Bob Dylan este castigatorul-surpriza al Premiului Nobel pentru Literatura

0
122
Bob Dylan Premiul Nobel pentru Literatura 2016

Cantaretul american Bob Dylan a castigat astazi Premiul Nobel pentru Literatura, devenind cu aceasta ocazie primul compozitor care-l primeste. Artistul in varsta de 75 de ani a primit Nobelul “datorita noilor expresii poetice create in traditia cantecului american”. El este de altfel si urmatorul american dupa Toni Morrison (1993), ce castiga Nobelul pentru Literatura.

Bob Dylan Premiul Nobel pentru Literatura 2016

Sara Danius, secretar permanent al Academiei Suedeze, a declarat ca Bob Dylan a fost ales pentru ca era „un mare poet a englezei vorbite. Timp de 54 de ani el s-a reinventat creandu-si in mod constant o noua identitate”, a declarat ea pentru BBC.

Bob Dylan: omul care a scris doar trei carti si care a castigat totusi un Nobel pentru Literatura

Dylan, care si-a luat numele sau de scena dupa poetul Dylan Thomas, a fost considerat mult timp un potential candidat pentru premiu. Putini s-au asteptat insa ca Academia va extinde premiul catre un gen precum folk rock-ul. Fostul poet laureat cu Nobelul pentru Literatura Sir Andrew Motion se numara printre cei care i-au laudat versurile lui Dylan spunand ca piesele sale sunt “adevarate poezii”.

Dylan a fost intotdeauna un personaj enigmatic. S-a izolat timp de cateva luni bune dupa ce a avut un accident de motocicleta in 1966 si astfel au aparut tot felul de povesti ca el ar fi cedat sub presiunea noii sale celebritati. S-a nascut intr-o familie de evrei, dar la sfarsitul anilor 1970 s-a convertit la crestinism si mai tarziu a declarant ca nu a urmat nicio religie organizata. Intr-un alt punct al vietii sale, Bob Dylan a facut si box.

Bob Dylan a mai bifat si o alta premiera ieri. El este prima persoana care a castigat un Premiu Nobel si-n aceeasi zi are si un concert in Las Vegas. Si totusi cum se face ca un om care a scris doar trei carti devine castigatorul unui Premiu Nobel pentru Literatura? Bob Dylan a facut, fara indoiala, versurile mai importante decat muzica. Rezultatul din acest an demonstreaza, de asemenea, o schimbare reala a premiilor. In 112 de ani, niciun compozitor nu a castigat vreodata acest premiu. Decizia de a aseza versurile melodiilor pe picior de egalitate cu literatura, poezia sau dramaturgia este un mare pas, departe de intelectualismul si elitismul pentru care a fost adesea criticat Nobelul.

Foto: Guliver

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here