5 propuneri de lectură pentru februarie

0
lecturi 2019 recomandari februarie

Dacă vreți să puneți pe plan secund binge watchingul și să vă dedicați mai mult timp lecturii, iată câteva volume care merită toată atenția dumneavoastră!

ZILELE ABANDONULUI, de Elena Ferrante

Bestseller în Italia timp de aproape un an, romanul descrie încercarea unei femei părăsite de a găsi, după luni de furie, autocompătimire și disperare, o cale de a-și construi o nouă viață. Olga, cândva o scriitoare aspirantă, a renunțat la ambițiile ei literare, dedicându-se vieții de familie. Când e părăsită de soț, descrie zilele care au urmat plecării lui ca pe un iad personal. Are 38 de ani, doi copii şi un câine-lup de care trebuie să aibă grijă în continuare, deși i se pare că viața s-a sfârșit. Treptat, eroina Elenei Ferrante se desprinde de realitate, făcând o obsesie din a înțelege de ce soțul ei a încetat s-o iubească.

Ed. Pandora M

NODURI, de Domenico Starnone

Noduri este povestea unei căsnicii. Ca multe altele, cea din carte este împovărată de senzația de a fi prins în capcană și de înstrăinare. Vanda și Aldo s-au căsătorit de tineri, la începutul anilor ’60, din dorința de a fi independenți. Dar apoi lumea s-a schimbat, și faptul că la 30 de ani au o familie de întreținut devine mai degrabă un semn de rămânere în urmă decât de autonomie. El s-a stabilit acum la Roma, îndrăgostit de o necunoscută, iar ea a rămas în Napoli cu copiii, măsurând tăcerile îndelungate. Starnone – unul dintre cei mai apreciați autori italieni contemporani și soțul celei despre care se crede că ar fi Elena Ferrante – explorează captivant intimitatea unui cuplu.

Ed. Litera

IMORTALIȘTII, de Chloe Benjamin

În 1969, în New York, umblă vorba că a apărut o clarvăzătoare nomadă care ar putea prezice oricui ziua în care va muri. Copiii familiei Gold, patru adolescenți ale căror personalități abia încep să se contureze, se duc pe ascuns să-și afle viitorul. Ceea ce află le va afecta următorii 50 de ani. Simon, „băiatul de aur” al familiei, evadează pe coasta de vest, căutând iubirea în San Francisco. Klara cea visătoare devine magician în Las Vegas, într-o încercare obsesivă de a împleti realitatea cu fantezia. Fratele cel mai mare, Daniel, caută stabilitatea ca medic militar după atacurile din 11 Septembrie. Iar Varya, studioasa familiei, se dedică cercetării longevității, testând granițele dintre știință și nemurire.

Ed. Storia Books

ULTIMELE POVESTIRI, de Olga Tokarczuk

Trei femei din generații diferite încearcă o soluție radicală de a se regăsi: își abandonează soț, părinți, rude, pentru o viață nomadă. Cea mai în vârstă, Parascheva, după ce își părăsește soțul și e părăsită, la rândul ei, de iubit, se izolează în iubiri trecute. Fiica ei, Ida, divorțată și ea, duce o viață itinerantă: este ghid turistic în Europa. Maia, fiica Idei, își crește singură fiul, neîncrezătoare în bărbați, și călătorește prin lume. Scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk – autoarea romanului Rătăcitorii, recompensat cu Premiul Man Booker International 2018 – scrie prin intermediul acestor trei biografii o carte despre căutare și despre efectul terapeutic al descoperirii compasiunii.

Ed. Polirom

TATUATORUL DE LA AUSCHWITZ, de Heather Morris

Un roman de debut cu un succes fulgerător: un milion de exemplare vândute în nouă luni de la apariție (între ianuarie și septembrie 2018), statutul de bestseller New York Times (în noiembrie a ajuns chiar pe prima poziție) și traduceri în peste 40 de țări. La baza sa se află o poveste reală – cea a lui Lale Sokolov, un tânăr evreu slovac închis la Auschwitz în 1942 și forțat să tatueze numerele verzi-albăstrui de pe brațele prizonierilor – și o serie de interviuri pe care autoarea australiană le-a realizat cu el în Melbourne. Aici, supraviețuitorul Holocaustului a locuit după război împreună cu Gita, pe care a cunoscut-o în lagăr și care i-a devenit soție.

Ed. Humanitas Fiction

Citiți și: “Misterioasa Elena Ferrante și femeile din lumea ei”!

Foto: prin amabilitatea distribuitorilor, Colaj: Tudor Șmalenic

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here