5 cărți pentru începutul unui nou an

0
noutăți literare din 2019

Este o lună numai bună de alocat mai mult timp lecturii. Vremea nu este tocmai îmbietoare pentru plimbări, lista evenimentelor culturale este mai scurtă ca-n alte perioade și trebuie să profitați de pe urma zilelor libere. În plus, noutățile din librării merită toată atenția dumneavoastră.

CORPUL EI ȘI ALTE DESFĂTĂRI, de Carmen Maria Machado

Dorință sexuală, putere, plăcere, durere, identitate, imagine de sine – toate aceste teme au legătură cu corpul, iar scriitoarea americană le explorează prin opt povestiri ale căror personaje principale sunt femei. O soție îi dă soțului totul cu excepția unui lucru: secretul panglicii verzi ce-i rămâne legată la gât clipă de clipă. O femeie începe să dispară, la propriu, din cauza unei epidemii misterioase. Alte femei, transparente și ușor strălucitoare, trăiesc în cusăturile unor rochii. Machado împrumută elemente din genuri diferite – horror, science fiction și teorie queer – și creează un mix hipnotizant. Volumul a câștigat National Book Critic Circle’s John Leonard Prize și a fost inclus de The New York Times printre cărțile remarcabile scrise de femei care redefinesc ficțiunea în secolul al XXI-lea.

Ed. Vellant

TOAMNA, de Ali Smith

Primul roman din Cvartetul anotimpurilor al lui Ali Smith aruncă o privire atentă asupra vremurilor noastre și construiește, totodată, o poveste neconvențională de dragoste. Doi vechi prieteni – Daniel, un centenar, și Elisabeth, născută în 1984 – privesc atât în viitor, cât și în trecut, în vreme ce Marea Britanie este divizată de o vară istorică, cea a votului pentru Brexit. Iubiri se nasc și se sting, speranța își dă mâna cu lipsa de speranță, iminența unor schimbări radicale provoacă deopotrivă teamă și încredere. În 2017, romanul a fost nominalizat la Man Booker Prize și a fost inclus pe lista celor mai bune 10 cărți ale anului de către The New York Times Book Review.

Ed. Litera

APĂRĂ-ȚI COROANA, de Yannick Haenel

Ce au în comun Isabelle Huppert, zeița Diana, un dalmațian pe nume Sabbat, un vecin demonic, doi mustăcioşi suspecţi, o studentă la doctorat, o portăreasă perfidă şi un șef de sală care pare o sosie a lui Emmanuel Macron? Sunt toate personaje în acest roman câștigător al Premiului Médicis 2017, ce descrie o serie de aventuri rocamboleşti desfășurate între Muzeul Vânătorii și al Naturii, în Paris, Ellis Island, în New York, și Lacul Nemi, în Italia. Naratorul este el însuși un personaj pitoresc: un solitar alcoolic care își petrece zilele în minusculul său apartament din Paris, uitându-se la filme și scriind un scenariu stufos despre viaţa lui Herman Melville.

Ed. Polirom

ÎMPĂRĂȚIA PĂMÂNTULUI, de Hoda Barakat

Nominalizat la Man Booker International Prize 2015, acest roman radiografiază viața dintr-o comunitate maronită din Liban. După ce un bărbat moare într-o furtună de zăpadă, copiii lui, Salma şi Tannus, îşi asumă noi destine. În timp ce Salma îşi dedică viața alungării ghinionului care planează asupra familiei sale, Tannus este nevoit să fugă în Siria şi să descopere în exil că are o voce divină. Viețile lor devin fundaluri pentru microistorii antagonice, luminoase sau întunecate, religioase sau răzvrătite. Hoda Barakat evocă aproape 70 de ani de istorie a Libanului, din perioada Mandatului Francez şi până în 1975, când a izbucnit războiul civil.

Ed. Pandora M

TENTAȚIA DE A FI FERICIT, de Lorenzo Marone

Cesare Annunziata, eroul septuagenar al romanului, e prins într-un păienjeniș de relații cu fiul gay, cu fiica adulteră, cu amanta prostituată și cu toți vecinii de bloc. În aparență, e un bătrân obișnuit, chinuit de boală și de perspectiva morții. Mai neobișnuit este răspunsul lui la neajunsurile vârstei: sarcasmul, arțagul neîmpăcat, refuzul oricărui compromis. Însă întâlnirea cu o tânără și misterioasă femeie abuzată de soț reușește să-i spargă platoșa. De la apariția sa în 2015, această poveste despre redescoperirii iubirii și a vieții în Napoli a cunoscut succes după succes: Premio Stresa 2015, 17 ediții în Italia, traduceri în peste 15 limbi și o ecranizare multipremiată (La tenerezza, în regia lui Gianni Amelio).

Ed. Humanitas Fiction

Articol apărut în numărul de decembrie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “Éric-Emmanuel Schmitt: Viața mea în cărți”!

Colaj: Tudor Șmalenic, Foto: prin amabilitatea distribuitorilor

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here