5 minute cu Olga Török

0
Olga Török 5 minute interviu

PRIMUL ALBUM CUMPĂRAT: Deodată, din banii mei de buzunar, o casetă cu Elvis și una cu ABBA.

ÎN FRUNTEA PLAYLISTULUI ÎN ACEST MOMENT: Alex Halka feat. Emma Bader – Am Golf von Biskaya.

CARTEA PE CARE AI RECOMANDAT-O TUTUROR PRIETENILOR: Pianista, de Elfriede Jelinek, pentru că e surprinzător de deranjantă, chiar și după ce vezi filmul.

SPECTACOLUL DE TEATRU CARE ȚI-A SCHIMBAT VIAȚA: Romeo și Julieta, făcut la Satu Mare de Cristian Ioan. A folosit actori complet atipici pentru personajele principale, iar decorul a fost o simplă cușcă cu scări. Eram în clasa a șaptea. Mi-am dat seama că în teatru se poate face orice și că mă pot transforma în oricine.

SERIALELE PERFECTE PENTRU BINGE-WATCHING: Broad City, Girls, Orange Is the New Black, Sherlock, House of Cards.

DESCOPERIRE CULTURALĂ RECENTĂ: În perioada asta (ante-Timișoara 2021), descopăr foarte des ceva nou în Timișoara. Așa am descoperit-o pe Emilia Jagica în expoziția Woman, All Too Woman. Iar în turneu la București – muzeul MARe.

DESTINAȚIE IDEALĂ DE VACANȚĂ: Oriunde la o mare turcoaz și nisip.

STYLE ICON: Tilda Swinton.

ȚI-AR PLĂCEA SĂ IEI CINA CU … Satana, dacă există, ca să-i aflu planul pe următorii 100 de ani.

OAMENII SUNT SURPRINŞI CĂ … Joc încă în România și că am 1,61.

DESPRE ERÉNDIRA … care e o fată silită să se prostitueze de bunica sa, pentru că a dat din greșeală foc casei. Scenele de abuz au fost provocarea cea mai grea. [Regizorul] Yuri Kordonsky a hotărât să mi se vadă doar fața în scenele respective. Rolul acesta emoționează spectatorii și le provoacă diverse sentimente puternice. Asta mă face să sar de fericire. Nominalizarea la premiul UNITER și „laudele” revin desigur și echipei și colegilor din distribuție.

TREI LUCRURI DE ȘTIUT DESPRE JURNAL DE ROMÂNIA. TIMIȘOARA: Spectacolul se bazează pe interviuri cu șase dintre actrițele Teatrului German, făcute de regizoarea Carmen Vidu. Întrebările au fost despre trecutul nostru, despre relația cu orașul Timișoara, despre teatru. În cele zece minute pe scenă se văd poze personale și un clip video haios cu mine și familia mea, precum și un clip audio cu vocea surorii mele, Silvia, și a mea într-o mică scenetă inventată de noi de când aveam 8 și, respectiv, 10 ani. E greu să te dezvelești atât de mult. Replici din textul meu ar fi: „Consider că actorii au o responsabilitate (civică) atunci când devin cunoscuți” sau „Hrănesc idila dintre orașul politehnic și viața lui culturală”.

MISC ÎNSEAMNĂ … un centru de arte în care oamenii din cartier să se adune și să se manifeste artistic prin paleta de cursuri și evenimente culturale curajoase, ce i-ar face să înțeleagă și să cunoască mai bine lumea din jurul lor. Misc e deschis de un an în Timișoara și încă nu am atins acest țel. Cred în el. Sper ca acest concept să găsească tot mai multe urechi deschise și mâini darnice.

Actriță a Teatrului German de Stat din Timișoara, Olga Török joacă în spectacolele Fetița din bolul peștelui auriu (regia Radu Afrim), Incredibila şi trista poveste a candidei Eréndira şi a bunicii sale fără suflet (regia Yuri Kordonsky) și Jurnal de România. Timișoara (regia Carmen Lidia Vidu).

Articol apărut în numărul de decembrie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “5 minute cu Fanny Ardant”!

FOTO: Portret: Cornel Lazia

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here