BAZAAR recomanda: Performance unic in expozitia Mircea Cantor

0

Alexandra Sand si Adina Mocanu. Foto: Mircea Cantor

Adina Mocanu & Alexandra Sand si Miklós Onucsán sunt invitatii lunii februarie in „Camera de oaspeti” a expozitiei-eveniment Mircea Cantor: Q.E.D, de la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC).

Primele doua vor reacta pe 10 februarie, de la ora 19.00 (evenimentul va incepe la ora fixa, nu intarziati!) un performance care l-a convins pe Cantor sa le invite in ultimul moment in „Camera de oaspeti”, in timp ce  Miklós Onucsán este prezent cu o serie surprinzatoare de lucrari intitulate Further Future Gifts (to Mircea Cantor).

Cantor le-a descoperit pe Adina Mocanu si Alexandra Sand la Platforma, un proiect coordonat de artisti si gazduit de Anexa MNAC, si le-a invitat sa reacteze in sala mare a expozitiei sale „un performance de o singura seara, pe cat de minimal, pe atat de intens, dat fiind ritmul specific pe care cele doua artiste il impun”.

„Dincolo de referinte in istoria artei si trimiteri de genul cartografierea spatiului muzeului cu corpul artistului (Alexandra/vertical, Adina/orizontal), dincolo de a umple cubul alb cu prezenta artistului, dincolo de a lasa urme in locul unde te afli sau treci (memoria spatiu/corp), dincolo de aspectul meditativ si self-engaged al performance-ului, cele doua artiste propun o lectura in ralanti a timpului – a timpului lor si al nostru ca spectatori. O bucla ce o deschidem atunci cand intram in sala si o inchidem in momentul in care vom iesi”, spune artistul.

 

Miklós Onucsán, Further Future Gifts (to Mircea Cantor). Foto: Mircea Cantor

La randul sau, Miklós Onucsán intervine cu o serie de lucrari constand intr-un ansamblu de armaturi de jerbe mortuare, realizate din nuiele si agatate simplu pe perete. „Miklós Onucsán este un pion important pe tabla de sah a artei, este, de fapt, pionul ce se transforma in orice alta piesa odată ajuns la capatul opus al tablei. Miklós Onucsán este printre putinii artisti pe care ii stiu si care nu a incetat sa se reinventeze cu fiecare lucrare, ca si cum nu ar dori sa il fixam intr-o grila, ca si cum are intotdeauna un concept nou ce vrea sa il propovaduiasca”, spune Mircea Cantor.

Expozitia Mircea Cantor: Q.E.D este deschisa la MNAC pana pe 13 aprilie.

Cititi aici articolul despre Mircea Cantor aparut in editia Harper’s BAZAAR mai – iunie 2013.  

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here