Arta tanara: Carla Fotea, 25 de ani, producatoare de film

0
carla fotea producatoare film

BAZAAR reuneste unele dintre cele mai promitatoare talente pentru a le afla visele si motivatiile ce le fac sa nu se abata de la drumul ales. In episodul 6 al seriei va invitam s-o descoperiti pe Carla Fotea:

Trecerea de la publicitate la cinematografie a fost… simpla. M-am dus la seful meu din agentie si i-am zis ca-mi dau demisia ca sa fac filme. Mi-a zis ca n-o sa reusesc si ca o sa ma intorc. Nu mai pusesem piciorul pe un platou de filmare, nu citisem un scenariu in viata mea, dar asta am crezut ca trebuie sa fac. Facusem teatru in liceu si poate de acolo a pornit. Imi imaginam ca la 35 de ani o sa ma las de publicitate si o sa apuc de filme, numai ca s-a intamplat la 21.

Nu aleg proiecte sau scenarii… aleg oameni si ideile lor. Scenariile se schimba, pot fi imbunatatite, cresc mereu. Asa ca mi se pare important sa aleg oameni in ideile carora cred si oameni de la care sa pot invata. Si mi se mai pare esential sa lucrez cu oameni din generatia mea. E clar ca inca ne aflam pe valul lui Radu Jude, Cristian Mungiu si Cristi Puiu, dar cred ca trebuie sa ne mentinem si sa avem in 10-15 ani niste regizori, directori de imagine, actori cel putin la fel de buni. Si cred ca asta tine si de mine.

Din pozitia de producator de film am invatat… ca nu exista probleme fara solutii si ca e mai simplu pentru toata lumea sa fii dragut cu oamenii.

Daca n-ar fi mers treaba cu producator de film… as mai fi incercat o data. Mama imi spune mereu ca n-o sa pot niciodata sa construiesc rachete spatiale pentru ca nu stiu matematica, dar in rest pot sa fac orice-mi pun in cap. Si slava Domnului ca exista Excel si functiile lui, ca altfel chiar n-as fi facut niciodata productie.

Ultimul film vazut care m-a emotionat este… Soldatii. Poveste din Ferentari (r. Ivana Mladenovic), care e acum in cinematografe. Un film super tupeist despre dragoste, manele si un univers paralel care e chiar la marginea Bucurestiului.

Ultima carte citita care m-a impresionat… Fals tratat de manipulare de Ana Blandiana. M-a spart cartea asta, m-a rupt in doua. Ana Blandiana vorbeste despre cum a trait cu Securitatea in casa si in gand inainte si dupa 89′. Daca as putea, as face cartea asta manual de istorie la clasa a XII-a.

Ultimul spectacol de teatru vazut… Regele moare (r. Andreea si Andrei Grosu, la TNB). Victor Rebengiuc + Mariana Mihut = love. E nevoie sa zic mai mult?

Si la filmari si la festivaluri… trebuie sa iau in considerare ca voi fi 10-12 ore in picioare si ca voi alerga de colo-colo, asa ca ideal este sa aleg haine care n-o sa-mi faca probleme: la filmari sport-casual si la festivaluri business-casual (cu piese care n-au nevoie sa fie calcate, ain’t nobody got time for that).

Cea mai solicitanta si placuta experienta profesionala de pana acum… a fost noul film al lui Radu Jude „Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari”, care va aparea candva anul acesta in cinematografe. A fost prima oara cand am fost production manager la un film atat de mare si chiar a fost un proiect dificil: multa figuratie, niste filmari riscante, chiar cred ca a iesit un film spectaculos. Dar am facut parte dintr-o echipa extraordinara condusa de Ada Solomon, asa ca nu pot sa ma plang.

O parte din material a aparut in numarul de martie al revistei Harper’s BAZAAR Romania.

Citeste si: “Arta tanara: Voica Oltean, actrita, 18 ani”!

Foto: Oltin Dogaru, Make-up: Adina Vlad, Hairstyling: Meda Petrescu/Artist Academy, Styling: Andrei Iovu si Lil Bulgac, Asistent styling: Veronica Nojac

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here