Black Button Books: Trei femei si o editura

0
editura black button books

Black Button Books si-a facut recent intrarea in librarii cu titluri ce abordeaza hot topics si cu unii dintre cei mai interesanti autori ai momentului. BAZAAR a stat de vorba cu fondatoarele noii edituri: Elena Marcu, Anca Dumitrescu si Ana Bulgar.

carti editura black button books

Cum ati ajuns sa lucrati impreuna?

Ne cunoastem de foarte multa vreme. Am impartit multe portii de cartofi prajiti, cafele si sticle cu vin si, la unul dintre aceste festinuri, am discutat serios despre editura. Nu a durat foarte mult apoi pana sa avem actele firmei si sa ne apucam serios de treaba. Ne-am ambitionat de la inceput sa iesim cu sapte carti, desi asta a insemnat extrem de multa munca, dar probabil ca niciuna dintre noi nu a trait o insomnie mai prelunga sau mai placuta. Si iata ca acum tinem cartile in mana. Unul dintre primele titluri pe care le publicati este Feminist(a), feministi.

E un statement aceasta optiune?

Da, consideram eseul Chimamandei Ngozi Adichie esential pentru lumea in care traim si face cumva parte din crezul nostru. De fapt, discrimarea, de orice natura, constituie unul dintre subiectele pe care le abordeaza toate cartile noastre, atat cele de fiction, cat si cele de non-fiction.

Cum faceti selectia titlurilor?

Avem o lista clara de subiecte care ne intereseaza: gender, race, immigrant issues, minoritati, dependente si schimbul de mari idei actuale care, in general, ne duc inainte. Suntem convinse ca o schimbare de atitudini si mentalitati nu este posibila decat daca orice mare idee este accesibila pentru cat mai multi dintre noi. Si asta ne propunem sa facem prin intermediul cartilor pe care le publicam.

Ce este CTRL+F?

Colectia de proza scurta coordonata de John Freeman. Primele doua titluri din colectie sunt Uite-asa o pierzi, de Junot Diaz, si Iubire si obstacole, de Aleksandar Hemon, urmand ca anul viitor sa publicam Richard Ford cu Rock Springs si cel putin inca un titlu despre care nu putem spune inca prea multe. Suna aproape de Coraline numele editurii.

Cum ati stabilit numele Black Button Books?

Cu siguranta ne-am bucura sa fie la fel de recognoscibil cum este Coraline, dar trebuie sa recunoastem ca nu ne-am gandit la asta cand am ales numele. Ne-am gandit de la inceput la cine suntem, ce ne place si cum ne-am dori sa fim vazuti. Cautam ceva foarte curat si minimalist si, la un brainstorming informal cu Martin Balint, am ajuns la nasture. Cumva un obiect esential si elegant, care tine lucrurile impreuna si, acum ca ne spui, poate nu ar fi rau ca cititorii sa vada lumea si din perspectiva nasturasului negru.

Cititi si: „6 carti de moda lansate in 2016 pe care ni le-am dori in biblioteca”!

Articol aparut in numarul de noiembrie-decembrie al revistei Harper’s BAZAAR. 

Foto: Ioana Cristina Casapu, prin amabilitatea distribuitorilor

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here