Arta tânără: Oana Barbonie, artist vizual, 23 de ani

0
Oana poartă bluză Bianca Popp, jeanși Sportmax, Max Mara și cercei H&M

BAZAAR reunește unele dintre cele mai promițătoare talente. Cel de-al cincilea episod al seriei îi este dedicat artistei Oana Barbonie.

A început să facă colaje pe la 17 ani și continuă să facă, pentru că simte că-i permit să spună povești fără să se simtă constrânsă de vreo regulă a artei. E art director la Școala9, o platformă online despre educație, unde contribuie la descoperirea și promovarea liceenilor pasionați de artele vizuale.

Un lucru valoros învățat la Erasmus în Polonia. Să dau timp oamenilor să se prezinte și să las deoparte ce-mi inspiră la prima vedere gesturile, vorbele, hainele lor. Țin minte când i-am zis Laviniei, cu care plecasem cu bursa în Varșovia, că e un rapper periculos în bucătăria căminului. Avea lanțuri, creastă, tatuaje. L-am cunoscut între timp ca fiind un drăguț, la doctorat, hotărât să devină profesor odată întors în Slovacia.

Ce-ți place cel mai mult la jobul de la Școala9? Că ne-am propus să fie un spațiu unde să colaborăm cu adolescenți pe foto sau ilustrație. Chiar mi-a zis o puștoaică de liceu că i se pare tare frumos cum noi ne numim Școala9, dar față de școala la care merge ea, noi nu-i spunem că arta ei nu duce nicăieri. Ci din contră.

A fi adult înseamnă … Să fii persoana de care aveai nevoie când erai copil (auzită la Brad Montague, autor). De asta mă cresc pe mine cu mai multă empatie, încerc să ascult mai bine – nu cu intenția de a răspunde, ci cu aceea de a-l înțelege pe cel de lângă, să fiu un om bun, să-i ajut pe alții să crească, să-mi ud cele trei plante.

Ce teme ți-ai dat pentru 2019? Să-mi dau timp după fiecare proiect, ca să-mi mulțumesc că l-am dus la capăt. E OK să ne și epuizăm în ceea ce am descoperit că iubim, dar este OK și să ne dăm liber, să îndosariem ce am făcut până acum ca să vedem de unde o luăm din loc. Și să încerc viața cu aproape #zerowaste.

Articol apărut în numărul de martie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “Arta tânără: Ana Capsali, designer, 21 de ani”!

Interviu realizat de Gabriela Pițurlea, Foto: Oltin Dogaru, Styling: Ina Borcea și Veronica Nojac, Makeup: Adina Vlad, Hairstyling: Diana Mogoș

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here