BAZAAR recomanda: N°5 CULTURE CHANEL

0

Una dintre salile expozitiei N°5 CULTURE CHANEL, Palais de Tokyo, Paris. (Foto: CHANEL)

Concentrandu-se pe legaturile de lunga durata dintre Chanel si arte, N°5 CULTURE CHANEL cauta sa dezvaluie esenta artistica atemporala si iconica a parfumului N°5.

Expozitia a fost din nou incredintata lui Jean-Louis Froment, curator al editiilor anterioare ce au avut loc succesiv in Muzeul de Stat pentru Arte Frumoase Puskin, din Moscova, in Muzeul National de Arta al Chinei, la Beijing, si, mai recent, in Opera din Canton.

Exponate ale expozitiei N°5 CULTURE CHANEL. (Foto: CHANEL)

Lucrarile de arta, fotografiile, arhivele si obiectele expuse ofera o imagine asupra surselor de inspiratie si a lumii in care a trait Mademoiselle Chanel. Parfumul N°5, unic si atemporal, reprezinta un ecou al gandurilor sale legate de destinatiile preferate, cum ar fi Venetia, Rusia, sau vila sa, La Pausa, ori de creatiile prietenilor sai artisti: Cocteau, Picasso, Apollinaire, Stravinsky, Picabia.

N°5 CULTURE CHANEL. (Foto: CHANEL)

Salvador Dali, Gran Central Powder Room, circa 1937. (Private Collection © Salvador Dali, Fundacio Gala-Salvador Dali/ADAGP, Paris 2013)
INTERVIU cu Jean-Louis Froment, curatorul expozitiei

De ce o expozitie dedicata N°5? Este o celebrare a parfumului?

N°5 nu are nevoie sa fie sarbatorit. Mii de femei in fiecare zi il celebreaza purtandu-l. Prin aceasta actiune, se sarbatoreste o inventie – parfumul creat de Gabrielle Chanel dupa propriul sau chip, in 1921, si devenit in timp o legenda. Expozitia N°5 CULTURE CHANEL este parte a unui ciclu de expozitii, ce dezvaluie cat de mult au fost influentate creatiile lui Gabrielle Chanel de un spirit artistic ce a insotit-o de-a lungul vietii. Rezultatul este crearea unui limbaj unic, care reprezinta esenta Chanel si care da brandului caracterul sau inegalabil si inconfundabil.

Jean-Louis Froment. (Foto: CHANEL)

De catva timp incoace, ati lucrat in colaborare cu Chanel la crearea mai multor expozitii dedicate marcii si creatoarei sale. De la Muzeul Puskin la cele trei expozitii CULTURE CHANEL in China, unde se situeaza acest nou proiect dedicat N°5 in raport cu cele anterioare?

Expozitiile din Moscova si China au avut un caracter mai general. Tema centrala a acestor expozitii a constat in relatia dintre o viata si munca de o viata – care este, de fapt, povestea Gabriellei Chanel –, in corespondentele artistice ale creatiilor sale si in limbajul creativ al actualilor directori artistici de la Chanel.

Ni s-a parut captivant sa abordam simboluri Chanel, iar N°5 a fost o alegere fireasca. Ceea ce doresc sa dezvalui in aceasta expozitie este faptul ca N°5 nu este un parfum, ci un artefact cultural, care este sustinut de aventura profund personala a unei femei – privilegiul marilor creatori – si faptul ca N°5 se bazeaza in intregime pe formele istorice si artistice ale modernitatii. N°5 este un manifest.

De ce ati ales Palais de Tokyo pentru expozitie? Cum se impaca abordarea multidisciplinara a muzeului cu expozitia si lumea Chanel?

Ce inseamna „contemporan”? Artistii prezentati astazi in muzeu sunt mai putin contemporani decat Picasso si Picabia, care fac parte din expozitia N°5 CULTURE CHANEL? Nu cred in aceste clasificari. Contemporan este ceea ce memoria mea conjuga din trecut la timpul prezent. Asadar, „contemporan” este un mod de a gandi in prezent, un unficator al vremurilor. Vreau sa insist asupra unui lucru: motivul pentru care aceasta expozitie este o componenta a programului expozitional de la Palais de Tokyo este tocmai acela ca No 5 „nu este un parfum”, ci o creatie.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here