Andrei Serban si Corneliu Brudascu in expozitia Mircea Cantor

0

Andrei Serban si Corneliu Brudascu sunt invitatii lunii august in „Camera de oaspeti” – spatiul pe care artistul Mircea Cantor l-a gandit in cadrul expozitiei sale eveniment de la Muzeul National de Arta Contemporana (Mircea Cantor: Q.E.D, deschisa din aprilie 2013 pana in aprilie 2014). Acest spatiu integrat expozitiei gazduieste in fiecare luna lucrarea unui artist, prieten sau artizan care impartaseste aceleasi afinitati cu Mircea Cantor.

Andrei Serban. Foto: Mircea Cantor

Sambata aceasta (10 august), de la ora 18:00, regizorul Andrei Serban va interveni exceptional in cadrul expozitiei, in sala mare de la parterul MNAC, unde va incerca „o improvizatie in stilul” sau, „un fel de happening”.

„Nu mi-as fi imaginat vreodata ca voi vizita Casa Poporului. Dar iata ca, la insistentele lui Cantor, am acceptat (cu greu) sa  devin un «colaborator», dar nu politic, ci dimpotriva, pe taramul artei”, spune Andrei Serban. „Mircea nu este doar un artist recunoscut in lume, este si un prieten devotat, fanatic si exaltat, care nu se lasa pana nu te convinge sa faci  ce crede el cu intuitia lui ca trebuie facut. Iar cand mi-a spus (citez) ca «teatrul e mult mai flexibil si mai prompt cand vine vorba de improvizatie decat artele vizuale», am decis sa incerc, impreuna cu Dana Dima, exact asta, o improvizatie in stilul meu, un fel de happening, care ii include pe toti cei prezenti sa participe la diverse exercitii, care au direct sau nu, legatura cu spatiul mitic cantorian”, adauga regizorul.

 Corneliu Brudascu. Foto: Mircea Cantor

Tot din 10 august, Corneliu Brudascu va expune timp de o luna o lucrare inedita: „Buchet pentru un lider”, un tablou de mari dimensiuni, „o propunere care, pe cat de banala ar parea din titlu, pe atat e de indrazneata in abordare si reprezentare”, conform lui Mircea Cantor.

„Nu trebuie uitat ca in urma cu mai bine de doua decenii artistii erau invitati sa il onoreze pe conducatorul tarii, Nicolae Ceausescu, prin opere care au ramas marturie vremurilor. Atunci, printre altii, il puteam regasi si pe Corneliu Brudascu. De data acesta insa, deloc inocent, dat fiind locul unde va fi expusa lucrarea sa – MNAC/Casa Poporului -, tabloul vine ca ecou la un gest, reactualizat in forta, un fel de omagiu echivoc”, spune Cantor.

„Maestrul Corneliu Brudascu este partea nevazuta a icebergului, a ceea ce unanim se accepta ca fiind Scoala de la Cluj. Pictorii generatiei tinere – si ii amintim aici pe Victor Man, Serban Savu, Adrian Ghenie, Radu Comsa sau Marius Bercea – au trecut pe la atelierul sau ori au fost la un moment dat atinsi de aura picturii sale. Altii il stiu din anii ’70, din tablourile sale hiperealiste. Desi discret si retras in atelier, intalnirea cu pictura lui iti provoaca un soc vizual. In aceste timpuri cand pictura reflecta lumea din jur prin aspiratii de dialog cu subiecte socio-istorice, imitari ale unor mitologii personale sau metafizice, Corneliu Brudascu trateaza cu o placere aproape voluptoasa teme simple: flori, peisaje, peisaje, portrete (remarcabile portrete sale de trompetisti)”, adauga Cantor.

 

Andrei Serban. Foto: Mircea Cantor

„Camera de oaspeti” a expozitiei lui Mircea Cantor i-a avut deja ca invitati pe Rudolf Bone (aprilie), Geta Bratescu (mai), Gabriela Vanga (iunie) si Ion Grigorescu (iulie). Dupa Andrei Serban si Corneliu Brudascu urmeaza Victor Man (septembrie), Oanea Vasile si Ioan Opris (octombrie), Ciprian Muresan si Angajare de clovn de Matei Visniec, regia Geo Balint, cu Eliza Noemi Judeu, Nina Ionescu si Adelaida Perjoiu (noiembrie), Adrian Gagiu (decembrie), Victoria Berbecaru (ianuarie), Miklós Onucsán (februarie), Pavel & Tudor (martie).

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here