7 filme horror care nu te vor lăsa să dormi în noaptea de Halloween

0
filme horror halloween

Din ce în ce mai mulți oameni așteaptă Halloween-ul cu mai mult interes decât Crăciunul. E ușor să înțelegem de ce această sărbătoare a fost importată cu succes în toate colțurile lumii. Halloween este, pe de-o parte, un carnaval global unde atât copiii, cât și adulții se pot costuma după cum doresc sau după cum le permit imaginația și bugetul. Doar din acest punct de vedere, sărbătoarea reprezintă o rupere bine-meritată față de rutina zilnică.

Pe de altă parte, Halloween este o sărbătoare a morților, conform tradițiilor creștine și păgâne. Chiar dacă pomenirea acestora nu se mai practică, ziua și noaptea de 31 octombrie rămân un prilej bun de a ne explora fascinația pentru paranormal, macabru și alte lucruri „spooky”. Și ce mod mai bun de a face aceasta decât printr-un maraton de filme horror?

În anul scrierii acestui articol (2020), probabil nu vor exista petreceri de Halloween, astfel că vom avea cu toții mai mult timp pentru filme. Dar, indiferent de anul în care citești aceste rânduri, vei găsi în următoarea listă titluri din decenii și sub-genuri diferite, pe care le poți vedea și revedea oricând.

Cabinetul doctorului Caligari (1920, regia: Robert Wiene)

Începem cu unul dintre cele mai influente pelicule din era mută, Das Cabinet des Dr. Caligari. Nu este primul film horror (această onoare îi revine filmului Casa diavolului, realizat de Georges Méliès în 1896), dar este considerat primul horror „în adevăratul sens al cuvântului” și unul dintre cele mai importante creații ale expresionismului german. Estetica sa avea să influențeze profund curentul din care face parte, dar și multe alte filme din deceniile următoare.

Povestea este centrată în jurul doctorului Caligari (Werner Krauss) care se folosește de hipnoză pentru a-l manipula pe somnambulul Cesare (Conrad Veidt) în a comite diverse crime. Povestea este pe alocuri înfricoșătoare, însă elementul cu adevărat memorabil este scenografia fantastică, realizată de Hermann Warm, Walter Reimann și Walter Röhrig. Aceasta înfățișează un oraș încâlcit și distorsionat, așa cum ar putea fi văzut de o minte atinsă de nebunie.

Casa Usher (1960, regia: Roger Corman)

1960 este crucial pentru evoluția genului horror, prin simplul fapt că este anul în care Alfred Hitchcock lansează Psycho. Sub nicio formă nu considerăm că House of Usher s-ar putea compara cu capodopera maestrului suspansului (nu multe filme pot), însă acest autor e de părere că un Halloween fără Vincent Price ar fi ca un Crăciun fără Moș. Iar dacă aveți chef un horror gotic, această recomandare are toate șansele să vă fie pe plac.

Filmul este o ecranizare destul de fidelă a poveștii Prăbușirea Casei Usher a lui Edgar Allan Poe. Personajele Philip Winthrop (Mark Damon), logodnica sa Madeline Usher (Myrna Fahey) și fratele ei  Roderick Usher (Price) sunt prinse în așa-numitul blestem al familiei, iar drumul către deznodământul tragic este presărat cu destule momente înfricoșătoare.

Coșmar pe Strada Ulmilor (1984, regia: Wes Craven)

Estetica anilor 1980 are numeroși adoratori și imitatori în zilele noastre, astfel că nu puteam să nu includem pe lista noastră și un film din acel deceniu important pentru evoluția genului. A Nightmare on Elm Street rămâne un horror de referință datorită eficienței cu care combină violența filmelor „slasher” cu elemente supranaturale și onirice.

Așa cum probabil știți deja, Freddy Kruger (Robert Englund) este un spirit ucigaș care își torturează și omoară victimele în vis. Filmul se joacă destul de des cu așteptările noastre, iar granițele dintre vis și realitate sunt adesea neclare. În plus, Freddy avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți antagoniști din horror și din întreaga cultură pop. Chiar dacă în următoarele filme din serie poate fi luat din în ce mai puțin în serios, după ce îl vezi primul Coșmar s-ar putea să te gândești de două ori înainte de a trage un pui de somn.

Kairo (2001, regia: Kiyoshi Kurosawa)

În ultimii ani, horror-ul japonez (cunoscut și ca J-horror) a cunoscut un declin în relevanță, cel puțin vizavi de publicul occidental. În fond și la urma urmei, câte fantome fetițe răzbunătoare cu părul lung (onryō) poți vedea până începi să-ți pierzi interesul? Ceea ce nu înseamnă, desigur, că filmele de gen deja consacrate au devenit, între timp, mai puțin terifiante sau că nu ar fi perfecte pentru seara de Halloween.

Dacă în alți ani ai tremurat puțin sub pătură la Ringu sau Ju-on (Grudge), poate că ar fi momentul să încerci Kairo, o poveste cu fantome ceva mai diferită. Cunoscut și ca Pulse, filmul prezintă două povești paralele, ambele urmărind o invazie a sufletelor în lumea celor vii, prin intermediul Internetului. Povestit astfel, poate părea un subiect caraghios, însă Kairo este de departe cel mai depresiv film din lista noastră, atingând subiecte precum singurătatea și sinuciderea. De asemenea, tehnofobia este o temă recurentă în J-horror-ul contemporan.

Pontypool (2008, regia: Bruce McDonald)

Zombii au devenit de mult cei mai populari monștri ai genului horror; chiar dacă filmele acestui sub-gen urmează, de obicei, aceeași rețetă, pur și simplu nu ne putem sătura să vedem cum diverse găști de personaje se luptă pentru a supraviețui apocalipsei morților umblători. Într-un fel, nici Pontypool nu se abate prea mult de la rețetă, chiar dacă este probabil cel mai original film cu zombi făcut vreodată.

Întreaga acțiune se desfășoară în interiorul postului de radio din orășelul canadian fictiv, Pontypool. Da, e vorba de un film cu buget redus, dar izolarea personajelor și faptul că declanșarea epidemiei este prezentată mai mult prin sunet decât prin vizual sunt factori care sporesc suspansul și atmosfera apăsătoare. Totuși, ideal este să te uiți la film știind cât mai puține despre natura virusului care transformă oamenii în zombi; credem că nu vei fi dezamăgit de acest „mind-bender”.

Cabana din pădure (2011, regia: Drew Goddard)

Meta-horror-ul și comedia horror merg întotdeauna bine împreună. În fond, ce poate fi mai distractiv decât să te joci cu clișeele genului, în timp faci mișto de ele? Și considerăm că niciun film nu a făcut asta mai bine decât The Cabin in the Woods.

Povestea (scrisă de Joss Whedon și Drew Goddard) urmărește o gașcă de cinci tineri într-o vacanță la o cabană din pădure. Înțelegem însă destul de repede că atât cabana, cât și evenimentele sângeroase care urmează sunt controlate dintr-un centru de comandă bizar și foarte avansat tehnologic. Finalul este neașteptat, profund și are funcția de a adăuga încă un strat narativ unui univers construit cu rigurozitate.

The Cabin in the Woods poate fi cel mai bine descris ca un pachet complet care conține horror, mister, comedie, pastișă, science fiction și chiar trimiteri la unul din părinții horror-ului, H. P. Lovecraft.

Pe urmele tale (2014, regia: David Robert Mitchell)

Chiar dacă titlul astfel tradus (în mod neinspirat) în română te poate duce cu gândul la o dramă romantică, It Follows este de fapt unul dintre cele mai bune horror-uri făcute vreodată. Povestea poate fi rezumată astfel: după ce face sex cu iubitul ei, Hugh (Jake Weary), protagonista Jay (Maika Monroe) este urmărită de o entitate malefică, misterioasă și aparent de neoprit. Singura modalitate în care poate scăpa temporar de blestem este de a-l pasa mai departe, tot prin sex.

Din start, povestea este nouă, neobișnuită și lasă loc pentru multe interpretări. Dar nu am vrea să pornim discuții de genul „It Follows e despre boli venerice” sau „avem în față un film despre trezirea sexuală”, pentru că nu le considerăm relevante. Filmul trăiește prin originalitate, ambiguitate, virtuozitate cinematografică și, mai ales, prin momente de horror pur.

Spre deosebire de alte producții recente, It Follows nu abuzează de „jump scares”, dar te sperie cu o eficiență calculată. Dacă vrei să vezi un horror contemporan de Halloween, chiar nu ne putem gândi la o recomandare mai bună.

Citește și: 5 filme de Ingmar Bergman pe care niciun cinefil nu le poate rata

 

Autor: Adrian Șerban

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here