Cautatorii de comori: Alexandra Orhei, Marius Gherghinaru si Valentin Ioan, RETROS

0
Marius, Alexandra si Valentin, fotografiati in showroomul Retros. De la stanga: Fotoliu Arne Norell for Coja, 1960; canapea Maralunga, creata de Vico Magistretti for Cassina; fotoliu Arne Hovmand Olsen for Mogens Kold, anii '60. Masuta din mijloc este creata de Roger Sprunger for Dunbar, anii '70.

Descoperiti trei destinatii cu piese retro sau reconditionate, atent curatoriate. Cel de-al doilea capitol se axeaza pe povestea echipei RETROS.

O hala enorma, industriala, dintr-o fosta fabrica este acum spatiul de desfasurare pentru showroomul Retros, ale carui piese de mobilier cu design de la mijlocul secolului al XX-lea capteaza imaginatia instant, pregatite sa fie transpuse in cele mai rafinate interioare. Totul a inceput dintr-o joaca acum patru ani, atunci cand cuplul format din Marius si Alexandra amenajau showroomul companiei la care ea lucreaza, centrata pe piese de design special pentru pardoseli. „Cautam piese de mobilier speciale, cu personalitate. Dupa ce am reusit sa finalizam amenajarea, toti arhitectii si prietenii care veneau la sediul nostru ne intrebau de unde am luat mobilierul. Atunci am realizat ca trebuie sa continuam, cu pasiune, tenacitate si, bineinteles, mult studiu despre perioada mid-century”, isi aminteste Alexandra despre initiativa care a dus la aparitia Retros. Li s-a adaugat apoi Valentin, iar cei trei parteneri au reusit sa dezvolte un business infloritor, ce mizeaza pe o estetica perfect calibrata.

„Liniile drepte si curate, lemnul masiv de tec si culorile aprinse ale tapiteriilor ne-au facut sa ne indragostim de tot ce inseamna conceptul mid-century. Si ne plac mai ales designerii scandinavi de atunci”, spune Alexandra. Intr-adevar, mijlocul secolului trecut a marcat o revolutie in design pentru interioare, mobilier si arhitectura. Iar influenta creatiilor semnate de designeri scandinavi, cu ale lor forme minimaliste si texturi organice, a fost atat de puternica, incat a devenit un stil atemporal. In ultimul deceniu, mid-century modern a explodat in mainstream (inclusiv datorita serialului Mad Men), piesele iconice ale perioadei devenind achizitii pretioase, adorate pentru versatilitatea lor.

La Retros, puteti gasi mese, scaune, fotolii, canapele, paravane, noptiere, cabinete, dar si obiecte mai mici, precum vaze si lampi – adunate de peste tot din lume, in special din Europa, la licitatii si targuri. Marius este cel care se ocupa de selectia pieselor si spune ca acestea sunt unicate, cu povesti fascinante in spate. Incearca sa pastreze elementele originale in intregime, iar atunci cand unele dintre obiecte sunt reconditionate cu tapiterii noi, acorda o importanta majora fiecarui detaliu, pentru a reda perfect linia estetica initiala. Clientii Retros ajung la aceste piese mai ales prin intermediul platformelor online din toata lumea. „Astfel am reusit ca obiectele noastre sa ajunga chiar pana in Los Angeles, Sidney, Paris sau Londra.”

De curand, si-au marit showroomul de la 150 la 600 de metri patrati, iar planurile includ o extindere constanta, mai ales in online. „Facem o echipa extraordinara si ne completam reciproc”, spune Alexandra. Marius alege piesele de mobilier si se ocupa de export, Valentin face fotografiile pentru site si se ocupa de intalnirile de la showroom, iar Alexandra este responsabila de marketing si contabilitate.

Le este dificil sa aleaga piesele lor preferate din selectia vasta, insa fiecare dintre cei trei parteneri are o preferinta personala: Marius – canapeaua DeSede DS31, Valentin a facut o pasiune pentru un daybed creat de Gianni Songia pentru Sormani (1960), iar Alexandra adora fotoliul Arne Hovmand-Olsen.

Articol aparut in numarul de martie al revistei Harper’s BAZAAR Romania.

Cititi si: “BAZAAR Goes Out”!

Fotografii de Oltin Dogaru; Makeup: Adina Vlad; Hairstyling: Diana Duinea/Salon Tribute; Styling: Veronica Nojac

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here