trezești foarte devreme ca să vezi grupuri mari de papagali care se hrănesc la 5:00 dimineața pe un mal cu lut plin de minerale. Ah, și să fac alpinism.

Look Prosper Center din colecția primăvară-vară 2019

Articol apărut în numărul de martie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “Noi doi: Alexandra Pirici și Andrei Dinu”!

FOTO: Alexandra Pirici, Horațiu Șovăială, Andrei Dinu

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here