Airpocalypse now?

0
083 beauty air
Aliați eficienți care minimizează efectele poluării: Aparat de filtrare a aerului Dyson Pure Cool, Dyson, dysonromania.ro, 2.149 Lei; Serum Resist Super Antioxidant Concentrate, Paula’s Choice, paulaschoice.ro, 182 Lei; Balsam Intense Moisturizing Antipollution SPF 20, Collistar, 164 Lei (Sephora); Gel-booster Minéral 89, Vichy, 100 Lei; Aparat de filtrare a aerului Blueair PRO M, Blueair, emag.ro, 3.909 Lei

Arsenalul de care aveți nevoie pentru a minimiza efectele poluării asupra sănătății și frumuseții.

În sudul Capitalei, unde locuiesc, distanța de cinci minute până la metrou o străbat pe o șosea. În aceleași cinci minute îmi amintesc, aproape în fiecare zi, de casa dintre dealuri a bunicilor, într-un cătun ascuns de păduri din centrul țării. Poate vă întrebați de ce devin nostalgică atât de des. Ieșind din bloc, merg pe străduța ce dă în șosea, apoi traversez bulevardul principal, unde un lung șir de mașini înaintează greu. Atunci arunc o privire către copaci. Sunt toți? M-am trezit într-o zi că o treime dintre ei fuseseră tăiați ori toaletați până nu le mai rămăsese decât trunchiul. De-a lungul șoselei, la două-trei minute până la metrou, imaginea casei de lângă pădure îmi răsare în minte și-mi doresc să mă teleportez acolo. Este același moment când aburul intens mirositor se ridică de la șirul de mașini în așteptare. Grăbesc pasul, îmi acopăr nasul. Miroase a praf și a gaze de eșapament și nu mă îndrept către casa din vis, ci către o oarecare destinație în inima orașului meu, aflat printre primele zece orașe cu cea mai mare poluare din Europa.

INAMICUL INVIZIBIL

Substanțele nocive din aerul bucureștean sunt multe, diversificate și un pericol odată ce sunt inhalate în timp ce respirăm. Cea mai generală clasificare le împarte în trei categorii, în funcție de mărime, considerând particula un mix de substanțe solide și lichide ce se găsesc în aer. Astfel, există categoria PM10 (particule cu dimensiune mai mică de 10 microni), PM2.5, cu o dimensiune de 2,5 – 0,1 microni, și PM0.1, particule ultrafine, mai mici de 0,1 microni. Cu asemenea dimensiuni (PM10 pot fi chiar de șapte-zece ori mai mici decât diametrul unui fir de păr), este foarte ușor ca aceste substanțe să ajungă în plămâni, în sânge și apoi în întregul organism. „Poluarea poate fi considerată factor favorizant al apariției unor boli pulmonare sau factor declanșator al unor acutizări. Afecțiunile cronic-obstructive ale bronhiilor și plămânilor pot avea drept cauză poluarea. Criza de astm bronșic poate fi declanșată de acest factor. Deși nu se știe cu exactitate cum apare cancerul bronhopulmonar, poluarea poate fi unul dintre factorii de risc pentru apariţia lui”, avertizează medicul pneumolog Mirela Ţigău. De altfel, un studiu realizat de-a lungul a şase ani de către Centrul de Politici Durabile Ecopolis a estimate că, în acest timp, peste 800 de adulţi şi 200 de nou-născuţi au decedat din cauza poluării cu particule PM10, iar un altul, realizat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii între 2008 şi 2011, a indicat că un bucureştean trăieşte cu aproximativ 22 de luni mai puţin decât un locuitor din Stockholm, oraş cu concentraţia PM2.5, ce se încadrează în limitele recomandate pentru calitatea aerului.

INSTA-FILTRU

Iată de ce ne interesează tot mai mult să ne eliberăm viaţa pe cât posibil de particulele nocive. O creştere vizibilă de vânzări au avut-o aparatele de purificare a aerului pentru uz interior, a căror tehnologie face posibilă absorbţia particulelor poluante şi elibererea unui aer curat în încăpere. Aparatele Dyson, de pildă, sunt realizate în două versiuni: una mai mică, de pus pe birou, şi alta sub forma unui turn, de aşezat oriunde în cameră (modelul pentru birou nu este încă disponibil pe piaţa românească). Dyson Pure Cool dispune de filtru HEPA cu două straturi, ce reţine până la 99,97% din substanţe poluante şi alergeni, filtrează mirosurile de fum de ţigară, de gătit, de vopsea sau de alte materiale organice şi are şi funcţia de ventilator, potrivit lui Teo Păduraru, director GBR International, distribuitorul ofi cial Dyson în România. Chiar dacă piaţa s-a diversificat foarte mult, alegeţi inteligent modelul de aparat pentru purificarea aerului, avertizează Păduraru. „În primul rând, vă recomand să staţi departe de cele ieftine. Unele, deşi au filtru HEPA, nu au etanşeizare corectă, astfel că aerul trece pe lângă fi ltru în loc să fie filtrat.”

ÎNGRIJIREA PIELII

Dincolo de a ne scurta viaţa şi a ne influenţa negativ calitatea ei, poluarea are serioase efecte şi asupra pielii. „Cele mai recente studii spun că aceasta creşte incidenţa apariţiei de pete sau decolorări ale pielii, diferite la aspect de cele produse de expunerea necontrolată la soare”, spune Paula Begoun, expert internaţional în industria cosmetică şi fondatoarea brandului Paula’s Choice. „Petele solare sunt mult mai închise la culoare decât cele produse de radicalii liberi, care sunt mai neuniforme şi se aglomerează într-o anumită zonă a feţei”, adaugă Bryan Barron, directorul departamentului de cercetare la Paula’s Choice. De departe, cel mai bun antidot este să folosiţi antioxidanţi, ce reduc şi întrerup până la un anumit nivel daunele provocate în corp, recomandă cei doi specialişti. Fiecare tip de poluant generează o anumită deteriorare a pielii, aşa că este greşit să vă bazaţi pe un singur tip de antioxidanţi pentru a contracara toate efectele poluării. Nu vă limitaţi, de exemplu, la vitamina C, avertizează Barron. În ceea ce priveşte petele şi decolorările pielii cauzate de poluare, în tratamentul lor sunt eficiente loţiunile de exfoliere cu BHA, dar şi produse multicorectoare ce conţin 10% acid azoleic (un erou aproape trecut cu vederea, spune Paula Begoun), care nu are doar efect antiinfl amator, ci şi unul de reducere a formării lor.
Un efect pozitiv îl au, desigur, tratamentele la salon. Dacă locuiţi într-un oraş poluat, mergeţi periodic la cosmetică şi oferiţi pielii un boost de energie. Un peeling pe bază de ultrasunete o va curăţa aşa cum produsele cosmetice clasice nu reuşesc. La The FAM.Home of Beauty, puteţi încerca un peeling cavitaţional care, cu ajutorul microvibraţiilor, curăţă porii de impurităţi, puncte negre şi activează funcţiile naturale de refacere ale pielii, oferind luminozitate (preţ şedinţă: 160 Lei). Tratamentul Soin Oxygenant Stimulant de la Académie Scientifique de Beauté Paris, efectuat la Centrele Silhouette, combină ingrediente cu proprietăţi antioxidante, ce combat stresul oxidativ, cu tehnici manuale de aplicare, ce le amplifică efectele. Specialiştii recomandă urmarea acestui tratament în cură de o lună, cu o şedinţă efectuată pe săptămână (preţ şedinţă: 255 Lei). Un alt tratament eficient este cel de la Intraceuticals, pe bază de oxigen hiperbaric, pe care îl puteţi efectua la Clinica As. În timpul şedinţei, se introduc în straturile profunde ale pielii, prin presiune barică, ingrediente active precum acidul hialuronic, vitamine (A, C, E) şi antioxidanţi (aloe vera şi ceai verde), care acţionează din interior către exterior, vindecând microleziuni sau diverse imperfecţiuni, estompând ridurile fine, acneea sau petele pigmentare (preţ şedinţă: 110-150 Lei).
Ieşirile în natură, departe de agitaţia oraşelor, nu doar că vă vor reîncărca bateriile, ci vor constitui un ajutor pentru a vă prelungi viaţa şi chiar a vă înfrumuseţa. Şi dincolo de a vă proteja casa de particulele nocive prin sisteme de filtrare a aerului sau de a trata efectele poluării asupra pielii, implicaţi-vă în lupta pentru un mediu cât mai curat. Puteţi cere administraţiei oraşului să protejeze spaţiile verzi, să reglementeze traficul şi activitatea în şantierele deschise (veritabile surse de praf şi alte particule periculoase) şi să susţină măsurile ecologice pentru transport (precum bicicletele). Cât despre mine, dacă toate acestea nu funcţionează, îmi voi stabili, măcar în weekend, un fort în aerul curat din inima pădurii, acolo unde am copilărit.

 

Citiți și: “Lejere și eficiente: cremele hidratante pe care le iubim”!

Foto: Alina Negoiță/arhiva Harper’s BAZAAR România

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here