9 beneficii surprinzătoare ale învățării unei limbi străine

0
invatarea unei limbi straine

Într-o lume globalizată, în care mobilitatea este facilă, cunoașterea unei limbi străine aduce beneficii numeroase: acces la informație, oportunități diverse de studiu, promovare în carieră, călătorii sau îmbunatățirea statutului social.

Dar știai că procesul de învățare a limbilor străine îți dezvoltă abilitățile mentale și te face mai inteligentă? Hai să aruncăm o privire mai atentă asupra beneficiilor obținute dacă îți cumperi chiar acum un dicționar francez român sau dacă scoți din bibliotecă manualul de limba germană pe care l-ai achiziționat înainte de excursia la Berlin de acum doi ani. Nu e niciodată prea târziu să îți perfecționezi cunoștințele sau să descoperi frumusețea unei limbi străine.

Dezvoltarea creierului

Ca urmare a învățării unei limbi străine, centrii limbajului din creier se dezvoltă tot mai mult. Un astfel de proces înseamnă un sistem complet de reguli, structuri și cuvinte noi care îmbunătățesc calitatea conexiunilor neuronale. Prin urmare, creierul tău trebuie să facă față complexității pentru a absorbi alte modele.

Pe măsură ce înveți, acesta caută să înțeleagă, să comunice și să găsească abilități cheie pentru a recepționa mai repede informația primită. Astfel, vei dobândi deprinderi de multitasking, percepție logică și rațională.

Îmbunătățirea memoriei

Cu cât îți folosești mai mult creierul, cu atât acesta va funcționa mai bine. O limbă nouă nu presupune doar vocabular și reguli, ci și posibiltatea de a reține și de a aplica cunoștințele dobândite. Practic, vorbim despre un antrenament permanent ce conduce la o memorie pe care te poți baza oricând.

Acest proces complex te provoacă să te concentrezi, să îți amintești mai repede date, numere și informații, să îți crești capacitatea de a rezolva problemele, de a citi sau de a efectua calcule matematice.

Abilități mai bune de luare a deciziilor

Studiile au demonstrat că persoanele care vorbesc o a doua limbă iau decizii mai bune. Acest lucru este posibil deoarece, în mod inconștient, atunci când analizează o situație, folosesc resurse din ambele limbi.

Pe de altă parte, oamenii care vorbesc o singură limbă se bazează mai mult pe emoții, lipsindu-le mai multe nuanțe și expresii regionale care ar putea să îi ajute să afle semnificații ascunse.

Sporirea atenției

Atunci când vorbești una sau mai multe limbi străine, ai un control mai bun și reușești să limitezi factorii care îți distrag atenția. Așadar, te concentrezi mai ușor, ești atentă la detalii și la tot ce te înconjoară, observi cu ușurință lucrurile irelevante sau pe cele greșite.

Persoanele poliglote sunt mai perspicace deoarece sunt obișnuite să schimbe diferite limbi, să decidă care este potrivită pentru o anumită situație, lucru ce oferă creierului mai multă experiență în concentrarea și filtrarea informațiilor.

Îmbunătățirea abilității de multitasking

Capacitatea de a efectua mai multe sarcini simultan poate fi stresantă pentru persoanele care nu știu cum să facă asta. Atunci când vorbești două limbi, deții abilitatea de a trece foarte repede de la un sistem lingvistic la altul și, totodată, poți jongla cu lucruri diferite în același timp.

Când creierul este obișnuit să treacă de la o limbă la cealaltă, și alte acțiuni vor fi întreprinse cu o mai mare flexibilitate cognitivă.

Creșterea sensibilității perceptive

După ce vei învăța o limbă străină, îți va fi foarte ușor să mai înveți și altele. Vei observa că tehnicile pe care ți le însușești pot fi aplicate și pentru cunoștințe suplimentare.

În momentul în care creierul este instruit să analizeze și să proceseze diferite structuri lingvistice, dobândește abilități care te ajută în învățarea oricărei limbi străine.

Prevenirea bolii Alzheimer

Învățarea unei limbi străine menține creierul sănătos și întârzie instalarea demenței senilă sau a bolii Alzheimer. Oamenii de știință au observat că persoanele care vorbesc mai mult de o singură limbă tind să dezvolte demență cu până la cinci ani mai târziu decât cele monolingve.

Amplificarea performanțelor cognitive

Beneficiile învățării unei limbi străine includ abilități cognitive superioare. Deoarece creierul are capacitatea de a opera în moduri diferite, dezvoltă aptitudini mai bune. Persoanele bilingve înțeleg lucrurile mai ușor, au un vocabular bogat, fluență verbală și inteligență crescută.

O cunoaștere mai bună a limbii materne

Procesul de studiu al unei noi limbi contribuie la o cunoaștere aprofundată a limbii native. Pentru a descoperi expresii noi, cuvinte, gramatica, dialectul sau conjugarea într-o limbă străină, trebuie să le știi înainte în limba maternă.

Indiferent de vârstă, învățarea unei limbi străine este o modalitate eficientă de a-ți ține creierul sănătos. Acest lucru contribuie la dezvoltarea abilităților cognitive, la obținerea unei flexibilități mentale, la îmbunătățirea interacțiunii sociale și la crearea unor conexiuni mai puternice cu cei din jur.

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: pixabay

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here