Ones to Watch: Abigél-Enikő Péter, Kitsch – Anti Kitsch

0
Abigél-Enikő Péter

Faceti cunostinta cu sapte tineri designeri ale caror colectii ne-au atras atentia la cea mai recenta editie a Galei UAD – Fashion Design, de la Cluj. Suntem gata sa pariem ca veti mai auzi de ei.

Abigél-Enikő Péter exploreaza granite dintre kitsch si arta si posibilitatea ca arta si kitsch-ul impreuna sa genereze ceva valoros, prin intermediul unei colectii bazate pe un contrast: linii epurate si materiale extravagante, in culori hipnotizante.

Cum ti-a venit ideea pentru realizarea colectiei prezentate in cadrul Galei UAD 2017?

Designerii Gosha Rubchinskiy si Demna Gvasalia se numara printre cei care m-au inspirat in realizarea acestei colectii. Asa cum sugereaza si titlul „Kitsch – Anti Kitsch”, colectia se bazeaza pe un contrast. Am fost curioasa sa aflu de unde pana unde se considera ceva kitsch si cand devine acel ceva arta, sau daca arta cu kitsch-ul se pot combina in asa fel incat sa iasa ceva valoros. Colectia este un intreg, dar fiecare outfit poate fi interpretat si separat, dat fiind faptul ca fiecare are ceva complet diferit fata de cel anterior. In alegerea materialelor am preferat variante cat mai stridente si neconventionale. Am folosit brocart, catifea, o sumedenie de printuri digitale, dar si materiale de draperie. Majoritatea printurilor digitale au fost creatii spontane. Lucrul care mi se pare captivant in designul vestimentar este ca ai un punct de pornire ce poate fi abordat in nenumarate moduri, din cauza asta cred ca o colectie nu este terminata niciodata.

Care sunt piesele din moda actuala pe care nici nu le-ai purta si nici nu le-ai insera in vreo colectie?

Fiecare sezon are mai multe elemente cu caracter, care din cauza magazinelor fast-fashion, devin foarte repede populare. N-as putea sa-ti dau un exemplu concret pe care nu l-as folosi in colectia mea pentru ca orice poate fi modificat in asa fel incat sa se potriveasca. Din punctul meu de vedere moda actuala este doar o baza care iti arata anumite directii pe care le poti lua ca pe un punct de pornire.

Da-mi te rog cateva nume din lumea modei care te inspira?

Prima persoana care a fost subiectul idolatrizarii mele a fost designerul japonez, Yohji Yamamoto. Iubesc piesele sale cu croieli simple, monocrome, unisex. Si Ann Demeulemeester este un alt nume care m-a influentat de-a lungul timpului. Si chiar daca „Kitsch – Anti-kitsch” este exact opusul lor, totusi cei doi continua sa ma inspire acum la inceput de drum.

Ce vedete sau personaje de film ti-ai imagina purtand piesele create de tine?

Imi imaginez femei puternice imbracate in hainele mele. Femei carora nu le este teama sa fie ele insele si care nu vor sa se conformeze cu standardele societatii. Daca ar trebui sa dau nume atunci m-as opri la cantareata daneza MØ sau la membrele Pussy Riot.

Articol aparut in numarul de septembrie al revistei Harper’s BAZAAR Romania.

Cititi si: “Ones to Watch: Corina Cigodaru, Bulletproof”!

Foto: Oltin Dogaru; Realizat de Ina Borcea; Model: Maria Balan/ Avenue Models; Makeup: Diana Ionescu; Hairstyling: Claudiu Alex Sarghe; Asistent styling: Maria Harangus

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here