Adresa saptamanii: studioul de creatie olfactiva Natura si distinctie

0
240
Sticla de parfum din studioul Natura si distinctie
Sticle de parfum din studioul Natura si distinctie

 

Cel mai recent lansat studio de creatie olfactiva, Natura si distinctie, este un loc primitor, pe strada Dr. Victor Babes 17 din Bucuresti. Ii apartine Alinei Ieva. Impreuna cu ea, dupa o intalnire in care ii precizati detalii precum ora si data nasterii sau care sunt cele mai vii amintiri olfactive, dar si altele care o ajuta sa determine ce tip de personalitate aveti, ce comportament sau stil de viata, va puteti crea aroma potrivita.

Instruita intai ca medic, si apoi ca specialist in parfumuri, in laboratoarele din Grasse, Franta, Alina spune ca prima dintre meseriile sale este ceea ce o face diferita de un nas (creator de parfumuri). “Eu creez din punct de vedere stiintific (al aspectelor medicale si psiho-informationale) si folosesc calitatea olfactiva doar pentru a spune «OK, e ceea ce am gandit sau nu»”.

Inainte de a trece la crearea parfumului si alegerea notelor care va plac, Alina va ajuta sa descoperiti zona de maxima perceptie senzoriala, adica locul din jurul nasului unde simtiti cel mai pregnant aroma. Modalitatea va ajuta sa identificati cu mai multa acuratete mirosurile care va plac si care nu. “Parfumul trebuie sa miroasa intr-o infinitate de moduri, trebuie doar sa avem capacitatea de a descifra ceea ce creierul preia de la receptori”, spune ea. In plus, parfumurile sunt percepute diferit de oameni, ca urmare a memoriilor olfactive diferite, a factorilor de timp sau a celor de mediu. “De exemplu, un parfum miroase diferit intr-o zi insorita fata de cum miroase intr-o zi ploioasa”.

Pentru a intelege putin mai mult din povestea ingredientelor unui parfum, Alina m-a invitat sa simt diferenta dintre materia bruta (extractul de tip esenta) si substanta cu calitati olfactive, care se prepara din acesta, prin metode de dinamizare si potentare a moleculelor. “E un proces tehnologic, biochimic”, spune aratandu-mi cum miroase santalul “pregatit” pentru a intra in compozitia unui parfum. Iar diferenta dintre cele doua e notabila! Iar povestea spumei de lemn, adica aroma lemnului peste care a cazut spuma apei (in valuri), este inca unul dintre detaliile cunoscute doar de catre adevaratii iubitori ai parfumurilor. Amestecul de apa sarata si lovirea materialului creeaza note distincte, pretioase pentru unele parfumuri.

Alina Ieva nu creeaza pentru anumite tipologii, desi recunoaste ca i se pare fascinant cum se etaleaza un parfum pe un barbat si cum o face pe o femeie. “Creez parfumuri pe arhetipuri umane”, precizeaza ea, adaugand apoi ca exista o legatura intre cifra destinului, zodia fiecaruia si parfumul cel mai potrivit.

Pentru parfumurile personalizate, preturile pornesc de la 10.000 Lei si pot ajunge pana la 50.000 Lei pentru cele elaborate in laboratorul din Grasse. Pretul unei variante nepersonalizate, precum o editie de Paste, disponibila acum in studio, este de 1.200 Lei (50 ml) sau 700 Lei (5 ml).

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here