Best of TIFF: topul filmelor proiectate in cadrul festivalului

0
filme tiff 2017

IULIA BLAGA selecteaza cele mai interesante evenimente din programul festivalului de film desfasurat la Cluj.

Must-urile celei de-a 16-a editii de TIFF includ filme mai vechi, dar si clin d’oeil-uri catre noile trenduri din cinema. Din prima categorie face parte retrospectiva cineastului francez Jean-Pierre Melville, care s-a stins in 1973 la doar 55 de ani si din a carui creatie au fost aratate sase lungmetraje, inclusiv policier-urile Le cercle rouge, cu actorul-fetis Alain Delon, plus Bourvil si Yves Montand, si Le doulos, cu Jean-Paul Belmondo si Serge Reggiani. Tot in prima categorie intra si retrospectiva pictorului elvetian H.R. Giger, oscarizat pentru Alien. La TIFF a fost proiectat si cel mai recent Alien, dar si cateva scurtmetraje cu colaborarile lui Giger (printre care cea cu trupa Blondie din A New Face of Debbie Harry) si scurtmetraje tip behind-the-scenes.

filme tiff 2017
Plein Soleil

De neratat a fost proiectia de gala cu varianta originala a unuia dintre cele mai valoroase si mai incercate filme din cinematografia romana, Suta de lei, de Mircea Saucan, film care a rulat putin si in varianta cenzurata dupa premiera din 1973. Cine mai stie azi ca producatorul (directorul filmului, cum se spunea pe atunci) Constantin Roates a facut infarct si a murit cand negativul filmului a fost ars? Din fericire, s-a pastrat copia pozitiva, dar ghinionul a facut ca tot varianta cenzurata sa fie digitalizata dupa ’90 si aratata pe micul ecran sau peste hotare. Suta de lei e povestea unei tradari si infatiseaza relatia dificila dintre doi frati complet diferiti (interpretati de Dan Nutu si Ion Dichiseanu), distanta in timp facand azi si mai evidenta incompatibilitatea dintre aderarea la sistem si libertatea de spirit. in aceeasi paradigma ar putea intra si retrospectiva iconoclastei Kira Muratova, cineasta ucraineana nascuta in Romania, la Soroca, ale carei filme de dinainte de Glasnost au avut si ele de infruntat cenzura comunista.

filme tiff 2017
The History of Love

Libertina e selectia de filme prezentate la Cluj dupa ce au fost proiectate in diferite editii ale Festivalului Viva Erotica din Helsinki, singurul festival de filme erotice neinitiat de profesionisti din industria sexului, ci de oameni de cinema. N-o sa gasiti sex fara perdea, ci multa dragoste in The History of Love, primul film de limba engleza al lui Radu Mihaileanu. Adaptarea bestseller-ului lui Nicole Krauss despre lunga poveste de iubire a doi tineri evrei din Polonia celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost filmata la New York si in Canada, dar si la Cluj-Napoca, iar premiera romaneasca a avut loc in Piata Unirii, in prezenta unuia dintre protagonisti, cunoscutul actor britanic Derek Jacobi.

De neocolit a fost si On Body and Soul, de Ildikó Enyedi, care a castigat anul acesta Ursul de Aur la Berlin, un inedit love story, plasat intr-un abator din Budapesta, despre dificultatea intimitatii in ziua de azi. Festivalul il omagiaza post-mortem pe cineastul iranian Abbas Kiarostami, proiectandu-i ultimul scurtmetraj, Take Me Home, un poem in alb-negru in care fotbalul devine mai mult decat un sport. Tot in alb-negru, dar cu multe nuante, si-a filmat britanica Sally Potter satira prezentata in Competitie la Berlin 2017, The Party, un regal actoricesc (Kristin Scott Thomas, Timothy Spall, Patricia Clarkson, Bruno Ganz, Emily Mortimer, Cillian Murphy, Cherry Jones) despre minciuna si tradare in dragoste si politica.

Alte noutati din 2017 au fost pavilionul TIFF Experience Zone, destinat noilor tehnologii si filmelor VR si concertul de pe 6 iunie, la care Jozef van Wissem, muzician olandez stabilit la New York, a cantat melodiile compuse de el pentru Only Lovers Left Alive, de Jim Jarmusch.

Festivalul International de Film Transilvania s-a desfasurat in acest an la Cluj in perioada 2 – 11 iunie.

Articol aparut in numarul de iunie al revistei Harper’s BAZAAR Romania.

Cititi si: “5 minute cu… Olimpia Melinte”!

Foto: prin amabilitatea distribuitorilor

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here