Food (for Kids) Diaries: Ioana Chicet Macoveiciuc

0
37
Ioana Chicet Macoveiciuc printesa urbana

Secrete necesare pentru a-i obisnui pe copiii cu mancarea sanatoasa, deconspirate de trei mame.

Ioana Chicet Macoveiciuc (printesaurbana.ro) este blogger de parenting si autoarea romanului “Miercuri, respiram”, care ofera o perspectiva diferita asupra maternitatii.

Ioana Chicet Macoveiciuc printesa urbana

Food Philosophy cand vine vorba de alimentatia copiilor: Daca e sanatos si-l avem in casa, poti sa mananci cat vrei, la ora potrivita. Daca nu e sanatos, sigur nu-l avem in casa. Nu consumam nici un fel de junk food, dulciuri din comert sau sucuri, avem in schimb liber la fructe, legume, lactate, salate si carne.

Micul dejun preferat de Sofia (5 ani) si Ivan (3 ani): In fiecare dimineata de aproape un an, cei mici mananca intai fulgi integrali cu iaurt sau lapte, apoi omleta cu branza.

Gustarile ideale intre mese: Intre micul dejun si pranz avem o gustare de fructe, care uneori e inlocuita de seminte si nuci sau de o inghetata de fructe, vara in parc. Dupa somnul de pranz le ofer briose sarate cu porumb, pizza facuta de noi, salate usoare, tartine cu avocado, budinca de paste.

Cina in familie: Ei inca prefera laptele si branza seara, uneori vor si masline sau salata de rosii, si neaparat felii de bagheta proaspata, unse cu unt.

Cum te asiguri ca mananca cele 5 portii de legume si fructe recomandate zilnic: Sofia mananca orice cu exceptia ciupercilor, nu s-a intamplat sa refuze un fruct sau o leguma, proaspata sau preparata. Ivan refuza multe legume si fructe, nu se atinge de rosii si de ananas, de exemplu, in schimb iubeste ridichile si perele.

Alimente sau bauturi interzise: Nu mancam junk food de nici un fel, dulciuri din comert (cu exceptia inghetatei de fructe, si pe aceasta prefer sa o prepar eu, din fructe, miere si iaurt gras, dar uneori, vara in parc, mai si cumparam), sucuri, mezeluri, chipsuri si pufuleti. Exista atat de multe alternative sanatoase!

Cum le satisfaci pofta de dulce: Pofta de dulce e extrem de redusa atunci cand copilul nu e obisnuit cu dulciuri. Sofia si Ivan nu cer aproape niciodata dulce. Cer fructe uneori, si pe acestea oricum le primesc la gustarea de dimineata.

Cum iti implici copiii in pregatirea mesei: Inca de cand erau foarte mici am petrecut mult timp doar eu cu ei in bucatarie. Asa au invatat foarte devreme cum se framanta un aluat, cum se curata legumele, cum se prepara o pizza sau paste, acum amandoi ma ajuta mult. Sofia pune masa, Ivan o verifica, apoi mancam de fiecare data impreuna, fara telefoane si tablete, doar noi, povestind si bucurandu-ne de mancare.

Articol aparut in numarul de iunie al revistei Harper’s BAZAAR Romania.

Cititi si: “The Food Diaries: Dana Argesan”!

Foto: Magda Constantin (portret), Thinkstock

Facebook Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here