Următoarea destinație de vacanță? Astypalea – prima insulă certificată Smoke-Free Culture

0
Astypalea – prima insulă certificată Smoke-Free Culture
Astypalea – prima insulă certificată Smoke-Free Culture

Grecia are cu siguranță o listă lungă de destinații la care turiștii se întorc mereu cu plăcere – de la orașe vechi, a căror istorie se dezvăluie în fiecare detaliu arhitectural, la insule pitorești, cu spații special amenajate pentru relaxare. Astypalea întrunește toate atuurile unei destinații de vacanță ideale, cu un detaliu surprinzător, capabil să transforme concediul într-o experiență de neuitat.

Morile de vânt istorice la Chora, în centrul insulei Astypalea. 26 septembrie 2019 (Astypalea, Grecia)

Situată în sud-estul Mării Egee, Astypalea face parte din arhipelagul Dodecanese, fiind una din cele 15 insule recunoscute pentru atmosfera tipic mediteraneană atât de îndrăgită de vizitatori și localnici. Prin ce se distinge Astypalea de alte locuri care oferă turiștilor bine-cunoscutele plaje retrase, intime, spații de acomodare cochete și bucătărie tradițională grecească? Insula a obținut recent titlul de „prima insulă din lume certificată Smoke-Free Culture”. Titlul a fost acordat de TUV Austria, o organizație independentă de certificare, care desfășoară frecvent audituri spre recunoașterea angajamentului unei culturi de a reduce fumatul țigărilor.

Astypalea a reușit să adopte o cultură fără fum, informând constant vizitatorii și localnicii prin panouri amplasate în aeroport și zone turistice despre riscurile fumatului, precum și despre alternative mai bune pentru cei care nu pot renunța. Cum insula a avut dintotdeauna o cultură orientată spre un stil de viață echilibrat, inițiativa nu face decât vină în completarea acestei viziuni.

Astypalea a amplasat panouri informative în zona de mori de vânt istorice (în imagine), precum și la aeroport, port și plaje, pentru a informa localnicii și vizitatorii. 25 septembrie 2019 (Astypalea, Grecia)

Turiștii și localnicii deopotrivă sunt încurajați să se bucure de tot ce are insula de oferit, inclusiv în spații „smoke-free” special amenajate. Specialități culinare, preparate din produse localeamintim aici de miere grecească, șofran și salvie – servite în restaurante aflate la câțiva pași de plajă? Aiolos, Akti și Meltemi Cafe sunt doar câteva din locațiile care pun la dispoziție, pe lângă mâncare gustoasă tradițională, spații deschise în care pot fi utilizate dispozitive care nu produc fum, cum este IQOS.

 

Cum plajele sunt centrul de interes când vine vorba de insule grecești, vizitatorii pot alege una din plajele gândite special pentru un sejur relaxant și lipsit de griji. Livadi și Steno sunt două astfel de exemple în care turiștii pot practica sporturi acvatice, ori pot opta inclusiv pentru yoga și meditație. În plus, cele două plaje, unde fumatul este interzis, permit utilizarea produselor smoke-free.

Livadi – plajă smoke-free. 26 septembrie 2019 (Astypalea, Grecia)

Ca primă destinație care a îmbrățișat în totalitate o cultură fără fum, Astypalea deschide drumul și pentru alte orașe sau insule care ar putea să își surprindă vizitatorii în viitor. Între timp, știm care este următoarea oprire în sezonul estival.

Foto: PR

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here