‘Batalia’ de la Versailles

0

Versailles a fost dintotdeauna un loc care a atras moda in toate manifestarile ei, una dintre cele mai recente fiind colectia Chanel resort 2013, inspirata chiar de Maria Antoaneta. Dar cea mai mare „batalie” a modei s-a intamplat aici in noiembrie 1973, cand cinci designeri americani si cinci designeri francezi s-au infruntat pe podium.

(foto: CoffeeBluff)

Evenimentul a fost unul de strangere de fonduri pentru restaurarea Versailles-ului, fiind organizat de publicista Eleanor Lambert si curatorul Gerald Van der Kemp. Greii haute couture-ului francez – Yves Saint Laurent, Christian Dior, Hubert de Givenchy, Pierre Cardin si Emanuel Ungaro – urmau sa fie pe acelasi podium cu reprezentanti pret-a-porter-ului de peste ocean, care urmareau sa se lanseze pe piata din Europa – Anne Klein, Stephen Burrows, Bill Blass, Oscar de la Renta si Halston. Iar publicul invitat a fost la fel de ales, Grace de Monaco, Andy Warhol, Christina Onassis si Josephine Baker fiind in primul rand.

Francezii au venit cu decoruri extravangante, in spirit cu exuberanta scenei pe care a avut loc casatoria dintre Maria Antoaneta si Ludovic XVI, iar americanii cu o energie noua, cu modele de culoare si cu o atmosfera electrizanta, setata de la inceput de Liza Minnelli cantand Bonjour Paris!. Impactul prezentarii americanilor a convins presa sa transforme evenimentul intr-o batalie. Astfel s-au schimbat paradigmele modei, pret-a-porter-ul a fost adus in prim plan la nivel international, iar podiumurile au fost cucerite de modele exotice cu mers de felina.

Documentarul Versailles ’73: American Runway Revolution, creat de un mic studio independent, Coffee Bluff Pictures, a fost proiectat in avanpremiera la Cannes anul acesta si va avea premiera oficiala la Saptamana Modei de la New York, in septembrie.

Pana atunci putem viziona trailerul:

[youtube SIkciKGeSEk 600]

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here