Creatorii de interioare: Sorana Buzinschi-Filip, arhitect

0
Sorana Buzinschi Filip arhitect

Harper’s BAZAAR va invita sa ii descoperiti pe cativa dintre cei mai interesanti arhitecti si designeri ai momentului, responsabili cu a insufla o doza de creativitate interioarelor orasului.

Am devenit arhitect… dupa ce am visat sa devin regizor, scenograf, dupa ce am visat ca as putea picta, scrie si, in general, dupa ce am cautat o zona de libertate creativa in care sa ma pot exprima. Dupa experienta unui liceu cu profil mate-info, arhitectura a parut optiunea cea mai rationala. Pana la arhitectura, am insa regretul unei scoli rigide care nu m-a ajutat deloc sa aflu cine sunt.

Semnatura mea creativa… cauta o oarecare rigoare si claritate, sobrietate si functionalism cu o doza retinuta de poezie.

Inspiratia poate sa vina… din admiratia pentru arhitectura japoneza, nordica, braziliana. Din pasiunea pentru film, expozitii de arta, calatorii, povesti, asa cum uneori vine din discutii cu oameni dragi.

Mi-ar placea sa vad mai mult prin oras… arhitectura facuta cu responsabilitate sociala, arhitectura publica facuta in urma organizarii unor concursuri publice transparente, spatii verzi si natura integrata in spatiul construit si mai putin compromis.

Scena de design in Bucurestiul actual… mi se pare din ce in ce mai activa. Spatii alternative, Romanian Design Week, oameni dedicati designului si arhitecturii. Admir asociatia „De-a Arhitectura” care a introdus in curricula scolara educatia de arhitectura pentru copii, precum si incurajarea si indrumarea cadrelor didactice in a utiliza mediul construit si arhitectura ca resurse de invatare pentru alte materii.

In acest proiect… dintr-un bloc nou, in centrul orasului, provocarea a fost largirea contextului, transformarea unui apartament cu o curte intr-o casa prietenoasa si functionala cu gradina.

Imi doresc un proiect in care… sa nu ma lovesc de birocratia ingrozitoare din Romania, in care relatia cu beneficarii sa fie armonioasa, in care sa pot experimenta sustenabil, responsabil.

Piesele de design care mi-au atras recent atentia este… fotoliul perfect Flag Halyard, design Hans Wegner (1950), disponibil la Atelier Anda Roman – o piesa iconica care a facut istorie, un omagiu adus modernismului. Ma fascineaza si intreaga colectie de piese antique de la Atelier Anda Roman. Ii sunt recunoscatoare Andei pentru cea mai cool selectie de piese de design din Romania si pentru sansa de a le putea admira in fiecare zi.

Mi-am gasit cel mai recent inspiratia… in expozitia dedicata pictorului Cy Twombly, la Centrul Pompidou din Paris. Twombly are o forta incredibila, picturile lui sunt o harta indescifrabila de emotii, energie, desen, text, referinte care iti ramane in memorie.

Articol aparut in numarul de mai al revistei Harper’s BAZAAR Romania.

Cititi si: “Creatorii de interioare: Tamina Lolev, arhitect Wolfhouse Productions”!

Foto: Andreea Macri; Make-up: Adina Vlad

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here