Bilete la teatru

0
77
Beware of Pity

Festivalul Naţional de Teatru (19-29 octombrie) e ocazia de a vedea în Bucureşti spectacolele realizate în ultimul an de cei mai buni regizori ai momentului.

Cu Povestea prințesei deocheate (Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu), Silviu Purcărete reinterpretează într-o manieră personală o piesă kabuki, precum şi regulile şi spaţiul specifice acestei tradiţii teatrale japoneze. Textul original abundă în istorii de dragoste obsesivă, crime, reîncarnări şi răzbunare, iar scenariul scris de Purcărete preia aceste teme şi construieşte cu umor un comentariu asupra dialogului dintre cultura europeană şi cea japoneză.

Povestea prințesei deocheate

Yuri Kordonsky – cunoscut mai ales pentru montarea clasicilor literaturii ruse – ne invită de această dată la o transpunere scenică a maestrului realismului magic. Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet (Teatrul German de Stat Timişoara) reuneşte trei povestiri de Gabriel García Márquez, în care regăsim cunoscutul Macondo al autorului, dar şi lumea lui imaginară, cea a viselor.

Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet

Radu Afrim e prezent în selecţie prin trei spectacole din tot atâtea oraşe: Rabenthal, de Jörg Graser (Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara) explorează cu îndrăzneală legătura dintre dragoste şi cruzime; Wolfgang, după Yannis Mavritsakis (Teatrul Tineretului Piatra Neamţ), vorbeşte despre fragilitatea noastră, dar şi despre captivitate, „care nu e neapărat un beci, un portbagaj, ci poate fi propria familie, propriul oraş, ţara, cu care dezvolţi o relaţie de dragoste şi ură”, potrivit regizorului; iar Despre oameni și cartofi (Teatrul „Andrei Mureşanu” Sfântu-Gheorghe) porneşte de la un accident petrecut în judeţul Covasna acum şase ani, urmărind consecinţele sale în familiile lucrătorilor care şi-au pierdut viaţa în timp ce se întorceau de la cules cartofi. Cel din urmă spectacol face parte dintr-o secţiune nouă a festivalului, Teatrul și societatea. Acum, care cuprinde şase producţii must-see despre teme la zi.

Rabenthal

De neratat sunt şi spectacolele străine invitate în FNT, printre care două producţii ale teatrului berlinez Schaubühne: Miss Julie, după August Strindberg, şi Beware of Pity, o adaptare a singurului roman scris de Stefan Zweig, în regia lui Simon McBurney de la legendara companie teatrală Complicité.

Beware of Pity

Articol apărut în numărul de octombrie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “(P) FNT – On Air: 42 de productii realizate de Teatrul National Radiofonic”!

Foto: prin amabilitatea distribuitorilor

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here