4 cărți de citit pe final de octombrie

0
colaj carti pe inalt

E o perioadă numai bună pentru a vă împrospăta biblioteca cu câteva titluri noi, ce sunt reprezentative pentru genul lor. Romanul scris de Naomi Alderman a fost inclus în topul celor mai bune cărți din 2017 de The New York Times, în timp ce volumul semnat de Mathias Énard a fost câștigător al Premiului Goncourt în 2015.

PUTEREA, de Naomi Alderman

Acest volum de ficțiune speculativă, inclus pe lista celor mai bune 10 cărți din 2017 de The New York Times, pornește de la întrebarea: Ce s-ar întâmpla dacă femeile, și nu bărbații, ar deține puterea? Inițial, e vorba doar despre puterea fizică – adolescentele își descoperă capacitatea de a provoca durere și chiar moartea, dar și de a activa aceeași capacitate în femeile din alte generații. Brusc, raportul de forțe dintre sexe este complet schimbat. Naomi Alderman imaginează consecințele acestei situații, până la ultima: puterea corupe pe oricine.

Ed. Storia Books

LAPTE FIERBINTE, de Deborah Levy

Este luna august și două femei, mamă și fiică, ajung într-un sat de pe coasta de sud a Spaniei. Departe de a fi însă într-o vacanță. Rose suferă de o paralizie a cărei cauză medicii n-o pot identifica. Fiica ei, Sofia, a adus-o la o clinică privată pentru a găsi un remediu cu ajutorul unui medic cu metode controversate. Amețite de căldură și de oamenii seducători cu care intră în contact, cele două femei ajung să analizeze, pentru prima dată după ani întregi, legăturile puternice care le-au ținut împreună.

Ed. Litera

BUSOLA, de Mathias Énard

Câștigător al Premiului Goncourt 2015, romanul are în centru un muzicolog sedus de Orient, Franz Ritter. Răpus la pat de boală, el oscilează între veghe și vis, între nostalgie și febră. Astfel prind contur amintiri fără număr, de la Istanbul, Alep, Damasc, Palmira, Teheran, precum și umbra unei iubiri imposibile, pentru Sarah. Cuceritoare prin erudiție și umor dulce-amar, Busola este o declarație de admirație și o mână întinsă, ca un pod între Occident și Orient clădit pe inventarul secolelor de fascinație.

Ed. Nemira

BĂIATUL CEL NOU, de Tracy Chevalier

Othello reimaginat la începutul anilor ’70, într-o școală de suburbie din statul Washington, unde puștii bat mingea, sar coarda, se îndrăgostesc cu repeziciune până la ora prânzului și tot la fel de ușor își însușesc prejudecățile rasiale ale părinților și profesorilor lor. Protagonistul este Osei, fiul în vârstă de 11 ani al unui diplomat din Ghana, singurul elev de culoare din școală. Prietenia lui cu Dee, cea mai populară fată, declanșează o avalanșă de gelozie, violență și trădare similară cu cea din drama shakespeariană.

Ed. Humanitas Fiction

Articol apărut în numărul de octombrie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: „5 cărți pentru începutul toamnei”!

Foto: prin amabilitatea distribuitorilor; Colaj: Tudor Șmalenic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here