Este acidul hialuronic un ingredient dăunător pentru pielea ta?

Una dintre cele mai populare substanțe folosite în cosmetică poate fi sursa unor neplăceri serioase ale pielii

0
Isabel Marant acidul hialuronic
Isabel Marant

Ai auzit deja că acidul hialuronic, ca substanță produsă de organism, este printre cele mai sigure substanțe utilizate în cosmetică? Acest Sfânt Graal, din care nu poți decât să consumi cât poți de mult, nu poate să îți facă rău, având o capacitate uriașă de a reține apa, de peste 1000 de ori peste greutatea sa. Dar aceste informații, pe care cei mai mulți dintre noi le știm, sunt o mică parte din întreaga știință din jurul acestui ingredient. Este acidul hialuronic un ingredient dăunător pentru pielea ta? Dacă vrei să ai o piele în cea mai bună formă, unii specialiști susțin că ar trebui să folosești cu precauție și multă măsură acest star al cosmeticii.

Parte din tine

„Acidul hialuronic este un compus produs în mod natural de organism, cele mai mari cantități aflându-se la nivelul pieli, țesutului conjunctiv și ochilor. Principala sa funcție este aceea de a atrage și de a reține apa în țesut“, explică medicul dermatolog Adelina Vasilescu de la clinica Avra Aesthetic Institute. În ciuda utilizării cuvântului „acid”, acidul hialuronic nu este un exfoliant. Cel pe care corpul tău îl produce în mod natural este un umectant, un vindecător, un protector, care controlează nivelul de apă din piele, acolo unde se află jumătate din apa din corpul tău, făcând-o să pară tânără și fermă și protejând celulele de îmbătrânirea prematură. Gândește-te la el ca la un burete care absoarbe apă oriunde s-ar afla, fiind capabil să păstreze de 1.000 până la 6.000 de ori greutatea sa în apă, pe care o obține din  cantitatea pe care o bei sau prin consumul de alimente bogate în apă. Cea mai mare parte a acidului hialuronic din piele se concentrează în derm (stratul inferior al pielii), mai puțin aflându-se în epidermă (stratul superior al pielii) și chiar mai puțin în stratul cornos (bariera pielii), explică medicul. De fapt, acidul hialuronic este abundent la suprafața pielii doar în cazul în care ai o rană superficială, moment în care trimite către ea celulele care permit repararea. În forma sa nativă, acidul hialuronic este o moleculă mare și este de fapt antiinflamator.

A star is born

Ingredientul folosit în cosmetică nu este chiar cel regăsit în corpul uman, care are o greutate moleculară ridicată în starea sa naturală, prea mare pentru a penetra în piele. Chimiștii cosmetici adesea hidrolizează sau fragmentează acidul hialuronic creat de laborator în particule cu greutate moleculară mică pentru a ajuta la penetrare, dar nici aceste versiuni mai mici nu pot trece de epidermă. „Un produs aplicat topic nu poate pretinde că oferă rezultate similare fillerelor, boosterelor sau mezoterapiei cu acid hialuronic, ce livrează acidul hialuronic mult mai profund în piele“, precizează medicul dermatolog. În cosmetică, acidul hialuronic este de obicei un derivat din fermentația bacteriană sau microbiană și se oprește în straturile superioare, față de substanța proprie organismului care este concentrată în straturile inferioare ale pielii și care are o greutate moleculară ridicată. Ingredientul pentru îngrijirea pielii are adesea o greutate moleculară mică sau foarte mică. Substanța corporală atrage apă din dieta ta, dar nu există date clare despre sursa de apă necesară pentru ingredientul cosmetic, iar vaporii din atmosferă se pare că nu sunt suficienți pentru ca el să îți ofere rezultatul dorit.

Acidul hialuronic este adesea considerat de mulți ca un produs hidratant, când, în realitate, ar trebui considerat un ingredient cu funcția de umplere a ridurilor.

Reacție și contrareacție

La o căutare pe Google a termenului „acid hialuronic“, am găsit 47.800.000 rezultate în mai puțin de o secundă, cu sute de sugestii de produse cosmetice care conțin acest ingredient. Pe de altă parte, un număr de utilizatori, printre care youtuberi precum britanicul James Welsh sau influenceri, au anunțat că au încetat să folosească produse cu acid hialuronic, care le iritau pielea. Mai multe studii, inclusiv unul susținut de Universitatea de Medicină din Varșovia, au stabilit că acidul hialuronic din cosmetică, cel cu molecule mai mici, generează o reacție de apărare a organismului, prin iritare, cu efecte de roșeață, senzație de disconfort și inflamație la nivelul pielii. Deși este intens promovată capacitatea acidului hialuronic de a pătrunde în piele, prin tehnologia avansată de prelucrare a sa, porii rămân canale de eliminare a transpirației și sebumului, iar penetrarea poate provoca inflamații și iritații. În plus, revenind la capacitatea sa de a capta umezeala din atmosferă și o atrage în piele, unele studii susțin că, până și în cele mai umede medii unde vaporii de apă ating maximul de 4%, acidul hialuronic aplicat pe piele captează apa mai degrabă din pielea ta – și în propriile depozite de acid hialuronic. Acest lucru va face temporar ca pielea să pară hidratată și netedă, dar umezeala de pe suprafață se evaporă, deshidratând astfel pielea. Un efect similar este atunci când ai buzele uscate și crăpate și le umezești, ceea ce nu va ajuta decât temporar și chiar poate agrava deshidratarea „Fiind doar un umectant, este necesar să folosești fie în același produs, fie separat, și ingrediente ocluzive, care vor împiedica pierderea de apă transepidermică. În caz contrar, acidul hialuronic poate atrage apa existentă în piele spre suprafață, și fără o barieră, aceasta se va evapora. Cu alte cuvinte, folosit incorect, te poate deshidrata. Acest efect apare în special în cazul produselor cu formule foarte lichide: mist-uri, serumuri, dacă nu sunt urmate de o cremăhidratantă“, concluzionează dermatologul. Acidul hialuronic este adesea considerat de mulți ca un produs hidratant, dar, în realitate, ar trebui considerat strict un ingredient cu funcția de umplere a ridurilor.

O utilizare corectă

Departe de a fi cel mai nociv ingredient din cosmetică, acidul hialuronic poate fi utilizat, dar cu precauție. „Datorită faptului că este prezent în majoritatea produselor, nu este obligatoriu să adaugi în rutină un produs separat pe bază de acid hialuronic. Dacă ai tenul uscat, deshidratat, indiferent de vârstă, folosește un ser cu acid hialuronic, dimineața și seara, înainte de crema hidratantă“, recomandă medicul dermatolog Adelina Vasilescu de la clinica Avra Aesthetic Institute.

Pentru a potența efectul de atragere a apei în piele, folosește, pe lângă acidul hialuronic, și alți umectanți, cum este glicerina, propilen glicol, sorbitol, alantoină și aloe vera, adaugă specialistul. Ingredientele ocluzive, adaptate fiecărui tip de ten, pentru a păstra apa atrasă în piele sunt squalen, parafina, acid stearic, ulei de soia sau floarea soarelui, ceramide, lanolină, ceară de carnauba. „În cazul cremelor cu acid hialuronic, cel mai probabil formula este complexă și sunt incluse și ingrediente ocluzive. În cazul produselor foarte lejere cu textură lichidă (seruri, misturi), trebuie să verifici lista de ingrediente, pentru că cel mai probabil produsul nu este conceput să fie folosit singur, ci împreună cu o cremă“, susține Adelina Vasilescu. În plus, ai putea să îți crești resursele proprii de acid hialuronic ale corpului, pentru un efect dinspre interior spre exterior. O hidratare adecvată a organismului, cu suficientă apă băută zilnic, cu un consum de alimente bogate în apă, dar și exfolierea pielii cu acizi de tipul AHA și BHA, care stimulează regenerarea celulară și deci crearea de acid hialuronic, pot avea efecte mai benefice decât folosirea topică a produselor cu acest ingredient.

Foto: Imaxtree

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here