Noutăți de la Black Button Books sau ce cărți ne însoțesc în vacanță

0
Black Button Books squad, Anca Dumitrescu (dreapta), Ana Bulgăr (mijloc), Elena Marcu (dreapta)

Datorită editurii Black Button Books l-am descoperit pe autorul bosniac Aleksandar Hemon, de care m-am îndrăgostit iremediabil. Haios și foarte deștept, say no more. Traducerile impecabile ale cărților autorului, „Iubire și obstacole” și „Cartea vieților mele„, realizate de redactorii editurii, Elena Marcu și Anca Dumitrescu, m-au introdus în universul copilăriei lui Hemon pe străzile din Sarajevo, m-au făcut să râd cu poftă înainte de culcare și să mă bucur de mici descoperiri personale și să vreau să le recitesc imediat ce le-am terminat. Pe Aleksandar Hemon îl găsiți și pe twitter.

Avem plăcerea să vă recomandăm câteva dintre cărțile traduse și publicate de Black Button Books, ca să vă facem poftă să le cumpărați pe toate și să le devorați pe plajă vara asta.

Roxane Gay vorbește cu o sinceritate tranșantă despre frica de și pentru propriul corp, despre spațiul pe care ne permitem și ni se permite să-l ocupăm, despre reconciliere, despre reziliență și despre cum să rămânem întregi. (Black Button)

În Foame. Memoriile corpului (meu), Roxane Gay scrie intim, cu sensibilitate despre trup, folosind propriile lupte emoționale și psihologice ca mijloace de explorare a fricilor noastre legate de plăcere, consum, aspect și sănătate. Ca femeie care își descrie corpul ca „profund indisciplinat”, Roxane Gay înțelege tensiunea dintre dorință și negare, dintre consolare și grijă de sine. În Foame, vorbește critic și tranșant despre copilărie, adolescență și tinerețea timpurie, inclusiv despre devastatorul act de violență care i-a deturnat întreaga viață, invitând cititorul să ia parte la realitățile, durerile și bucuriile vieții ei cotidiene.

Foame. Memoriile corpului (meu) a fost bestseller New York Times, finalist la National Book Critics Circle Award, a câștigat Lambda Literary Award și a fost inclusă pe lista celor mai bune cărți ale Anului 2017 de: Time, NPR, People, Elle, The Washington Post, The Los Angeles Times, The Chicago Tribune, Newsday, St. Louis Post-Dispatch, PopSugar, BookRiot, Library Journal,  Booklist, Kirkus Reviews, Shelf Awareness.

În acest volum de memorii, prima lui scriere de nonficțiune, prozatorul american evocă o panoramă vie a Americii de la jumătatea secolului XX și un portret intim al vieții lui de familie. Explorând propria percepție fluidă asupra părinților săi, autorul reflectă și asupra impactului pierderii și al devotamentului. Scris cu inteligența, precizia și umanitatea pentru care Richard Ford este cunoscut, Între ei este deopotrivă o declarație de dragoste și o reflecție eliberatoare asupra familiei.

Richard Ford dezvoltă sub ochii cititorului limbajul care-i articulează părinții în această formă, acum permanentă. Exercițiului ireproșabil de stil al ficțiunii pentru care cultura americană îl elogiază adesea, îi este anexat exercițiul subiectiv, dar brutal de onest din singura sa carte nonficțională: Între ei. (Black Button)

Eseul „O cameră doar a ei”  reprezintă una dintre cele mai valoroase contribuții la literatura feministă din secoluln XX. A fost publicat inițial în 1929 și constituie o argumentare spumoasă, urbană și convingătoare împotriva subminării intelectuale a femeii, cu precădere a scriitoarelor.

Dacă acea «cameră doar a ei», pe care Virginia Woolf o dăruiește cu luciditate femeii de pretutindeni care scrie ficțiune sau poezie, este și astăzi de multe ori goală, înseamnă că eseul acesta merită descoperit, (re)citit și ascultat, fiindcă profețiile lui Woolf încă nu s-au împlinit nici acum, la aproape nouăzeci de ani de la publicarea lui. Asta înseamnă că mai e nevoie de conștientizare și luptă pentru ca scriitoarele să aibă independență deplină și recunoaștere, plus un teritoriu absolut personal, pentru a scrie despre teritoriile comune și pentru a intra în mod vizibil și cu drepturi egale în teritoriul viu al literaturii universale, fiecare cu numele și vocea ei. O cameră doar a ei este un evergreen literar și ideologic. (Svetlana Cârstean)

Dacă Strada Beale ar putea vorbi de James Baldwin

Dacă Strada Beale ar putea vorbi este primul roman al lui James Baldwin care abordează o poveste de dragoste din comunitatea afro-americană și este singurul său roman în care naratorul este o femeie. Acțiunea este expusă prin ochii lui Tish, o tânără de nouăsprezece ani îndrăgostită de Fonny, un tânăr scare ajunge la închisoare, din cauza unui sistem profund discriminatoriu. James Baldwin creează un caleidoscop emoțional de fragilitatea, tandrețe, dezamăgire, speranță, nedreptate și disperare într-un roman care a devenit una dintre cele mai apreciate ecranizări ale anului 2018, în regia lui Barry Jenkins. Filmul a primit numeroase nominalizări la Premiile Oscar și la Globurile de Aur. Actrița Regina King a primit atât premiul Academiei, cât și Globul de aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Ce simți în jurul gâtului de Chimamanda Ngozi Adichie

În aceste douăsprezece proze scurte magnetice Chimamanda Ngozi Adichie explorează legăturile umane dintre iubiți, copii și părinți, prieteni și continente. Intense, infuzate cu frumusețe, suferință și dor, aceste povestiri cartografiază, cu sensibilitatea tipică a lui Adichie, coliziunea dintre culturi și lupta profund umană de a le reconcilia.

Cartea vieților mele de Aleksandar Hemon

Nominalizată în 2013 la National Book Critics Circle Award, Cartea vieților mele nu este un memoir în sensul strict al cuvântului. Primul volum de non-ficțiune al lui Aleksandar Hemon sfidează convenția și previzibilul. Este o serenadă pentru două orașe diferite, o odă adusă legăturilor de familie, un imn închinat fotbalului și șahului. Este o carte ce debordează de pasiune, dar este sedimentată prin inteligență feroce, experiență devastatoare și observație clinică. Și, la fel ca cele mai bune povești, își lasă cititorul transfigurat. Pentru cei care iubesc ficțiunea lui Hemon, Cartea vieților mele este absolut indispensabilă. Pentru cei încă neinițiați, este introducerea perfectă în mintea unuia dintre cei mai mari scriitori ai timpurilor noastre.

Infuzate cu stilul uimitor de creativ, molipsitor și hilar de a povesti al lui Hemon, poveștile din Iubire și obstacole sunt unite de același narator, a cărui maturizare începe în comunistul, dar cosmopolitul Sarajevo, pe care îl părăsește pentru o călătorie în Statele Unite, cu puțin înainte de asedierea orașului din 1992. În mâinile lui Hemon, experiențe aparent banale din copilărie devin aventuri îndrăznețe, dramatice, în timp ce situații unice, devastatoare devin numitorul comun pe care îl împărtășim cu toții. Hemon recompune aici nu doar autobiografia unui imigrant; cu fiecare poveste care se desfășoară în direcții neașteptate, pline de umor, până la concluzia înțeleaptă, uneori sfâșietoare, autorul recompune o lume de fiecare dată nouă.

Foto: Black Button Books

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here