Back to School: 7 femei cărora nu le-a fost frică să învețe și descopere ceva nou

0

Unele dintre femeile despre care vei citi în materialul ce urmează își pregătesc copiii pentru școală. Dar nu despre copii este vorba de această dată. După mult timp în care a tot fost vorba despre alții, acum e despre ele. Despre ce vor cu adevărat, ce le face plăcere, dincolo de interese materiale sau presiuni exterioare. Acum au decis că nu e prea târziu să fie din nou studente, să facă doctorate sau să învețe ceva nou – cafea, agricultură, reiki, you name it. Ceva cu totul diferit de ce au făcut până acum, care le face fericite.

BELINDA LIU, INSTRUCTOR DE FITNESS

Costum de baie Marks&Spencer, 169 Lei; Pantofi Just Cavalli, Sport Couture, 1.485 Lei; Cercei Mango, 55 Lei
; Pantaloni din recuzita Belindei

După ce a terminat Dreptul s-a apucat de nenumărate cursuri de gătit, în țară și în străinătate, apoi de fitness și nutriție, la nivel profesionist. Mai nou, și-a descoperit pasiunea pentru agricultură biologică și tâmplărie. „Ca să ajung la agricultură și tâmplărie, a fost nevoie să învaț și să trec prin multe alte pasiuni, meserii și cursuri, pentru că totul se leagă: mi-am deschis atelier de haine când aveam doar 18 ani pentru că asta mă pasiona. Acolo am învațat să lucrez cu mâinile. În același timp am făcut Facultatea de Drept, iar câțiva ani mai târziu am înțeles la ce îmi este de folos: pot studia/consulta legislația care ține de subiectele de interes pentru mine, precum agricultura sau agroturismul și chiar și domeniul Horeca. Pentru că doar atunci când știi în ce te bagi, din punct de vedere legislativ, poți să zici dacă te încumeți la un anume proiect sau altul. Agricultura a început să mă pasioneze după ani buni de fitness, nutriție, alimentație sănătoasă și pasiune pentru arta culinară: când vrei să fii sănătos, începi să faci sport și să fii atent la alimentație. Având cunoștințe aprofundate în nutriție, știi că un fruct sau o legumă are cea mai mare valoare nutritivă atunci când este crescut în ritmul lui, fără ajutor. Deci în sezonul lui. Când mănânci doar alimente care corespund sezonului lor de creștere, începi să observi diferența și la gust. Și mai observi ceva: cele mai gustoase sunt crescute în sistem ecologic. De munca fizică nu mi-a fost frică niciodată. Dimpotrivă: tot ce am făcut de-a lungul anilor a implicat un grad mare de muncă fizică. Pur și simplu mă face fericită. Îmi place să lucrez cu mâinile. Când plantezi ceva, nu doar arunci niște semințe și hopa! a ieșit planta. Pregătești pământul, studiezi tipul de sol, cauți semințe calitative, citești, vorbești cu oameni, vii cu soluții noi, ai grijă. Iar după un timp rezultă un fel de operă de artă. Cu viață. Și în tâmplărie la fel. Vrei agricultură în sistem ecologic? Înseamnă că te interesează mediul înconjurător. Dacă te interesează mediul înconjurător, înseamnă că reciclezi. Poți să reciclezi plastic, metal, sticlă, electronice, dar poți recicla și lemnul, nu? Așa am început. Am restaurat niște mobilă veche, apoi din scânduri de aruncat și crengi tăiate, rupte, am început să fac câte un scaun, câte o măsuță, o lampă. Când majoritatea se uită la un serial pe Netflix, pe mine mă găsești probabil uitându-mă la tutoriale cu prelucrarea lemnului. Mă mândresc deja cu mânuirea dibace a unor mașinării precum fierăstrăul sau bormașina. Îmi dau chiar un sentiment de putere și mândrie. Visul meu secret actual este să devin o ță- rancă get-beget cu acte, pământ și casă. Și să spulber preconcepția cum că trebuie să fii într-un anume fel, să ai un anume nivel de studii sau să arăți într-un anume fel ca să faci asta.”

DANIELA ROȘU, SPECIALIST INTERNAȚIONAL ÎN RECRUTARE

Bluză Gerard Darel, 1.062 Lei; Pantaloni H&M, 229 Lei; Loaferi Mango, 199 Lei; Bijuterii din recuzita Danielei

A făcut Facultatea de Management, dar a lucrat în industria hotelieră și performează în recrutare, Resurse Umane. Este coach în nutriție și a studiat yoga și meditația. Dar ce o preocupă cu adevărat este comu- nicarea cu animalele, motiv pentru care a urmat cursurile School of Animal Communication din America și este Certified Soul Level Animal Communicator și Animal Reiki Practitioner (Animal Reiki Source Academy, Anglia). „Dorința de a comunica cu animalele a venit cu Trouble, my forever dog, care a fost și este mentorul meu și a jucat rolul decisiv în redeschiderea sufletului meu spre iubire. Studiez în continuare tot ce ține de partea intuitivă. Când comunici cu animalele, o faci telepatic, folosindu-ți intuiția. Și cu cât practici mai mult intui]ia, cu atât te conectezi și comunici mai bine cu animalele și cu oamenii. Deosebirea este că animalele sunt întotdeauna deschise comunicării, sunt prezente, comunicarea se produce instantaneu. Poate unele sunt mai timide decât alele, dar după un timp scurt sunt întotdeauna dispuse să discute. Animalele nu au resentimente, nu mint – nu există minciună în lumea lor. Comunică din suflet, soul to soul. Ceea ce se întâmplă mai rar în comunicarea cu oamenii. Aș vrea să am o practică în care
să integrez tot ce am învățat de la wellness, yoga, să lucrez cu ani- malele ajutând oamenii lor să se vin- dece. Animalele nu vin în viața noastră întâmplător, ele vin cu o misiune și atunci când lucrăm cu ele ajutăm oamenii să se descopere pe ei, să se vindece. Este o modalitate foarte frumoasă de a readuce iubirea în viața noastră. Și iubirea vindecă orice.”

CAMELIA MIHĂILESCU, AVOCAT, COPROPRIETAR CARO HOTEL

 

Cămașă Michael Kors, Sport Couture, 1.155 Lei; Cercei din recuzita Cameliei

A studiat Dreptul în România și în America. A învățat limbi străine (franceză, engleză, italiană, spaniolă) și a mers periodic la cursuri de formare profesională. Dar de curând s-a apucat de un curs de Inspector Resurse Umane și și-a dat seama că vrea să facă un curs de barista. „Pasiunea pentru cafea vine din dorința de a trăi bine. E o artă a trăitului bine de care sunt foarte atrasă. Îmi plac lucrurile bine făcute și cum imediat după starea de urgență am decis începerea proiectului CaroCultura, proiect ce urma să se desfășoare în spațiu liber, am avut nevoie de o terasă și… ce cauți înainte de orice la o terasă? Aș zice că un pahar de apă și o cafea bună. Așa au început căutările mele în materie de cafea și astfel am ajuns la cafeaua artizanală Mabo, cafea prăjită de Bogdan Georgescu, vicecampion mondial la concursul internațional de prăjit cafea. Mi-am dorit să învăț să prepar o cafea bună și am făcut un curs de barista, iar acum cafeaua pe care o fac conține un ingredient esen]ial: pasi- une. Știu exact gustul pe care îl caut, știu că laptele schimbă enorm un capuccino sau un flat white și cu ajutorul lui poți renunța la zahăr pentru că un lapte bine făcut transformă produsul într-o cremă pe care creierul o poate asimila cu un desert extraordinar. Și mai e vorba aia, că o cafea bună împărțită cu un prieten este fericire gustată și timp bine petrecut. Iar dacă timpul petrecut este și în natură, vom afla că, de fapt, Paradisul este chiar aici unde suntem noi, cu gândurile noastre bune.”

DIANA DONI, ANTREPRENOR, SPECIALIST PR

Rochie COS, 435 Lei

A absolvit UNATC, Facultatea de Teatru, secția Teatrologie, o facultate care nu are nicio legătură cu profesia pe care o are de aproape 20 de ani, sau cu agenția de PR pe care a înființat-o în 2009. Și, cu atât mai puțin, cu noua ei pasiune. „Întotdeauna mi-au plăcut plantele și mereu am avut câteva prin casă sau pe la birou, dar așa, serios, a început de vreo doi ani și jumătate. Tocmai ce ne mutaserăm birourile într-un sediu nou și aveam o încăpere numai a mea, cu două ferestre care strigau după niște plante. În timp, am descoperit ce specii îmi plac și de ce plante ar trebui să mă înconjor, dar am mai înțeles și că dacă vreau să fac lucrul ăsta bine, ar trebui să am ceva mai multe cunoștințe decât cele pe care le-am dobândit în acești doi ani, într-un mod complet empiric. Așa că m-am înscris de curând la o școală online de horticultură, cât să învăț mai multe, și într-un mod sistematic, despre plante. Plantele pe care le crești acasă, în intimitatea casei tale, te fac să înțelegi într-un mod foarte practic și real faptul că fiecare acțiune a ta, ca individ, are un impact direct asupra mediului în care trăiești. Și nu vreau să mă îngrop în platitudini, dar înțelegi cu adevărat că natura e absolut magică și că e mult mai simplu să încerci să te integrezi decât să schimbi lucrurile din jur pentru tine. Și această epifanie m-a ajutat mult nu doar în relația cu plantele, chiar dacă de aici a plecat.”

DANIELA BOȘCA, PSIHOLOG, DIRECTORUL FEDERAȚIEI ORGANIZAȚIILOR NEGUVERNAMENTALE PENTRU COPIL

Cămașă Gerard Darel, 667 Lei; Pantaloni, 159 Lei, sacou, 239 Lei, și pantofi, 119 Lei, toate Marks&Spencer

De peste 20 de ani preocupările ei sunt în jurul psihologiei și drepturilor copilului. Este în anul 2 la doctorat, pe tematica parentalității. Dar ceea ce îi place ei cel mai mult să facă este să gătească. „Pasiunea pentru gătit este moștenită de la mami, care a fost cofetar, un om pasionat de ceea ce a făcut și dedicat până în ultima zi prăjiturilor, torturilor și bucătăriei, în general. Am gătit dintotdeauna, dar după ce am făcut cursuri profesioniste mi-a fost mult mai teamă să mă afișez în public cu ceea ce am gătit. Apoi am căpătat încredere. Chiar dacă vin după 10 ore de muncă de la serviciu, tot am chef să gătesc. Mă relaxează, mai mult decât yoga chiar. Sunt foarte fericită când combin mirodeniile. Ador să văd culorile în vasele de gătit și să aud sfârâitul sosurilor. Nu mai zic de mirosurile și aromele care mă amețesc uneori. Îmi place fiecare moleculă din mâncarea pe care o gătesc. Psihologia și gătitul au foarte mare legătură. Unii spun că întâlnirea dintre gătit și psihologie s-a făcut în Rai. Există o serie de studii care arată legătura dintre prepararea și consumul diferitelor alimente și emoții. Există un motiv pentru care oamenii mănâncă ciocolată, brânză, coaste de porc, pizza – eliberează substanțe chimice bune în creier. Gătitul aduce oamenii împreună și-i face să comunice, să lucreze în echipă și să se bucure de rezultate. După o zi lungă înseamnă să renunți la stresul zilnic și să fii în cele din urmă lipsit de griji, înconjurat de arome, de senzații, de culori și gusturi. Gătitul poate însemna și echilibru. Multe persoane care nu reușeau să slăbească au fost salvate în momentul în care au învățat să gătească și să mănânce sănătos și echilibrat.

IOANA SIMION, ANTREPRENOR

Rochie H&M, 229 Lei; 
Colier Mango, 99 Lei; Ochelari din recuzita Ioanei

Are două facultăți: cea de Management și Dreptul. Dar după ce al doilea copil a apărut în viața ei, și-a dat seama că își dorește să facă cu totul alte lucruri – să deschidă o grădiniță și să studieze un domeniu nou.
„Am vrut să știu mai multe despre cum pot să îmi cresc copiii sănătoși și echilibrați. Am citit multe cărți, am participat la multe cursuri și conferințe de parenting. În perioada aceea am constatat că mare parte din ce scria în cărți venea către mine sub formă de instinct. Cărțile și cursurile doar confirmau că fac bine ceea ce fac. Aspect care mi-a dat multă încredere în mine, ca părinte. Însă mi-am dat seama că nu este suficient, așa că am început să lucrez cu mine, să direcționez învățarea către mine, ca persoană, nu neapărat ca mamă, să citesc mai multe cărți care mă ajutau să cresc din punct de vedere personal, profesional și spiritual. Am născut al doilea copil și am deschis un centru educațional, apoi am accesat un program de dezvoltare a inteligenței emoționale. Acel program m-a ajutat enorm să îmi înțeleg stările, emoțiile, să le recunosc, să le accept, să le controlez, să comunic mai bine cu ceilalți, să îmi respect nevoile și mai ales valorile personale. Anul trecut am decis să urmez un masterat în domeniul educației și am ales programul Învățare, Inovare și Coaching în Educație din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației. Paralel cu programul de master, pe toată durata anului universitar, am urmat un curs despre cum funcționează creierul și despre sănătate susținut de un profesor de psihologie. Cursul acesta a generat multe revelații. Îmi doream să îmi cresc copiii într-un mod sănătos și echilibrat. Între timp, aceste repere au devenit automatisme, însă mai mult decât orice, acum îmi doresc să îi educ în armonie. În armonie cu mine, dar mai ales în armonie cu ei. Cum fac asta? Prin exemplu. Sunt convinsă, mi-a demonstrat și viața, că este inutil să le dăm lecții de viață așa cum ne dădeau părinții noștri. Ei vor face ceea ce văd la noi. Vor reacționa în modul în care noi reacționăm în anumite situații. Sunt cele mai bune radare de emoții, reacții, citit microexpresii. Într-un mod instinctiv vor folosi exact în contextul potrivit reacția pe care au văzut-o la modelele lor, respectiv, părinții. Sunt mici genii cu abilități fantastice. Avem multe de învățat noi de la ei.”

MIHAELA TĂUT, SPECIALIST ÎN COMUNICARE

Rochie Weekend Max Mara, 2.649 Lei; Cercei H&M, 29 Lei

Este manager de comunicare al Festivalului Sonoro, după o lungă perioadă de activitate în agenții de publicitate. A absolvit Filologie și are o diplomă de master în Comunicare și Relații Publice, iar în prezent este doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Științe ale Comunicării a Universității din București, unde își finalizează teza cu tema Comunicarea vaccinului ROR în New Media. „În general, părinții cu studii superioare și venituri peste medie sunt cei care chestionează vaccinarea și o refuză sau o amână, lucru ce indică importanța mare pe care o are mediatizarea unui subiect asupra deciziilor medicale.
Ce mi s-a mai părut interesant și aș vrea să aprofundez mai mult este o creștere a individualismului încurajat și de autorități și de media, care ne transmit că suntem responsabili pentru sănătatea și bunăstarea noastră, nu este rolul altcuiva să ne-o asigure. Prin urmare, din moment ce nu mai așteptăm să fim asigurați și ajutați de o autoritate supremă, nu mai suntem nici înclinați să acceptăm recomandarea – sau chiar impunerea – unei decizii personale, cum este vaccinarea, fără să fim tentați să cercetăm pe cont propriu problema și să considerăm că avem dreptul să refuzăm acest act, dacă ni se pare că nu este 100% sigur. Comunicarea vaccinării ca un act de responsabilitate față de societate, pentru semeni, contravine cu mesajele care au condus la creșterea individualismului. Cred că acolo ar trebui intervenit, dacă dorim ca populația să înțeleagă corect mesajul legat de vaccinare – un act medical care a salvat milioane de vieți, dar care este și victima propriului succes. Lumea a uitat cum arată copiii bolnavi de poliomielită sau ce înseamnă să-ți moară copii până la vârsta de 4 ani, din cauza unor boli ale copilăriei prevenibile acum prin vaccinare. De fiecare dată când un cunoscut are un copil și îi urez tradiționalul Să-ți trăiască!, mă gândesc ce dramă e în spatele acestei urări. Nu pot blama, însă, nici părinții care refuză anumite vaccinuri sau le întârzie cât mai mult.”

Citește și: Viața mea, stilul meu – acasă la modelul Amanda Sanchez

Fotografii de OLTIN DOGARU; Text de ANDREEA CIPCĂ; Styling de VERONICA NOJAC

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here