#ACinceaPutere e out și mai ales about

0
a cincea putere

Mara Coman, Cristina Stănciulescu, Diana Cosmin, Ana Bîtu, Noemi Meilman și-au unit vocile sub conceptul #AcinceaPutere, care se dorește a fi o „platformă” editorială pe care cele cinci, atunci când vremurile, subiectele sau întâmplările sociale o cer, vor scrie.

Fiecare dintre ele scrie la propria platformă, Cristina Stănciulescu pe cristinastanciulescu.ro, (#peopleperson), Diana Cosmin pe finesociety.ro, Noemi Meilman pe noemimeilman.ro (Plăcerile lui Noe), Mara Coman pe maracoman.ro și Ana Bîtu – coautoare la super40.ro

Cele 5 rămân independente unele de altele din punct de vedere editorial, dar vocile lor se vor auzi, sau citi, mai exact, atunci când bunul simț dispare din online și amenință să dispară și din viața reală, când nedreptatea devine nocivă, când abuzul devine motiv de admirație, sau când ura dă pe afară.

Demersul lor este unul civic, născut din pericolul alienării care a cuprins rețelele sociale și care a reușit să influențeze oameni de toate vârstele, mai cu seamă pe cei tineri.

Cristina Stănciulescu: „Nu ne dorim să fim profesori de morală, ci să atragem atenția atunci când lucrurile o iau razna. Orice vremuri am trăi și oricâtă tehnologie am folosi, suntem oameni și trăim într-o societate în care regulile, respectul și simțul civic trebuie să existe. #ACinceaPutere este o formă de a aduna cinci voci diferite, cu stiluri și abordări diferite, dar pe care le unesc valori comune”.

Ana Bîtu: „Am scris mereu, dar am scris despre mine și trăirile mele, sau a celor din jur. Traversez însă acum niște timpuri în care simt că nu mai pot sta doar în bula mea roz, mă gâtui de vorbele pe care nu le scriu, de tot răul care curge prin venele vocilor de jur împrejur și începusem deja să-mi spun părerea de om, de femeie, de mamă, de femeie de carieră, de suflet, de soție, de prietenă, de trecută de jumătatea vieții, pe pagina mea. Platforma #AcinceaPutere mi-a venit ca o mănușă pe nevoia de a ieși din spațiul meu de confort și de a spune ceea ce gândesc și simt vis-à-vis de haosul care ne înconjoară astăzi. Mă alătur, deci, celorlalte patru voci feminine din #AcinceaPutere cu bucurie și respect.”

Noemi Meilman: „Cifra 5 mă urmărește din copilărie. Am fost „Nota 5” în musicalul pus în scenă de mama, în copilăria mea. Cinci e cifra magică în Middle East („hamsa”, în arabă și „hamesh”, în Hebrew). Pe Ana Bîtu o cunosc de vreo 5 ani, pe Cristina Stănciulescu, de vreo 15, pe Diana Cosmin, din toamna lui 2011, iar pe Mara Coman, de vreo 12 ani. Pentru mine, ca om de PR, e o premieră că sunt într-un grup de jurnaliști cărora le trimit de obicei comunicate de presă și alte informații ce țin de meseria mea. Practic, propunerea Cristinei a fost scurtă și la obiect: „Fetelor, când avem un subiect despre care oricum scriem în rețelele noastre de socializare, haideți să îl și dezbatem fiecare pe blogul ei, din unghiul ei, și apoi să împărtășim textele cu publicul nostru.” Vorbim despre o intersecție a cinci texte pe un subiect dat, în lumea asta în care cuvintele „echipă”, „solidaritate” si „empatie” sunt mai mult decat necesare: sunt obligatorii.”

Diana Cosmin: “Uneori e mai comod să taci în fața subiectelor delicate, e mai simplu și cu mai puține bătăi de cap. Îți asumi însă și faptul că nimic nu se va clinti din loc. În schimb un text scris cu convingere capătă o viață proprie și poate ajunge la oameni fără să dea lecții sau să emită verdicte. Devine pur și simplu material de gândire și cred că asta încercăm să facem noi”.

Mara Coman: „Citesc din ce în ce mai des despre abuz, instrigare la violență, îngrădirea unor drepturi, discriminare și tot felul de lucruri care sfidează legea, drepturile omului și bunul-simț. E important să nu stăm deoparte și să vorbim despre toate astea, chiar dacă uneori sunt subiecte incomode. Sunt șanse să schimbăm ceva doar dacă atragem atenția asupra problemelor – și aici nu vorbesc doar despre mine, nici doar despre noi cinci, ci despre fiecare dintre noi. Eu chiar cred că bunul-simț are putere mai mare decât scandalul și decât incitarea la agresiune; e însă nevoie de mai multe voci care să atragă atenția atunci când lucrurile scapă de sub control. ”

#AcinceaPutere este despre bun simț, cinste, caracter, cultura și demnitatea care ar trebui să existe și care, atunci când lipses, declanșează vocile acestei „platforme”editoriale.

Pentru că #ACinceaPutere este un senzor social.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here