5 tipuri de analize pe care trebuie sa le faceti daca ati trecut de 30 de ani

0
analize dupa 30 de ani

Sanatatea este mai importanta decat orice altceva. Aceasta este una dintre regulile de aur din viata fiecarei persoane, dar, de cele mai multe ori, tocmai aceasta regula ramane doar la nivel de teorie. Cand programul va este tot mai incarcat, iar ritmul de la locul munca este alert, timpul liber e extrem de pretios, motiv pentru care rareori este folosit pentru o vizita la doctor. De cele mai multe ori, controlul medical este de obicei lasat pentru momentele in care simtiti ca ceva va deranjeaza, ceea ce poate reprezenta un mare risc pentru sanatatea dumneavoastra.

5 tipuri de analize pe care trebuie sa le faceti daca ati trecut de 30 de ani

  1. Analizele de sange

Acest tip de analize trebuie facute in fiecare an, pentru a putea preveni eventuale probleme importante de sanatate. Analizele de sange pot identifica din timp anumite carente ionice si probleme hepatice sau renale, dar si semnele de leucemie, o afectiune foarte grava, supranumita si boala sangelui alb si considerata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii o boala a lumii dezvoltate. Leucemia este cea mai raspandita forma de cancer printre copii, dar asta nu inseamna ca afecteaza doar copiii. 90% dintre toti cei diagnosticati cu aceasta boala sunt adulti.

  1. Mamografia

Cancerul la san este una dintre cele mai grave boli care afecteaza sanatatea femeilor din intreaga lume. Numai in Romania, peste 7000 de cazuri noi de cancer la san au fost identificate intre lunile mai si septembrie ale anului trecut, potrivit unui raport realizat de Coalitia pentru Sanatatea Femeii. „In Romania, 90% din cazurile noi de cancer la san sunt diagnosticate foarte tarziu, aceastea fiind deja in stadiile II,III si IV. De asemenea, jumatate dintre femeile diagnosticate cu aceasta afectiune, la noi, in tara, au cu mult sub media de pensionare, iar, in medie, o romanca mai supravietuieste doar cinci ani de la diagnosticarea cu aceasta maladie”, mai arata raportul publicat in 2017. Una dintre principalele probleme pe plan local in prevenirea cancerului la san este identificarea acestuia mult prea tarziu, din cauza analizelor facute la mult timp dupa instalarea bolii.

  1. Ecografia cardiaca si abdominala

Pentru femeile cu varsta aflata intre 30 si 54 de ani, infarctul este un risc destul de mare, arata un raport realizat de Colegiul de Cardiologie din Statele Unite ale Americii. Din cauza sedentarismului si a unui stil de viata nesanatos, bolile de inima reprezinta un pericol real, motiv pentru care o ecografie cardiaca efectuata la un interval regulat de timp trebuie sa intre in obiceiul dumneavoastra. Astfel puteti descoperi din timp si anumite malformatii congenitale sau alte anomalii, dar, cel mai important, puteti sta linistita ca sanatatea dumneavoastra este in regula. In schimb, ecografia abdominala va poate ajuta sa identificati  eventuale probleme ale ficatului, pancreasului, rinichilor sau vezicii biliare.

  1. O vizita la stomatolog

Odata cu varsta, si dantura dumneavoastra ar putea avea de suferit, mai ales in cazul in care ati si nascut. Studiile arata ca nivelul de calciu din organismul mamei scade odata cu nasterea unui copil cu pana la 3 procente, fapt care se prelungeste in perioada alaptarii celui mic. Pentru a nu risca probleme dentare inutile si extrem de costisitoare pe viitor, un control anual sau chiar de doua ori pe an este extrem de necesar.

  1. Analize la tiroida

Glanda tiroida este un punct extrem de sensibil al organismului dumneavoastra, care va poate provoca modificari metabolice extrem de importante. Problemele cu tiroida pot da nastere unor schimbari bruste de greutate, stare de anxietate si odihna deficitara, motiv pentru care un control amanuntit preventiv este necesar.

Este extrem de important pentru orice femeie ca astfel de analize sa fie facute in mod regulat, in scop preventiv.

Cititi si: „Frumusetea la 30 de ani: sfaturi de ingrijire de la specialisti”!

Sursa foto: Shutterstock / Copyright: Antonio Guillem

(P) Articol realizat împreună cu doc.ro

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here