BAZAAR recomanda: Closer to the Moon

0

Vera Farmiga si Mark Strong in Closer to the Moon  (Foto: Sorin Nainer/Mandragora Movies)

Nae Caranfil si distributia principala a filmului: Mark Strong (stanga), Christian McKay, Tim Plester si Vera Farmiga

In Closer to the Moon (premiera: 7 martie), Nae Caranfil pleaca de la legendarul caz al jafului Bancii Nationale a Romaniei din 1959. Nu se stie nici azi de ce fratii Alexandru si Paul Ioanid, sotii Monica si Igor Sevianu, Sasa Musat si Haralambie Obodeanu au atacat si jefuit masina BNR. La un an dupa ce sunt prinsi, sunt pusi sa joace farsa reconstituirii cinematografice a jafului, dupa care barbatii sunt condamnati la moarte si executati, iar Monica Sevianu – la munca silnica pe viata.

Avand libertatea fictiunii, Nae Caranfil construieste o poveste cuceritoare pentru a aprofunda o tema care il preocupa: pierderea inocentei. Filmul „incearca sa spuna o poveste universal valabila despre ce inseamna pierderea inocentei in destinul unor oameni. Hold up-ul in sine e o incercare disperata de a regasi o inocenta pierduta”, a explicat cineastul intr-un interviu pe care-l puteti citi in noua editie Harper’s BAZAAR Romania.  „E povestea unor tineri care, in timpul razboiului, sunt sedusi de utopia comunista. Intr-un fel e si normal pentru ca, evrei fiind, atractia era aproape obligatorie. Speranta unei vieti fara persecutii venea de la Est. Supravietuiesc razboiului intr-un moment cand comunismul se instaleaza triumfal intr-o jumatate de Europa. (Triumfal pentru ei, catastrofal pentru altii.). Intr-un rastimp destul de scurt, se trezesc in functii de raspundere in cadrul aparatului de partid, ceea ce reprezinta incununarea aventurii lor. Din acel moment incepe, sa spun asa, maturizarea. Incep sa traiasca in mod real si cotidian utopia la care pusesera umarul. Dezamagirea e lenta, dar uriasa.”

In acelasi interviu realizat de Iulia Blaga, Nae Caranfil vorbeste despre visul sau de a face film in engleza:  „In adolescenta si tinerete mi-am dorit foarte tare, dar momentul cand visul devine realitate e uneori ca trenuletul electric daruit unui adult de 50 de ani, adica vine un pic cam tarziu. La momentul Closer to the Moon visul trecuse, mai ales ca cinemaul american de care fusesem eu indragostit… nu seamana cu cel de azi. Adica, cum sa-ti spun, de la Mary Poppins la Harry Potter e diferenta dintre unt si margarina. Sigur, m-am bucurat de ocazia asta, dar nu cu isteria cu care as fi facut-o acum 30 de ani.”

Vorbit in engleza, cu un coproducator american si doua vedete pe afis, Vera Farmiga si Mark Strong, Closer to the Moon respecta codurile cinemaului hollywoodian de altadata, fiind in acelasi timp un film de autor: Nae Caranfil at his best.

Cititi intregul interviu cu Nae Caranfil in editia Harper’s BAZAAR martie-aprilie, acum la toate centrele de presa!

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here