5 trucuri pentru amenajarea unui sediu mic de birouri

0
amenajare sediu birouri

Designul spațiului de lucru influențează direct eficiența, calitatea și productivitatea muncii. Un birou amenajat cu atenție la detalii conduce la o mai bună interacțiune a echipei și crește randamentul angajaților. Generos, aerisit și atent utilat, un loc de muncă bine decorat în care să muncești cu drag reprezintă visul oricărei persoane.

Din păcate, nu toate companiile beneficiază de sedii voluminoase în care să amenajeze numeroase zone de relaxare sau săli uriașe pentru conferințe. Spațiile mici rămân o provocare și, chiar dacă riscul supraaglomerării pândește la ușă, există câteva trucuri ingenioase cu care poți crea un concept inteligent.

  1. Organizarea și ordinea sunt esențiale

Într-un sediu de birouri de dimensiuni reduse organizarea face legea. La fel ca în orice alt spațiu mic, eliminarea dezordinii înseamnă o diferență uriașă. Așadar, după ce ai parcurs zona de la un capăt la altul, scapă de lucrurile inutile ori pe care știi că nu o să le mai folosești. Donează, reciclează sau aruncă obiectele care ocupă spațiul și cărora nu le găsești nici o utilitate.

Dezordinea nu te aglomerează doar din punct de vedere fizic, ci și mental, așa că oricât ți-ai dori să decorezi biroul cu statuete, fotografii sau magneti suvenir, încearcă să definești sediul oferindu-i un scop deosebit.

2. Transformă zonele comune în spații funcționale

În loc să îți concentrezi atenția pe limitările încăperilor private, adoptă filosofia conform căreia întregul sediu poate fi biroul unei persoane. În cazul în care sediul este organizat din mai multe birouri mici, folosește-te de spațiile comune pentru a evita aglomerarea. Sălile de conferințe ori zona de relaxare ar trebui create astfel încât să poată fi folosite ca spații de lucru atunci când o persoană are nevoie de intimitate sau mai mult loc.

Chiar și în bucătărie, alături de water coolere și aparatul pentru cafea poți instala câteva scaune, mese sau o canapea unde să se poată lucra ori dezbate teme referitoare proiectele profesionale. Spațiile comune amenajate strategic te vor ajuta să profiți la maximum de orice colțișor al sediului de birouri pentru a le oferi oamenilor funcționalitate și versatilitate, mai ales când au nevoie de o schimbare de peisaj din încăperile lor înghesuite.

3. Folosește mai puțină hârtie

Trăim într-o lume digitală și, dacă nu ai făcut upgrade la suportul electronic, această opțiune este acum cea mai indicată pentru a beneficia de mai mult loc la birou. Chiar dacă pare greu de crezut, hârtia ocupă enorm de mult spațiu. Bineînțeles, nu poți elimina complet existența fizică a anumitor documente importante, însă încearcă să reduci cât de mult folosirea ei.

Un sistem de arhivare digital va scădea numărul de dulapuri necesare pentru depozitare. Vei fi uimit cât spați o să salvezi fără multitudinea de dosare și bibliorafturi pline cu documente. Reducerea dependenței de hârtie înseamnă și mese de lucru mai ordonate pentru angajați, așa că și la nivel vizual biroul va fi mult mai aerisit.

4. Mobilier personalizat pentru utilizarea eficientă a spațiului

Piesele de mobilier adecvate dimensiunilor biroului vor echilibra complet lipsa de spațiu. Optează pentru piese multifuncționale, ca de exemplu mese rabatabile pe perete în diferite zone sau rafturi inteligente cu spații de depozitare. Renunță la mobila masivă și dulapurile tradiționale închise care fac un spațiu mai puțin generos să se simtă și mai mic. Alege piese care să te ajute să profiți la maximum de fiecare spațiu și nu uita că e important să te folosești cât mai mult de amenajarea pe verticală, la nivelul pereților, ca să eliberezi cât mai mult loc în zonele de lucru.

5. Optează pentru un iluminat generos

Numeroase studii au demonstrat că lumina naturală are un impact major în stimularea productivității și creativității angajaților. Un efect deosebit îl are și asupra amenajărilor interioare, oferind senzația de spațiu mărit. Acordă atenție numărul de ferestre și dimensiunii acestora când amenajezi sediul de birouri deoarece lumina naturală poate face minuni. În lipsa acesteia, spațiile mici se pot simți ușor claustrofobe, așa că dacă nu beneficiezi de prea multă lumină naturală încearcă cel puțin să nu faci rabat la corpurile de iluminat artificial.   

Petrecem cea mai mare parte a timpului la biro, de aceea este important să ne bucurăm de un spațiu de lucru eficient și compact. Indiferent de dimensiunea sediului în care îți desfășori activitatea, într-o eră a muncii în echipă și a colaborărilor, zonele comune de lucru reprezintă un plus pentru angajați. Prin urmare, poți proiecta biroul open-space pentru a reduce neajunsul spațiului redus fără să îți faci griji că asta va afecta intimitatea angajaților. 

 

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: pixabay

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here