5 minute cu Fanny Ardant

0
5 minute cu Fanny Ardant

Invitat special la TIFF 2018, actrița şi regizoarea Fanny Ardant a primit Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră.

PRIMUL ALBUM CUMPĂRAT: Un vinil cu muzică ţigănească.

ÎN FRUNTEA PLAYLISTULUI ÎN ACEST MOMENT: Opera Lady Macbeth din districtul Mtsensk, de Şostakovici.

CARTEA PE CARE AŢI RECITI-O CU PLĂCERE: În căutarea timpului pierdut, de Proust, pentru că scrie despre tot: copilărie, dragoste, abandon, gelozie, pasiune.

DESCOPERIRE CULTURALĂ RECENTĂ: Oraşul Rotterdam şi urbanismul lui. Mi-a plăcut aici libertatea, pentru că au demonstrat că vânzarea liberă a drogurilor nu duce la creşterea consumului, iar permiterea conducerii motocicletei fără cască nu creşte numărul de accidente. E un oraş în care administraţia porneşte de la ideea că cetăţeanul nu este un cretin.

V-AR PLĂCEA SĂ LUAŢI CINA CU … Bin Laden. Ca să îi pot pune întrebări. Nu pot da detalii, pentru că la această cină am fi între patru ochi.

EXTRAVAGANŢĂ NECESARĂ: Să vorbesc cu necunoscuţi.

DESTINAŢIE IDEALĂ DE VACANŢĂ: Nu prea îmi plac vacanţele. Îmi doresc să rămân în Paris şi să nu fac nimic.

MOMENTUL FAVORIT AL ZILEI: Asfinţitul, momentul când ziua se transformă în noapte.

FRUMUSEŢE SAU INTELIGENŢĂ? Dacă trebuie să aleg, atunci inteligenţa. Pentru că inteligenţa te face frumos.

SPECTACOLUL ȘI CĂRȚILE CARE V-AU SCHIMBAT VIAŢA: Don Giovanni, al lui Mozart, văzut la operă acum multă vreme. Pentru că Don Giovanni îşi asumă viaţa şi plăteşte pentru ea, iar asta e foarte important. Apoi romanele lui Marguerite Duras, pentru sentimentul acela că nu eşti complet singur. Pentru ideea că dragostea te înnebuneşte, te face să-ţi pierzi minţile. Că viaţa nu trebuie construită, ci trăită cu intensitate, chiar dacă asta te duce la nebunie.

DESPRE TRECEREA ÎN SPATELE CAMEREI: M-a făcut să descopăr fragilitatea unei viziuni. Regizorul poate avea o viziune, dar actorul o va pune în scenă aşa cum o înţelege el, întotdeauna incomplet. Am înţeles şi că cinemaul este arta impresiei, a impresiei rapide. Iar ce se pierde, pierdut rămâne. În felul ăsta realizezi că totul e vulnerabil şi fragil şi că e foarte important să asculţi ce îşi doreşte regizorul. Pentru că, de fapt, orice poveste a fost deja spusă, dar un film nou cu un regizor nou va impune un detaliu şi asta e, de fapt, partea interesantă.

PROFESIE ALTERNATIVĂ: Mi-ar fi plăcut să am un salon de coafură. Într-un sat, la ţară.

Articol apărut în numărul de iulie – august al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “5 minute cu regizorul Nae Caranfil”!

Foto: Guliver/Getty Images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here