Cafeaua preparată acasă vs cea de la cafenea – Pe care o alegi?

0
cafea

Mirosul de cafea este irezistibil, mai ales dimineața devreme. Cu greu îi poți rezista aromei sale, indiferent unde te afli. Dacă poți prepara aproape orice acasă și are un gust la fel de bun ca și cel din restaurante, uneori ajungem să ne întrebăm ce are atât de special băutura din cafenea întrucât ne îmbie întotdeauna cu un gust și o aromă desăvârșite.

Oare am putea imita întreg procesul de fabricație și acasă pentru a beneficia de aceeași savoare și de același gust minunat? Cu siguranță, da! Chiar dacă nu ești barista, poți reuși să prepari o cafea la fel de bună și acasă, aflând câteva dintre secretele profesioniștilor.

Un barista reușește să combine întotdeauna lucrurile în așa fel încât cafeaua să aibă un gust minunat. Acesta are îndeletnicire, fler, ține cont până și de distribuția dimensiunilor particulelor în așa fel încât, la final, ceașca de cafea să te ademenească să o servești pe îndelete.

Cea mai bună cafea – Ce concentrație trebuie să aibă?

Metoda de preparare a cafelei ar putea fi imitată și acasă. Dacă vom respecta întru totul lucrurile de care ține cont un barista vom ajunge să ne întrebăm dacă e mai bună cafeaua facută în casă sau cea de la cafenea? Cu siguranță, secretele din cafenele sunt păstrate destul de bine, însă vom reuși să beneficiem de un gust aparte și acasă.

Numeroase persoane preferă cafeaua cu o concentrație de 1,2-1.5%. Aceasta este o cafea ce se poate obține ușor și acasă printr-o infuzie simplă, fiind acea cafea turcească sau arăbească, pe care toată lumea o recunoaște după gust. Dacă preferi espresso, atunci concentrația cafelei ar putea avea între 8 și 10%. Aceasta este mult mai tare și cu un gust diferit.

Care este cea mai bună apă pentru cafea?

Știai că apa pe care o folosești ar putea influența savoarea din ceașca ta de cafea? Cafeaua este o băutură acidă, motiv pentru care este bine să acorzi multă atenție apei. Dacă vei alege să prepari cafeaua cu o apă ce are un nivel scăzit de ioni de calciu și bicarbonat, atunci ceașca de cafea va fi foarte acidă, părând chiar acră.

Dacă apa este mai dură, având un nivel de HCO3 mai mare, atunci cafeaua s-ar putea să fie mai amară. De aceea, încearcă să alegi o apă ce are un nivel echilibrat de concentrații chimice, astfel încât gustul cafelei să nu fie afectat. Dacă nu știți care sunt valorile compușilor chimici ai apei de la robinet, preparați cafeaua cu apă filtrată sau plată și apoi faceți o comparație cu cafeaua obținută prin adăugarea apei de la robinet.

Dimensiunea particulelor de cafea contează?

Cu siguranță da! Acesta este un criteriu pe care orice barista îl ia în considerare la prepararea cafelei. Există păreri potrivit cărora măcinarea ar trebui să se facă foarte fin pentru a beneficia de o aromă deosebită, dar și păreri care consideră că o măcinare în particule mai mari ar minimiza gustul nedorit determinat de particulele prea fine.

Pentru a ști ce vă place, ar fi bine să măcinați cafeaua în ambele variante și să alegeți dimensiunea particulelor în funcție de ceașca cu gustul cel mai apropiat de preferințele voastre.

Cum evaluezi prospețimea cafelei utilizate?

O cafea proaspătă este o cafea bună. Ca atare, este bine să ții cont de aceste aspecte și să încerci să folosești întotdeauna o cafea recent măcinată. Cafeaua prăjită conține numeroase substanțe volatile care sunt blocate în cafeaua solidă. Dacă nu este consumată rapid, aceste substanțe volatile se vor pierde din cafea și, astfel, cafeaua va fi mai puțin aromată.

Se spune că gustul cel mai intens al cafelei este în primele 2 săptămâni de la prăjire, așa că profită de acest interval pentru a beneficia de o aromă deosebită. În plus, macină cafeaua chiar înainte de preparare pentru ca aroma să nu se piardă. Dacă ai cumpărat o cantitate mai mare de cafea, o poți păstra la congelator. În acest fel, aceasa își va menține prospețimea.

O ceașcă de cafea depinde de multe variabile, pornind de la expertiza unui barista și până la apa utilizată și dimensiunea particulelor. În timp, vei reuși să prepari și acasă o ceașcă la fel de bună ca și cea din cafenea.

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Pixabay

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here