Boala celiacă – ce este, simptome, dietă

0
boala celiaca

Boala celiacă este o afecțiune autoimună care afectează unul dintr-o sută de oameni la nivel mondial. În cazul acestora, glutenul ingerat poate distruge iremediabil țesutul intestinului subțire. Netratată, boala celiacă poate da extrem de multe complicații în timp. Este periculoasă mai ales în cazul copiilor, pentru că le poate afecta dezvoltarea.

Boala celiacă – Definiție

Boala celiacă reprezintă un răspuns autoimun al organismului la gluten. Practic, în momentul în care o persoană care suferă de aceasta afecțiune înghite alimente care conțin gluten, sistemul imunitar atacă intestinul subțire, încercând să se apere. Acest răspuns autoimun distruge cilii care tapetează pereții intestinului subțire și au rol în absorbția nutrienților, provocând malabsorbția (incapacitatea organismului de a absorbi substanțele nutritive din alimente). Boala celiacă este ereditară. Asta înseamnă ca dacă una dintre rudele tale de gradul 1 (părinți, frați) suferă de această afecțiune, șansele ca și tu să o dezvolți sunt de 1 din 10. Intoleranța la gluten se poate manifesta la orice vârstă, începând din copilărie.

Boala celiacă – simptome

Intoleranța la gluten se poate manifesta în foarte multe feluri, de aceea este destul de greu de diagnosticat cu precizie. Medicii au identificat peste 200 de simptome ale bolii celiace. Acestea se manifestă fie la nivelul sistemului digestiv, fie în alte părți ale corpului. Afecțiunea se manifestă oarecum diferit la copii și la adulți.

În general, copiii care suferă de boala celiacă au mai degrabă simptome digestive. Cele mai des întâlnite sunt durerile abdominale și balonarea, diareea cronică, vărsăturile, constipația, pierderea în greutate. Copiii pot resimți și oboseală, iritabilitate, probleme ale smalțului dinților. Mulți dintre cei afectați de intoleranța la gluten nu se dezvoltă normal, rămân mici de statură, intră mai greu la pubertate sau suferă de ADHD.

În cazul adulților, simptomele digestive sunt mai puțin întâlnite, însă apar probleme în alte părți ale corpului. Dacă suferi de boala celiacă te poți confrunta cu anemie, oboseală cronică, dureri osoase sau articulare, artrită, osteoporoză, afecțiuni hepatice și biliare. Intoleranța la gluten poate provoca și depresie sau anxietate, migrene sau dureri de cap. La femei, poate fi afectată fertilitatea și menstruația.

Boala celiacă – dieta

Dacă ai fost diagnosticat cu boala celiacă, medicul îți va recomanda să renunți la alimentele care conțin gluten. Acest lucru poate părea greu la prima vedere, dar nu este imposibil. În primul rând trebuie să știi că glutenul este proteina care se găsește în grâu, orz și secară. Există însă o multitudine de alimente care nu conțin gluten și care sunt gustoase și hrănitoare. În plus, pe piață au început să se găsească multe produse destinate celor cu boală celiacă. De exemplu, poți să cauți produse fără gluten pe greenboutique.ro. Vei găsi o selecție bogată de pâine fără gluten și făinuri integrale din cerealele care nu conțin gluten. Îți poți face astfel orice produs de patiserie care îți place, fără să îți pui sănătatea în pericol.

Mulți oameni au impresia că renunțarea la gluten înseamnă renunțarea la cereale și la grâne. Nimic mai fals. Iată o listă cu cereale și leguminoase care nu conțin gluten:

 • orez
 • porumb
 • cartof
 • mazăre
 • soia
 • tapioca
 • quinoa
 • amarant
 • chia
 • in
 • mei
 • hrișcă

Atenție însă la glutenul ascuns din alimente. Îl găsești în supe sau sosuri de cumpărat, în musli pentru micul dejun, în anumite produse congelate sau în băuturi. Verifică întotdeauna eticheta, iar acolo unde nu ești sigur încearcă să întrebi producătorul sau bucătarul dacă acel aliment este sigur pentru tine.

Indiferent dacă ai fost diagnosticat în copilărie sau abia ai aflat că suferi de boala celiacă, este important să înveți să o ții sub control. Cu ajutorul unei diete echilibrate din care ai eliminat glutenul și cu puțină răbdare, poți avea o viață absolut normală cu mese delicioase și satisfăcătoare. Profită de faptul că pe piață se găsesc zeci de produse fără gluten, cu ajutorul cărora îți poți alcătui un meniu bogat și variat.

Sursa: Digital Workforce
Sursa foto: Unsplash

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here