Balenciaga la Muzeul Thyssen-Bornemisza

0
Balenciaga si picturile spaniole la Muzeul Thyssen-Bornemisza

Cristóbal Balenciaga și picturile spaniole care l-au inspirat

Între 18 iunie și 22 septembrie, Muzeul Național Thyssen-Bornemisza din Madrid prezintă o expoziție ce unește creațiile lui Cristóbal Balenciaga, cel mai influent și admirat designer de modă din toate timpurile, și tradiția operelor de artă ale pictorilor spanioli din secolul al XVI-lea până în sec. XX. Este prima expoziție din Madrid ce îi este dedicată acestui designer basc în aproape 50 de ani și prima care aduce la un loc piesele sale vestimentare și picturile ce au reprezentat principala lui sursă de inspirație.

Multe dintre cele 90 de rochii expuse în muzeu sunt afișate public pentru prima dată. Capodoperele aduse special din Bilbao sau Prado sunt ale unor mari artiști precum El Greco, Velázquez, Murillo, Carreño de Miranda, Zurbarán, Goya, Madrazo și Zuloaga.

Balenciaga x Museo Thyssen-Bornemisza

Referințe din istoria artei și a culturii spaniole sunt prezente în creațiile lui Balengiaca: liniile simple, minimaliste ale veșmintelor religioase catolice și volumul arhitectural al materialelor sunt teme recurente în colecțiile lui; trena unduitoare purtată de dansatoare de flamenco se regăsește în tiparele sale; strălucirea costumelor toreadorilor este reflectată cu măiestrie în paillettele brodate în jacheta bolero; estetica curții habsburgice spaniole este tradusă prin materiale ca mătasea neagră ca smoala. Balenciaga și-a menținut influențe chiar și în cea mai avangardistă perioadă a sa, revigorând tehnici și stiluri istorice și reinterpretându-le într-o manieră mereu modernă.

Spațiul expozițional aduce un omagiu negrului, una din culorile emblematice ale designerului, dar și creatorului ca architect al haute couture-ului, un concept creat de el, care a rezistat testului timpului datorită importanței liniei și formelor pure din creațiile sale și datorită invențiilor sale emblematice, precum tunica sau rochia baby doll, culminând cu piese abstracte în 1960.

Foto: PR Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, getty images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here