Care sunt cele mai indicate alimente pentru micul dejun, conform specialiștilor

0
Antonio Marras

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei peste care nimeni nu ar trebui să sară dacă vrea să aibă un stil de viață sănătos. Specialiștii vă recomandă să optați pentru superalimente, ce pot transforma prima masă a zilei într-una plină de substanțe nutritive. „Un superaliment este un aliment de origine vegetală cu un conținut ridicat de antioxidanți, proteine, omega-3, minerale, fibre sau alți nutrienți esențiali cu efecte benefice dovedite asupra sănătății”, explică specialistul nutriționist Gianluca Mech. Iată care sunt cele mai indicate alimente pentru micul dejun, conform specialiștilor, și de ce ar trebui să le consumați.

1. Ouă
Conțin vitamine și minerale, în special vitaminele A și E, care au acțiune antioxidantă, vitamina B1, necesară în transmiterea impulsurilor nervoase, dar și vitamina D și fosfor, pentru bunăstarea osteoarticulară. De asemenea, conțin o cantitate optimă de fier. Ouăle consumate la micul dejun ajută la menținerea pe o perioadă mai îndelungată a senzației de sațietate, iar asta datorită conținutului de proteine. Sunt printre cele mai indicate alimente pentru micul dejun. Gălbenușul conține lipide, în special acizi grași polinesaturați omega-6, precum și luteină și zeaxantină, doi antioxidanți cu efect protector asupra țesuturilor oculare.
2. Goji
Aceste fructe sunt bogate în antioxidanți naturali cu proprietăți antiinflamatorii, ajută la reducerea colesterolului și conțin o doză perfectă de vitamina C, care susține sistemul imunitar.
3. Semințe de chia
Sunt extrem de hrănitoare și bogate în fibre. Acestea induc senzația de sațietate, tranzitul intestinal și controlul glicemiei. De asemenea, sunt bogate în acizi grași Omega 3, benefici pentru sistemul cardiovascular.
4. Nuci
Mențin senzația de sațietate și conțin nutrienți esențiali pentru sănătatea sistemului nervos.
5. Ceai verde
Conține cofeină, cu efect tonic și care ajută la creșterea ratei metabolice. De asemenea, conține catechine, substanțe antioxidante care protejează creierul, sistemul nervos și inima.
6. Iaurt grecesc
Este un iaurt cremos și mai bogat în proteine decât cel clasic. Spre deosebire de carbohidrați, proteinele ajută la menținerea senzației de sațietate pe o perioadă mai îndelungată, astfel încât nu vei simți nevoia să ronțăi între mese.
7. Ovăz
Conține beta-glucan, o fibră care ajută la menținerea colesterolului din sânge la valori normale și care dă senzația de sațietate”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.

Importanța proteinelor

Flavius Ursachi, head coach la Bodyshape Transformation Center, susține că un mic dejun proteic, slab în carbohidrați, este esențial pentru cei care vor fie să slăbească, fie să-și mențină silueta intactă.
„În primul rând, stimulează sinteza proteică după o noapte întreagă în care nu ați mâncat nimic, hrănind masa musculară. Conferă o stare de sațietate pe timpul zilei și vă ajută să reduceți mai rapid țesutul adipos”, precizează el. „Vă recomand să începeți ziua cu 25-45 grame de proteină, în funcție de greutatea pe care o aveți. O femeie care cântărește în jur de 50 de kilograme are nevoie de 25-30 grame de proteină, iar un bărbat de 100 de kilograme are nevoie de 45-50 grame de proteină”, explică specialistul de la Bodyshape Transformation Center.
Iată câteva exemple de mic dejun proteic:
– omletă cu legume
– omletă cu roșii și ciuperci
– iaurt cu pudră proteică și fructe de pădure
– salată cu brânză de capră
– pește la cuptor cu legume și nuci

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here