O baie fierbinte, metoda nou descoperita de ardere a caloriilor

0
baie fierbinte efecte benefice

Multe culturi sustin beneficiile pe care le are o baie fierbinte. Dar numai de curand, stiinta a venit in sprijinul acestor considerente, aratand cum incalzirea pasiva (diferita de transpirarea in timpul unui efort fizic) imbunatateste sanatatea.

Cu totii stiam ca o baie fierbinte sau cateva minute petrecute in sauna, te ajuta sa-ti calmezi corpul dupa antrenament, dar ce se intampla daca inlocuiesti intregul antrenament cu asta? La Universitatea Loughborough oamenii de stiinta au investigat efectul pe care-l are o baie fierbinte in legatura cu nivelul zaharului din sange (o masura importanta a capacitatii metabolice) si a energiei consumate (numarul de calorii arse).

Au fost recrutati 14 de oameni pentru a lua parte la acest studiu. Unii dintre ei au facut o baie fierbinte, la 40 de grade, timp de o ora, iar altii au participat la o ora de cycling. Activitatile au fost in asa fel concepute pentru a provoca o crestere cu un grad a temperaturii corpului pe parcursul unei ore.

Cyclingul a ars mai multe calorii comparativ cu baia fierbinte, dar baia fierbinte a ars la fel de multe calorii precum o plimbare de o jumatate de ora (in jur de 140 de calorii). Nivelul zaharului din sange a fost similar in ambele conditii, dar varful nivelului de zahar din sange dupa masa a fost cu 10% mai mic pentru participantii care au facut o baie fierbinte.

Primul studiu despre efectele benefice pe care le are o baie fierbinte a fost realizat in 1999

Intr-un al doilea studiu, acelasi grup a analizat mecanismul responsabil pentru aceste imbunatatiri. Ei au descoperit ca incalzirea pasiva a ridicat nivelul de oxid nitric, o molecula care dilata vasele de sange si reduce tensiunea arteriala. Acest lucru are implicatii si pentru tratarea hipertensiunii arteriale si imbunatatirea circulatiei periferice la persoanele cu diabet de tip 2. Cum diabetul zaharat de tip 2 este asociat cu o reducere a nivelului de oxid nitric, incalzirea pasiva poate ajuta la restabilirea unui nivel mai sanatos si la reducerea tensiunii arteriale.

Primul studiu despre baile fierbinti, realizat de Philip Hooper de la McKee Medical Center, Colorado, in 1999, a investigat efectul pe care-l are o terapie de trei saptamani cu bai fierbinti pentru pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2. Rezultatele au aratat imbunatatiri ale greutatii corporale, controlul glicemiei si o dependenta redusa la insulina. Hooper crezut ca aceste efecte pot rezulta din modificari ale fluxului sanguin, ca urmare a incalzirii pasive, dar el nu a putut sa identifice un mecanism specific prin care interventia lor a dus la aceste beneficii.

Si acesta nu este singurul alt studiu care sugereaza ca incalzirea pasiva ar putea avea beneficii pentru sanatate foarte clar definite. O cercetare finlandeza din 2015 a sugerat ca saunele frecvente ar putea reduce riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Iar rezultatul acestei cercetari a fost sustinul ulterior su de oamenii de stiinta de la Universitatea din Oregan care au publicat un studiu ce dovedea legatura dintre baile fierbinti si reducerea tensiunii arteriale.

Cititi si: “Fit in timp record: sfaturi pentru a slabi inteligent”!

Foto: Thinkstock

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here