Art & Coffee. O incursiune prin cultura Italiei, alături de o cafea bună

0
art coffee venetia
Mâinile – simbol al Bienalei de la Veneția

Vorbești despre Italia, inevitabil aduci arta în prim-plan. Centrele culturale apărute încă din Antichitate, din perioada Imperiului Roman, uimesc prin lecțiile de istoria artei pe care le oferă la fiecare pas. Orașele-stat au atins perfecțiunea în perioada Renașterii Italiene, au epatat în perioada Barocă sau Rococo și au rămas repere ale culturii universale care trezesc emoții profunde și încă influențează creatorii din întreaga lume.

În fața unei delicioase cești de cafea inspirată din tradiția unor centre relevante ale culturii italiene, alături de Nespresso care a transformat cafeaua în artă, facem o incursiune în istoria frumosului.

Veneția

art coffee venetia
1. Proiect sculptural de Lorenzo Quinn: mâinile uriaşe se ridică din Grand Canal pentru a sprijini clădirile din Veneţia. 2. Coborârea de pe cruce, lucrare de Jacopo Tintoretto (Gallerie dell’Accademia) 3. Basilica şi Piaţa San Marco din Veneţia 4. Festivalul de Film de la Veneţia 5. ISPIRAZIONE VENEZIA 6. Masacrul inocenţilor, pictură de Jacopo Tintoretto (Scuola Grande di San Rocco). 7. Adoraţia magilor, lucrare de Gaspare Diziani (Basilica San Stefano) 8. Gondole, în aşteptarea turiştilor 9. MIU MIU 10. Laguna din Veneţia

Monument UNESCO, Veneția e un muzeu în aer liber care îmbină culturi diverse și oferă o paletă largă de evenimente.

Arhitectura veneţiană subordonează toate celelalte arte, dar punându-le în evidenţă valoarea care dăinuie de sute de ani. Nu poţi ajunge aici fără să te familiarizezi cu unul dintre cei mai importanți pictori ai epocii Baroce, Tintoretto, sau fără să vizitezi Basilica San Marco și Palatul Dogilor.

Ispirazione Venezia

Grad de intensitate 8. Sortimentul Ispirazione Venezia are parte de cea mai îndelungată prăjire din gama Nespresso. Veneţia este recunoscută pentru cea mai lungă tradiţie în prăjirea cafelei din Italia, cu un stil ce conturează notele intense, specifice cafelei cu influenţă otomană pe care le îmbină cu profilele puternic aromate, specifice cafelei europene. Rezultatul? Note ușor fructate și florale, aromă distinctă de cereale și note elegante de caramel dulce.

Genova

art coffee genova
1. Castelul d’Albertis, în stil gotic, Genova 2. FENDI 3. Curtea Universităţii din Genova, înconjurată de un pridvor cu colonadă 4. ISPIRAZIONE GENOVA LIVANTO 5. Geantă Jacquemus, 740 $În Genova s-a născut curiozitatea lui Christopher Columbus pentru a descoperi lumea.

Tradiţia navigatorilor, arhitectura cu influenţe renascentiste, romane, gotice și moderne, spiritul antreprenorial, dezvoltarea economică sau tehnologia au transformat Genova într-unul dintre cele mai cosmopolite orașe de la Mediterană. Republică, oraș-port timp de șase secole, regiunea a fost una dintre cele mai bogate din Italia.

Ispirazione Genova Livanto

Grad de intensitate 6. Ispirazione Genova Livanto e o cafea cu un gust echilibrat, în care se disting notele de cereale și caramel. Acest sortiment de cafea a fost inspirat de negustorii din portul prin care au trecut de-a lungul timpului deosebitele cafele Arabica.

Roma

art coffee roma
1. Tripticul Stefaneschi, pictură realizată de Giotto la 1320 (Galeriile Muzeului Vatican) 2. Colonada lui Bernini (Basilica San Petro) 3. Capela Sixtină, pictată de Michelangelo între 1508 şi 1512 (Vatican) 4. ISPIRAZIONE ROMA 5. ALBERTA FERRETTI 6. Sandale Gucci, 4.740 Lei

Privești Roma și înțelegi ce înseamnă un mare imperiu și o grandioasă republică. Aici a fost centrul universului până la finalul secolului al XVIII-lea.

Cei mai mari pictori, sculptori sau arhitecţi ai lumii și-au dovedit măiestria în opere reper ale istoriei artei. Nimic nu se întâmpla din punct de vedere artistic în Republicile Italiene fără ca Roma să nu-și fi dat girul.

Ispirazione Roma

Grad de intensitate 8. Ispirazione Roma te duce cu gândul la moștenirea culturală pe care diferitele civilizaţii au lăsat-o în urma lor. Sortimentul are cea mai ușoară și scurtă prăjire din gamă și un echilibru subtil între intensitatea și profunzimea notelor de cereale și fineţea aromelor elegante și ușor acide – dedicată bogăţiei și contrastelor Romei.

Citește și: Pe urmele unei capitale a muzicii – Viena 2020

Napoli

napoli
1. Sub pergola din Napoli, pictură de Umberto Boccioni 2. 100 de lupi, de Liu Ruowang (Piazza Municipio, Napoli) 3. VALENTINO 4. Tetralogia Napolitană (film), Elena Ferrante, emag.ro 155,79 Lei 5. ISPIRAZIONE NAPOLI 6. Frescă de la Pompei, secolul I (Muzeul Naţional al Arheologiei din Napoli) 7. Cea mai veche statuie a lui Atlas, secolul al II-lea (Muzeul Naţional al Arheologiei din Napoli)

Napoli este una dintre cele mai vechi zone urbane din lume continuu locuite.

Centru cultural semnificativ al romanilor din Magna Graecia, Napoli de astăzi era considerat capitala Barocului, avându-l ca reprezentant pe Caravaggio, dar și un reper al Antichităţii: majoritatea operelor de la Pompei sunt găzduite la Muzeul Arheologiei din Napoli.

Ispirazione Napoli

Grad de intensitate 13. E nevoie de multă pricepere pentru a prăji cafeaua la acest nivel de intensitate, așa cum fac napoletanii. De aceea, Nespresso a ales cu grijă boabele care fac faţă acestui nivel de prăjire. Ispirazione Napoli e densă, cremoasă, amară, dar delicioasă.

Palermo

art coffee palermo
1. ETRO 2. Îngerul lui Moore (detaliu), de Domenico Delisi (Muzeul de Artă Modernă Palermo) 3. Catedrala din Palermo, construcţie începută în 1185 4. Leii Siciliei, de Stefania Auci, nemira.ro, 42,49 lei 5. ISPIRAZIONE PALERMO KAZZAR 6. Ochelari Chanel, preţ la cerere 7. Taxi turistic în apropierea catedralei din Palermo 8. Cain (1903), sculptură de Domenico Trentacoste (Muzeul de Artă Modernă Palermo)

Pe lângă stilul Romanic, Renascentist sau Baroc, aici regăsești multe caracteristici Art Nouveau.

Fondat de fenicieni, ca apoi să ajungă sub dominaţia Cartaginei, Greciei Antice, Romei sau sub stăpânire arabă în timpul Emiratului Siciliei, Palermo e un mix de culturi care și-au păstrat individualitatea stilistică.

Ispirazione Palermo Kazzar

Grad de intensitate 12. Acest sortiment de cafea este puternic și condimentat, inspirat dintr-un loc de poveste: Sicilia. Idilicul ţinut s-a aflat pe traseul vechi al comerţului de cafea, iar intersectarea influenţelor africane și arabe a conturat stilul de prăjire intens, specific zonei.

Florența

florenta
1. Sfânta familie, de Michelangelo (Galeria Uffizi, Florenţa) 2. David, de Michelangelo (Galleria dell’Accademia) 3. Vedere panoramică a interiorului din Palazzo Vecchio 4. Adoraţia magilor, de Leonardo da Vinci (1481-1482) (Galeria Uff izi, Florenţa) 5. ISPIRAZIONE FIRENZE ARPEGGIO 6. Cupola Domului, proiect finalizat de Filippo Brunelleschi 7. Florenţa, vedere panoramică – în centru, Catedrala Santa Maria del Fiore 8. L’Uomo vitruviano, de Leonardo da Vinci (în jurul anului 1489) 9. Primavera, pictură de Sandro Botticelli (Galeria Uffizi) 10. PRADA 11. Piazza del Duomo

Focul Renașterii s-a aprins în Florența, cel mai bogat centru din epocă, în strânsă legătură cu familia Medici.

Orașul se remarcă prin cultură, artă renascentistă, arhitectură și monumente, prin emulaţia academică ce gravitează în jurul lui Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Giovanni Boccaccio, Niccolò Machiavelli și Francesco Guicciardini care au dus Florenţa pe culmile gloriei.

Ispirazione Firenze Arpeggio

Grad de intensitate 9. Sortimentul Ispirazione Firenze Arpeggio pune în evidenţă tradiţia prăjirii artizanale folosită de specialiștii locali de-a lungul timpului. Este un amestec de cafea Arabica prăjit intens pe o perioadă scurtă de timp pentru a rezulta un amestec deosebit, ușor de remarcat, cu echilibru între gustul amar și dulceag cu o textură cremoasă, cu note fine de cacao.

Citește și: Cele mai romantice locuri din Europa și ce trebuie să știi despre ele

Powered by Nespresso

Sursă foto: Guliver/Getty Images

Colaje realizate de Tudor Smalenic

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here