(A)faceri de bine: Ce sunt si de ce merita investitia

0
afaceri

De cate ori ne-am gandit sa facem bine in jurul nostru prin intermediul unui business?

De obicei, asociem ideea de ajutor cu campaniile umanitare si implicarea civica, in timp ce de la mediul de afaceri asteptam, in primul rand, sa creeze locuri de munca. Desigur, multe companii investesc in ceea ce se cheama responsabilitate sociala si bine fac, insa un business poate contribui la bunastarea societatii in mod direct, prin natura activitatii sale.

De foarte multe ori, atunci cand ne dorim mai multa independenta, o viata creativa, dar si sa ne gasim sensul si sa contribuim mai mult in comunitate, ideea antreprenoriatului incolteste in minte. Antreprenoriatul social, adesea preferat de femei, este una dintre solutii, pentru ca reuneste toate aceste obiective, iar binele pe care il lasa in urma este imediat vizibil. Asa cum este si fondarea unei organizatii non-profit, domeniu unde, din nou, intalnim multe doamne. Putini stiu, de exemplu, ca JK Rowling, autoarea Harry Potter, a creat un ONG care promoveaza renuntarea la institutionalizarea copiilor si reformarea sistemului de protectie.

Exista insa cateva domenii si industrii unde investitiile au, la randul lor, capacitatea de a transforma societatea. Sa ne gandim doar la exemplul lui Steve Jobs, creatorul Apple, care a revolutionat modul in care comunica o planeta intreaga, sau la exemplul Facebook, care este mai mult decat o retea de socializare. Doua companii create din pasiune, incepute ca experimente creative, fara ca fondatorii lor sa intuiasca, initial, in ce masura vor deveni un motor al schimbarii.

Cum putem impaca, deci, ideea de a avea un business propriu cu dorinta de a schimba ceva in jurul nostru? Investind in domeniile care fac bine, nu doar bani. Iata care sunt cateva dintre acestea:

Agricultura

Nu este intamplator cap de lista. Daca de la afacerile medicale ne asteptam sa contribuie la cresterea calitatii vietii, la agricultura rar ne gandim in acesti termeni. Cu toate acestea, intr-o tara ca Romania, unde exista un potential urias neexploatat, terenuri lasate in paragina si traditii si meserii care risca sa se piarda, investitia in agricultura si lumea satului este una pe termen lung. Este un lucru de care generatia tanara este constienta, asa cum o demonstreaza investitori ca Iustin Paraschiv, care detine afaceri ce recupereaza o parte din traditiile romanesti.

Clinicile medicale

Un business care s-a dezvoltat mult in ultimii ani, de la spitalele private si clinicile generaliste, pana la cele stomatologice, si care are capacitatea de a ridica standardul de viata. Intr-un raport al ONU publicat anul trecut, Romania ocupa locul 52, in lume, in ceea ce priveste calitatea vietii, in timp ce Norvegia se afla pe prima pozitie, pentru al 12-lea an consecutiv.

Educatia

Educatia se incadreaza mult mai bine in zona antreprenoriatului social, iar afacerile dezvoltate aici pot lua multe forme. Ideea scolilor private incepe sa aiba succes si in tara noastra, oferind un model alternativ de educatie, insa se poate inova si altfel, asa cum demonstreaza Bookster, o biblioteca moderna care revolutioneaza modul in care citim la birou.

Mestesugurile traditionale

Exista afaceri de bine si pentru bugete mai mici. Una dintre acestea este investitia in pastrarea ocupatiilor si mestesugurilor traditionale romanesti, de la realizarea broderiilor si a tesaturilor de interior (covoare), pana la pictura pe lemn sau mobilierul traditional. Fie ca mostenirea este transmisa mai departe asa cum a fost primita, sau intervin reinterpretari, cum ar fi ia moderna, acesta este un domeniu care ofera numeroase satisfactii.

 

CITITI SI: Schimbarile pe care le putem face fiecare dintre noi pentru Bucuresti

Sursa foto: Shutterstock

(P) Articol realizat împreună cu Iustin Paraschiv

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here