Barrique: De la vin la design

0
Din zona proiectelor de design inovator, gandite, in principal, pentru reducerea impactului asupra planetei, dar si pentru sprijinirea comunitatilor, ne place initiativa Barrique din San Patrignano.

Comunitatea italiana se baza pe mestesugul butoaielor de vin, care are tot mai putina cerere si tot mai multe deseuri. Alaturi de 30 de designeri cu faima internationala, din diverse domenii, s-a nascut proiectul Barrique, ce refoloseste 230 dintre vechile butoaie de vin, ajuta comunitatea prin pastrarea acestui mestesug antic si creeaza noi locuri de munca pentru cei tineri.

O colaborare dintre artizanii din San Patrignano, designeri si arhitecti, proiectul a fost o experienta noua pentru toti cei implicati. Provocarea a fost sa transforme vechi butoaie ce nu mai puteau fi folosite pentru scopul lor initial in mobila moderna si sofisticata.

Printre designerii care ne-au atras atentia se numara Angella Missoni cu leaganul Miss Dondola, colorat in maniera Missoni.  Inspirata de doagele desprinse pe care le-a primit la inceputul proiectului, Missoni a dorit sa pastreze aceasta esenta de obiecte miscatoare si o combinatie de sfoara si noduri a dus la crearea veselei Miss Dondola.

Karim Rashid, al carui bestseller Design Yourself ne-a marcat si pe noi, a imaginat Inverso, un set de taburet si o mica masa. Karim s-a folosit de culoarea lasata de vin pe interiorul doagelor, dar si de forma creata de aceasta inversiune.

Iar Chiara Ferragamo a dorit sa pastreze o forma inversata a arcuirii doagelor de stejar, adaugand spatiu intre arcurile de cerc, cu scaunul Dragessa. Ea isi descrie designul ca o „varianta romantica a unui nobil butoi din stejar, folosit pentru invechirea soiului Brunello Campo del Drago”, de unde si numele de Draghessa.

De cand s-a lansat proiectul, arta din butoaie a avut o expozitie in Milano si urmeaza sa faca turul Americii. Puteti vedea creatiile celorlalti designeri  si citi mai multe despre acest proiect pe Barrique.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here