6 efecte ale expunerii prelungite a pielii la soare

De la îmbătrânirea prematură a pielii până la creșterea riscului de apariție a unor afecțiuni grave, efectele expunerii prelungite ar trebui să vă pună pe gânduri

0

Lumina solară ne face mai fericiți și mai sănătoși, dar efectele expunerii prelungite la soare nu sunt pozitive. Specialiștii precizează că expunerea corpului la soare, între 5 şi 15 minute, de două-trei ori pe săptămână, este suficientă pentru stimularea producţiei de vitamina D. În rest, ei recomandă protecția prin purtarea hainelor din țesături naturale, pălăriilor și șepcilor și cremelor cu factor UV ori de câte ori stați la plajă. Iată de ce este necesar să abordați expunerea la soare cu precauție:

1. Îmbătrânește pielea

Radiaţiile UV, responsabile de colorarea  pielii prin stimularea melanocitele care produc pigmentul melanic, constituie un factor de îmbătrânire şi deteriorare profundă a pielii. Efectele negative apar în timp, prin accelerarea apariției ridurilor în zona ochilor sau celor de tip nazo-labial. Cea mai bună prevenire a îmbătrânirii premature și scăderii elasticităţii pielii o reprezintă expunerea controlată la soare, întrucât există un nivel maxim de acumulare a razelor UVA si UVB la nivel cutanat.

2. Crește riscul apariţiei de boli de piele

Expunerea prelungită şi neprotejată la raze UV constituie un factor decisiv când leziunile cu potenţial cancerigen devin maligne sau când se produc leziuni benigne (fără risc imediat de cancer). Persoanele care suferă de diverse afecţiuni dermatologice precum lupusul, acneea, cuperoza ori vitilligo trebuie să limiteze expunerea la soare, deoarece aceasta le poate agrava.

3. Produce apariţia petelor solare. 

Petele maro, care au tendinţa de a creşte odată cu înaintarea în vârstă, au mai mult de a face cu expunerea la soare decât cu vârsta. Ele sunt rezultatul expunerii la soare și sunt vizibile nu atât pe față, cât mai ales pe mâini, pentru că, e adevărat, în timp ce protejăm tenul cu produse cu factor solar, mâinile le expunem necontrolat și fără protecție la soare. Petele apar pentru că celulele de pigmentare se acumulează în partea superioară a pielii.

4. Disconfort din cauza arsurilor

Nu este deloc confortabilă senzația apărută imediat după o arsură solară, așa e? Ea se poate prelungi timp de câteva zile și vă poate strica vacanța. Riscul de arsuri solare este mai mare între orele 10:00 şi 16:00, dar el există chiar și când vă aflați la umbră, sub umbrelă. Reaplicarea produselor cu factor solar se face o dată la două ore sau imediat ce ați ieșit din apă ori ați transpirat, spun specialiștii, pentru a evita să vă ardeți.

5. Insolaţie

Incapacitatea organismului de a coborî temperatura corporală, în urma expunerii prelungite la soare și a deshidratării, implică stări de oboseală, greaţă și frisoane, dureri de cap, dar poate conduce și la convulsii, halucinaţii, delir și chiar comă provocată de șocul termic.

6. Deshidratare generală

Fiind intens vascularizată, pielea poate pierde până la 10 litri de apă, prin transpiraţie, în condiţii de caniculă. Într-o zi toridă de vară, singurele suprafețe ale pielii care nu transpiră sunt cele de pe unghii, urechi și buze. Pentru a suplimenta acest fenomen, este necesar să suplimentați cantitatea de lichide consumate zilnic, dar și al fructelor și legumelor, care ajută la o mai bună hidratare a pielii.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here