5 moduri in care locuinta ne influenteaza viata si sanatatea

0
locuinta

Fie ca este vorba despre locuinta proprie sau una inchiriata, spatiul in care ne petrecem cea mai mare parte a timpului ne afecteaza sanatatea fizica si mentala. Site-ul How Housing Matters publica cateva date care demonstreaza din plin acest lucru, cum ar fi faptul ca mutarea in zone cu un nivel redus de saracie duce la scaderea cazurilor de diabet si obezitate, la femei.

Poate ca femeile, preocupate mai mult de amenajarea locuintei si de frumos, percep mai repede influenta pe care o casa o poate avea asupra calitatii vietii. Cert este ca exista spatii de interior care nu sunt deloc primitoare, si asta nu doar din cauze cat se poate de obiective, cum ar fi peretii reci sau zgomotul, ci si pentru ca nu ofera o stare de bine. Exista case care ne pot face nefericite, dar si case care… nu fac bine la frumusete, aceasta pentru ca aerul si nivelul de umiditate nu sunt in parametrii optimi.

Iata ce ar trebui sa stim despre motivele pentru care nu ne simtim bine intr-o casa:

  1. Pastram prea multe piese de mobilier si obiecte vechi

Mobilierul vintage, mai ales daca a fost reconditionat, nu e de aruncat. Dimpotriva, este o mostenire pretioasa, care poate transforma o locuinta simpla, intr-una eleganta, cu aer clasic. Prea multe piese de acest tip creeaza insa o legatura puternica cu trecutul, care nu ne ajuta deloc in momentele din viata noastra in care simtim nevoia sa schimbam directia.

  1. Aerul din locuinta este uscat

Un nivel necorespunzator de umiditate a aerului are efecte negative asupra tenului, care poate imbatrani prematur, dar afecteaza in egala masura si sistemul imunitar. Daca observam aceasta problema in propria locuinta si daca ne da batai de cap si acumularea rapida a prafului, putem apela la ajutorul unui umidificator sau a unui  purificator de aer, utile si in situatia in care suntem predispuse la alergii.

  1. Culoarea peretilor ne afecteaza emotional

Cateva informatii despre psihologia culorilor ne ajuta in procesul de redecorare, nuantele alese avand asupra noastra efecte pe termen lung. Culorile calde si intense, ca rosul si portocaliul, cresc nivelul de energie, insa pot fi incomode atunci cand vrem sa ne relaxam. De aceea, pentru dormitoare, mai potrivite sunt nuantele deschise de albastru, gri si verde.

  1.  Nu sortam documentele si revistele

Teancurile de hartii se pot aduna in cantitati serioase, pana cand ajungem sa amanam tot mai mult momentul sortarii lor. Acelasi lucru se intampla cu ziarele si cartile vechi, colectiile de vinyl-uri si CD-uri sau instrumentele de scris pe care nu le-am mai folosit de multa vreme. Toate obiectele inutile sau care nu isi gasesc un loc al lor creeaza stres, anxietate si afecteaza nivelul de concentrare.

  1. Nu exista suficienta lumina naturala

Ferestrele de mici dimensiuni si instalarea draperiilor grele, in culori intunecate, ne afecteaza starea de spirit si nu dau nicio sansa la viata plantelor din ghiveci. Chiar daca montam sisteme de iluminat performante, lumina naturala ramane extrem de importanta pentru sanatatea fizica si mentala. In tarile din nordul Europei sau in Marea Britanie, deficitul de vitamina D, cauzat de absenta expunerii la lumina solara este tratat medicamentos.

 

Sursa foto: Dari Ya, Shutterstock

(P) Articol realizat împreună cu Philips

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here