3 rețete sănătoase și delicioase cu semințe și cereale

0
seminte cereale

Semințele și cerealele sunt o sursă extraordinară de fibre, proteine și minerale esențiale pentru organism. De aceea, este recomandat să le incluzi cât mai des în alimentația ta și a familiei. Dacă te-ai săturat de același meniu cu iaurt și cereale dimineața și semințe adăugate la salate, te poți inspira din acest articol. Iată cum să incluzi mai multe cereale bio și semințe în rețete delicioase, pe care să le prepari în fiecare zi.

1. Pâine cu semințe

Această pâine poate fi sărată sau servită ca desert, fiind foarte bogată în proteine și fibre. În plus, este total vegană și foarte ușor de pregătit. Te poți juca, oricum, cu ingredientele, pentru că, în afară de psyllium, care acționează ca un agent de legare, făina și toate celelalte ingrediente se pot înlocui cu altceva. Iată de ce ai nevoie:

  • 135 g semințe de floarea soarelui;
  • 90 g semințe de in;
  • 65 g nuci sau migdale;
  • 145 g fulgi de ovăz;
  • 2 linguri de semințe de chia;
  • 4 linguri de psyllium;
  • 1 linguriță de sare;
  • 3 linguri de ulei de cocos topit;
  • 350 ml apă;
  • 1 lingură de sirop de arțar sau miere (pentru varianta dulce).

Toate ingredientele uscate se amestecă într-un bol. Într-un alt castron, amestecă bine uleiul, apa și siropul de arțar. Adaugă mixul peste ingredientele uscate și amestecă până când acestea s-au hidratat complet, iar aluatul devine gros. Poți adăuga apă, dacă acesta este prea tare. Lasă aluatul să se odihnească două ore, minim. 

Încălzește cuptorul la 175 de grade C și coace franzela timp de 20 de minute în tavă. Ulterior, scoate-o din tavă și dă-o din nou la cuptor, direct pe grătar, pentru încă 30-40 de minute.

2. Batoane proteice cu miere, semințe și curmale

Dacă ai nevoie de un plus de energie, renunță la batoanele proteice din comerț. Îți poți prepara chiar tu o astfel de gustare, plină de proteine și carbohidrați buni, fără zahăr rafinat adăugat. Și la acest desert poți înlocui ingredientele cu altele pe care le ai la îndemână: în loc de curmale, poți folosi smochine etc. Ai nevoie de:

  • 160 g unt;
  • 6 linguri de miere;
  • 300 g fulgi de ovăz;
  • 80 g fulgi de migdale;
  • 70 g stafide;
  • 70 g caise deshidratate;
  • 80 g prune uscate;
  • 100 g curmale;
  • 1 linguriță semințe de fenicul;
  • 1 lingură semințe de dovleac;
  • 1 lingură semințe de cânepă;
  • 1 lingură semințe de in.

Încălzește cuptorul la 160 de grade C. Topește untul și amestecă-l cu mierea lichidă. Pune toate ingredientele solide într-un castron și toarnă peste ele mixul de unt și miere. Unge o tavă de 20×30 cm cu unt și hârtie de copt și toarnă compoziția în ea, apăsând cu spatele unei linguri, pentru a o nivela. Coace-o, până când devine ușor maronie. Scoate tava din cuptor și lasă să se răcească aproximativ 5 minute înainte de a tăia.

3. Batoane cu fistic, ovăz, chia și căpșune

Acest desert vegan minunat este îndulcit în mod natural și are un gust perfect echilibrat. În plus, este plin de fibre, proteine și vitamine, astfel că e potrivit, mai ales, pentru copii, care îl vor adora. Iată de ce ai nevoie:

  • 1 lingură de semințe de chia;
  • 3 linguri de apă;
  • 1 cană de fulgi de ovăz;
  • 1 cană și jumătate de făină de ovăz;
  • 1 jumătate de cană de făină de migdale;
  • 1 jumătate linguriță de cardamom măcinat;
  • 1 jumătate linguriță praf de copt;
  • 1 jumătate linguriță sare;
  • 1 sfert de cană de ulei de cocos topit;
  • 1 treime de cană de miere sau sirop de agave;
  • 1 linguriță extract de vanilie;
  • 1 treime de cană de fistic mărunțit.

Pentru umplutură:

  • 2 căni de căpșune, tăiate mărunt;
  • 2 lingurițe de miere;
  • 1 jumătate linguriță de extract de vanilie;
  • 1 linguriță coajă de lămâie rasă.

Preîncălzește cuptorul la 160 de grade C și pregătește o tavă de 20x20cm, tapetată cu hârtie de copt. Amestecă semințele de chia cu apa, într-un castron, și lasă-le deoparte, să se îngroașe. Amestecă fulgii de ovăz, făinurile, cardamomul, praful de copt și sarea, într-un vas mare. Într-un alt castron, combină uleiul de cocos, mierea sau siropul de agave, extractul de vanilie și amestecul de chia și apă. După ce ai amestecat bine, toarnă-le peste ingredientele uscate și amestecă ușor, până sunt încorporate într-un aluat. 

Prepară umplutura amestecând căpșunele, mierea, extractul de vanilie și coaja de lămâie. Apoi, ia aproximativ trei sferturi din aluat și pune-l în tavă, presând cu spatele unei linguri, pentru a nivela. Deasupra, adaugă umplutura de căpșune. Pune restul aluatului în bucăți mici deasupra umpluturii și presară fisticul mărunțit. Coace totul aproximativ 40-45 de minute, până când se rumenește ușor. Taie batoanele abia după ce s-au răcit complet.

 

Aceste rețete vegane cu semințe și cereale sunt pline de savoare și îți aduc nenumărate fibre, proteine și carbohidrați, care îți vor oferi energia de care ai nevoie întreaga zi. În plus, pentru că sunt dulci în mod natural, le poți pregăti fără griji și pentru copii.

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Pexels

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here