All Things Haute: BAZAAR noiembrie-decembrie

0

cover-bazaar-noe-dec-2016-800dpi-v

”Exista tot mai multa confuzie si galagie in jurul modei zilele astea. Timpurile s-au schimbat, iar lucrurile care ii defineau pana nu demult coordonatele sunt total bulversate azi. Totul este pus sub semnul intrebarii. Cum gestionezi ca designer problema timpului si a calitatii cand stacheta exigentei aparatului de marketing si a celui comercial este ridicata la inaltimi aiuritoare? Cum se pastreaza focusul pe haine pe care le simtim bine pe noi, nu pe cele care doar dau bine in imagini rapid „instagramabile”? Mai este esentiala institutia directorului de creatie? Discutiile nesfarsite despre plecarile, revenirile si noile nume de designeri care se succed pe firmamentul marilor maisons devin ridicole in fata rapiditatii cu care se fac si se desfac contracte. Cand trebuie prezentate colectiile, cum a ajuns banalul hoodie un must-have absolut in universul high-end si, cel mai important, care-i cea mai profitabila si risk-free metoda de a vinde haine azi – toate aceste intrebari sunt reactii subtile, dar perceptibile, in fata unui mare necunoscut. Fireste, si incercarea de a diagnostica aceasta situatie complicata duce discutia intr-o zona foarte predispusa caricaturii – vorbim totusi despre moda – , insa nici nu putem ramane imuni schimbarilor. Pana la urma, mai devreme sau mai tarziu, fiecare miscare destabilizatoare impacteaza modul in care ne vom imbraca in viitor, iar cu asta nu-i de joaca.

Designerii nu se mai uita cu reverenta catre caleidoscopul de influente pe care strada il ofera ca sa descopere care este the next best thing, ci isi indreapta privirea catre proiectii volatile create de influencers din universul digital. Cine pe cine mai inspira azi? Rolurile se redefinesc cu rapiditate in aceasta industrie in care eram oricum predispusi la atacuri de panica de la sezon la sezon. Mai mult ca oricand, moda nu mai este preocupata sa afle si sa exprime adevaruri despre femei (in caz ca a fost vreodata), ci mai degraba sa confectioneze o realitate paralela utilizabila, cu data de expirare cat mai rapida.

Dar sa lasam deoparte angoasele designerilor pentru a da voce celor care ne tin pe noi noaptea treji – noi, pana la urma, cum ne imbracam? Ce rol mai are stilul personal in aceasta complicata ecuatie? Ce s-a intamplat cu acel stil care reusea sa transceanda moda sezoniera si sa ramana ancorat intotdeauna in momentul actual? Discutia despre stil este interminabila. Dificil de pus in cuvinte ce reprezinta – mai ales azi – si mereu deschis interpretarilor personale. Poate secretul este sa dam o forma inimitabila stilului personal. Sa fim true fata de ceea ce reprezentam si vrem sa aratam lumii, imuni la influente livrate la o frecventa de stroboscop. Sa devenim curatori mereu in cautare de obiecte special pentru noi, iar la momentul oportun sa lasam intuitia sa le gaseasca acestora tinuta potrivita.

Uneori, in asemenea momente, creativitatea iese la suprafata cu putere, in majoritatea cazurilor sub bagheta unor nume noi. Exista un aflux fara precedent de talent tanar gata sa preia fraiele unei industrii aflate la cumpana dintre doua epoci contradictorii. Dupa anii postmodernismului (cel putin amuzant abordat in moda) si ai socului oferit de influenta lumii digitale, iata-ne in plina perioada… postinternet. Aceasta tendinta nu vine sa anuleze o etapa anterioara desfacandu-i si expunandu-i resorturile, ci se comporta ca un melting pot cu o infinitate de ingrediente din care fiecare este liber sa se serveasca atat cat vrea si sa le amestece dupa bunul plac. Ceea ce, pana la urma, da viata unor colectii extrem de vibrante ca stil si bogate in idei. Exista virtute si in puterea de a mixa asemenea unui DJ, nu-i asa? Avem de-a face tot mai des cu eroine digitale retro, un soi de Tomb Raiders moderne plasate in cadrul energic si spontan al strazii, care poarta piese experimentale cu alura atletica, insa pline de o senzualitate surprinzatoare. Tusa finala si definitorie este de o modernitate revizitata, intr-un acord perfect cu prezentul concret. Am mai vazut toate acestea, dar parca nu asa. Totusi, apare intrebarea: ce poate urma?

Intr-un final, dorinta dicteaza, iar in aceasta editie credem ca v-am oferit o sumedenie de motive pentru a va indragosti din nou si din nou de moda. Ne-am straduit sa surprindem multitudinea declinarilor pe care acest sezon bogat ni le-a oferit si sa decriptam cât mai mult din ceea ce este azi mai hot. Speram ca am reusit.”

Lectura placuta!

Andrei Iovu, redactor-sef

 

bazaar-nov-dec-2016_pictorial-louis-vuitton

Prezentul perfect. Fotografii de Lukasz Pukowiec. Realizat de Andrei Iovu si Lil Bulgac

bazaar-nov-dec-2016_pictorial-iulian-nan

Street Couture. Fotografii de Iulian Nan. Realizat de Andrei Iovu si Lil Bulgac

bazaar-nov-dec-2016_pictorial-kenzo-x-hm

Urban Jungle. Fotografii de Lukasz Pukowiec. Realizat de Andrei Iovu si Lil Bulgac

023-024-ok

Zece piese-cheie. Fotografii de Oltin Dogaru. Realizat de Cosmin Florea

bazaar-nov-dec-2016_bijoux-v

BAZAAR Bijoux

bazaar-nov-dec-2016_beauty-picto

Natural Born Beauty. Fotografii de Marius Baragan

bazaar-nov-dec-2016_party-beauty

Ghid glam pentru sezonul petrecerilor. Fotografii de Dan Beleiu. Text: Anda Brindusa

bazaar-nov-dec-2016_beauty-hot-100

BAZAAR Beauty Hot 100. Realizat de Ioana Vasile

bazaar-nov-dec-2016_talking-points

Pas de deux. Fotografii de Oltin Dogaru. Interviu realizat de Ioana Chira

Editia Harper’s BAZAAR noiembrie-decembrie 2016, acum la toate centrele de presa!
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here