Andra Guți, despre rolul care i-a adus un premiu la Festivalul de la Locarno

0
Premiul pentru cea mai bună actriță Andra Guți

La 5 ani a avut prima experiență cinematografică în pelicula “După ea”, iar 13 ani mai târziu a revenit pe platourile de filmare în rolul principal din “Alice T.”. În cel din urmă, Andra Guți joacă rolul lui Alice Tarpan, o fată cu o adolescența complicată, care la aproape 17 ani rămâne gravidă și e nevoită să gestioneze această situație împreună cu mama sa adoptivă.

Cel mai recent film al regizorului Radu Muntean i-a adus Andrei Guți, la doar 19 ani, premiul pentru cea mai bună actriță la Locarno. Iar tot acest rol i-a conferit încrederea de care avea nevoie că se află pe drumul cel bun. Despre Alice T., dar și despre drumul parcurs în construirea acestui rol, ne povestește astăzi Andra Guți.

Experiența de la 5 ani, din pelicula “După ea”, te-a convins să faci actorie?

Într-un fel, atunci, a fost un accident. Tata era coleg de liceu cu regizoarea filmului și așa am ajuns la casting. Nu mai țin minte nimic de la filmările respective, dar înțeleg că le-am creat ceva probleme celor din echipă. Am fost genul ăla de copil care se tăvălește pe jos prin magazine. Mai târziu, când s-a pus problema la ce liceu să dau, am ales secția de actorie. Însă a fost mai mult pentru că nu aveam vreo altă pasiune. Nu-mi imaginam neapărat c-o să mă fac actriță. Nici în liceu, mai târziu, nu am fost convinsă de asta. Nu era tocmai un loc în care să primești prea multă educație, sprijin emoțional sau încredere. Castingul de la Alice T. și rolul principal au venit exact la momentul potrivit. Mă gândeam să renunț la ideea de a deveni actriță.

Cum a fost la castingul pentru rolul din Alice T.?

Nu am știut că am fost în jur de 800 de fete la casting. M-am dus foarte relaxată la probe și se pare că am fost foarte convingătoare. Au urmat apoi mai multe probe cu Radu Muntean. A durat în jur de 3 luni, până când mi-a dat vestea că am luat rolul. Cred că de la un punct încolo, după ce am trecut probabil din întâmplare de prima probă, mi-am setat în minte că trebuie să iau rolul. Am simțit că asta e șansa mea, m-am izolat într-un fel și de școală și de familie. A fost greu, Radu e foarte pretențios și până să-l cunosc mai bine, veneam acasă plângând, aproape după fiecare probă.

33 de zile de repetiții și 30 de filmări pentru Alice T.. Care a fost cea mai grea zi din toată această perioadă? Dar cea mai frumoasă?

Cea mai grea a fost într-un fel și cea mai frumoasă. Ultima zi. Aveam de filmat ultima secvență a filmului și de departe cea mai complicată. Eram epuizată, foarte stresată, pentru că nu ne ieșise nimic în ziua precedentă. Până la urmă, după mult chin, a ieșit, iar eliberarea respectivă, de la finalul filmului, a fost poate cel mai emoționant moment din viața mea.

Cum a decurs colaborarea cu Radu Muntean?

După cum spuneam și mai sus, la început a fost greu. Mi se părea prea dur, prea pretențios. Aproape arogant. Acum îmi dau seama că era o impresie greșită. La un moment dat, când începusem repetițiile pentru film, am fost împreună la o filmare de reclamă și l-am văzut din exterior, mai puțin implicată. Mi-am dat seama că l-am judecat greșit și de-atunci, până la finalul filmului, am tras amândoi în aceeași direcție. Am ajuns să am multă încredere în el și mi-am propus să nu-l dezamăgesc. Îmi doream la fel de tare ca el să iasă filmul ăsta și atunci nu m-am supărat niciodată când era mai dur cu mine. Bine, poate mă supăram pe moment, dar îmi trecea repede. (zâmbește)

Cum te-ai pregătit pentru acest rol?

Eu sunt foarte diferită de Alice. Am fost un copil dorit, iubit, familia mi-a oferit încredere în forțele proprii. Mi-a fost greu să-mi dau seama ce simte un copil cu problemele emoționale ale lui Alice. Care e sursa agresivității ei. Am vorbit mult cu Radu, mi-a dat să citesc niște cărți, să văd filme, m-am întalnit cu o fată care a fost adoptată.

Vorbește-mi puțin despre schimbarea fizică pentru acest rol și de ce a fost ea necesară?

Aici a fost o problemă din punctul meu de vedere. Adică, lasă că Radu mă voia roșcată, dar insista să fiu mai grasă cu vreo zece kilograme. Iar eu, mai ales după ce am aflat că o să am scene nud în film, mă apucasem să slăbesc deja. M-a stresat schimbarea asta fizică. Pană la urmă, nici n-am slăbit, dar nici nu m-am îngrășat suficient de mult pentru Radu. Stresul de la filmare m-a ținut mai slabă decat și-ar fi dorit el să fie Alice.

Ce senzații te-au încercat la prima vizionare a filmului?

Prima oară nu mi-a plăcut deloc. Mi-era greu să fiu detașată. Mă vedeam doar pe mine, îmi aduceam aminte de fiecare mic detaliu de la filmare. De abia la Locarno, la a treia vizionare am avut sentimentul plăcut că se simte tot ce am vrut noi la filmare și un fior emoțional spre finalul filmului, că simți ceva pentru fata din film și că ajungi să te gandești mai profund la lucruri.

În trecut premiul pentru cea mai bună actriță la Locarno a fost câștigat de Isabelle Huppert, Brie Larson și Robin Wright. Cum este să te alături acestor nume?

A fost copleșitor. Cum te-ai aștepta să fie pentru o fată care abia împlinise 19 ani? Să vezi o sală de trei mii și ceva de oameni care se uită la film, apoi mai târziu, o piață uriașă care te aplaudă pentru premiu. Toată lumea impresionată, binevoitoare. Am fost în transă.

Ce se întrevede pentru tine în perioada imediat următoare?

Am decis să-mi iau un an de pauză și să nu dau imediat la facultate. Mă pregătesc, mă pun bine la punct cu engleza, cu lecturile și filmele, apoi aplic pentru o școală de actorie, probabil la Londra. Între timp, sper să particip la niște castinguri și să mai joc. Cred că e important să nu-mi ies din mană.

Citiți și: “4 filme de văzut la cinema în noiembrie”!

Foto: Guliver/Getty Images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here