BAZAAR recomanda: Costumele Doinei Levintza, in expozitie

0

Expozitia Doina Levintza: Costumul de teatru – de la schita la miracol (Teatrul National din Bucuresti, pana pe 30 noiembrie) va introduce in atelierul Doinei Levintza si va permite sa va imaginati pasii pe care scenograful ii face de la ideea initiala la produsul final.

„Am facut un mare efort sa adun din toate teatrele din tara cate putin din ce a mai ramas. Fac un apel: Va rog, pastrati costumele, ca sa existe o istorie a teatrului in costume”, a spus Levintza la vernisajul expozitiei, care a marcat deschiderea Festivalului National de Teatru 2014. „A fost o munca imensa sa pot face rost de fotografii si de costume ale marilor actori cu care am avut sansa sa lucrez. Din pacate, cand eram tanara, nu m-am gandit la faptul ca aceste costume trebuie sa supravietuiasca dispariției actorilor.”

Printre costumele din expozitie se numara cele din spectacolele Omor in catedrala (regia Mihai Maniutiu, 1996, Teatrul National Cluj-Napoca), Portretul lui Dorian Gray (regia Dragos Galgotiu, 2004, Teatrul Odeon), Epopeea lui Ghilgamesh (regia Dragoş Galgotiu, 2009, Teatrul Odeon) si M… Butterfly (regia Ada Lupu, 2000, Teatrul Odeon).

O aparitie-surpriza la vernisaj a fost cea a actritei Jacqueline Bisset. „E fabulos ceea ce vad”, a spus ea. „Am o senzatie stranie cand ma uit la aceste costume frumoase, dar imateriale, ca niste stafii care bantuie teatrul. Am citit multe basme cand eram mica si probabil ca magia costumelor a ramas cu mine de atunci.”

Foto (4): Lucian Muntean/Prin amabilitatea Festivalului National de Teatru

Foto (4): Mihaela Marin/Prin amabilitatea Festivalului National de Teatru

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here