5 minute cu regizorul Nae Caranfil

0
6,9 pe scara Richter film Nae Caranfil

Cunoscutul regizor Nae Caranfil, care exploateaza propria frica de cutremure in comedia terapeutica 6,9 pe scara Richter, dezvaluie placerea lui vinovata si ce l-ar intreba pe Frank Sinatra intr-o realitate paralela.

Despre ce e vorba in 6,9 pe scara Richter?

Despre obsesia nationala legata de viitorul mare cutremur. Despre probleme de cuplu. Despre depresia clinica. Despre criza varstei mijlocii. Despre minciuni mari si minciuni mici. Despre dificultatea celor mai multi dintre noi de a ne accepta varsta – oricare ar fi ea. Va e clar, sper, ca din amestecul acestor sumbre ingrediente nu poate rezulta decat o comedie.

Simti ca exista cerere pentru comedie muzicala?

Nu, din pacate, la noi nu exista, de aceea filmul meu nici nu e comedie muzicala. E o comedie realista, care la final „derapeaza” intr-un numar de musical.

Ti-e frica de cutremure?

Teribil. Le-am prins pe toate cele importante, de fiecare data la bloc, la diverse etaje. N-am avut niciodata bafta sa le prind in parc, pe plaja sau in avion. Pentru filmare, a trebuit construit un apartament in platou – un apartament sprijinit pe arcuri, care putea fi astfel zgaltait de masinisti pentru a simula diverse seisme ce zdruncina imaginatia eroului. Diversi membri ai echipei se distrau in pauze, dandu-se huta cu apartamentul… La final, i-am rugat pe masinisti sa ma „cutremure” si pe mine. Nu-mi dau seama nici astazi daca au facut sau nu exces de zel, dar din primele secunde in care podeaua a inceput sa-mi danseze sub picioare, am simtit cum ma traverseaza un val de panica – hm, un tsunami de panica – si am cerut imediat incetarea jocului.

Trei comedii muzicale pe care le recomanzi in caz de cutremur sau de orice alta spaima majora:

Ha!… Scripcarul pe acoperis, Staying Alive si Shake, Rattle&Rock. Atentie, insa, am avut un singur criteriu de selectie: titlurile.

Intr-o realitate paralela, te intalnesti cu Sinatra, care-ti spune ca a vazut Filantropica. Ce-l intrebi?

Daca nu i se pare jenant modul in care ma imita, evident. Si daca are drepturi pentru My Way, ca eu nu-mi amintesc sa i le fi cedat.

Ce melodii fredonezi sub dus?

In general, piese de Stravinski, Bartók si diversi dodecafonici. Glumesc, nu fredonez nimic sub dus.

Trei filme la care te-ai uita in nestire:

Amarcord, Butch Cassidy and the Sundance Kid, Inglourious Basterds.

Ultimul film la care ai ras in hohote:

Un film romanesc: Azucena – ingerul de abanos, unde Nicoletei Luciu i s-a alocat epocala replica: „Would you like some oral love?” in general, rad mai cu pofta la drame proaste decat la comedii reusite.

Filmul pe care i l-ai recomanda lui Donald Trump:

Down and Out with Donald Duck (Scott Garen, 1987). E un „duckumentary” de animatie despre ratoiul lui Disney care ajunge celebru si, urcandu-i-se gloria la cap, o ia razna si aterizeaza penibil la psihiatru, care il trateaza cu ajutorul unei „masini de insulte”.

Vis recurent:

Ma imbrac elegant pentru o premiera de gala a celui mai recent film al meu. Toata lumea „informata” din breasla vorbeste ca despre un succes sigur. Realizez brusc ca, desi se pare ca eu am facut filmul, habar n-am ce trateaza, cum arata sau ce alte nume sunt pe generic. Ma duc la proiectie teribil de curios sa aflu „ce mi-o mai fi fatat mintea de data asta”. E un vis foarte frumos.

Placere vinovata:

Junk food. Big Mac, cartofi prajiti si acea licoare galbena ce se pretinde suc de portocale.

Ziua ideala:

Prima zi libera dupa ultima zi de filmare. De obicei, in seara aceleiasi zile are loc si petrecerea de ramas-bun.

Oamenii sunt surprinsi ca…

Am o prezenta atat de saraca pe retelele de socializare.

6,9 pe scara Richter a avut premiera in cinematografe pe 20 ianuarie.

Articolul a aparut in editia de ianuarie-februarie a revistei Harper’s BAZAAR.

Cititi si: „Dragos Bucur: Bun pentru romani, rau pentru straini”!

Foto: prin amabilitatea Voodoo Films

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here